Avocado pit planten? Zo ga je aan de slag | ECOstyle 🥑 – ECOstyle Belgium

DIY: Avocado pit planten - een handig stappenplan

Isabelle van Geenen26/06/2024
avocadopit planten

Avocado's zijn de laatste jaren niet alleen een populair ingrediënt geworden, maar wist je dat er nog een andere leuke trend is met avocado's? Het kweken van je eigen avocado plant uit een pit! Een boeiend proces om te zien en ook nog eens super makkelijk. In deze blogpost nemen we je mee op avontuur om zelf een avocado pit te laten ontkiemen. Wil je aan de slag gaan met een avocado pit planten? We delen een handig stappenplan zodat je zelf heel gemakkelijk een avocado plant kan laten groeien.


Avocado pit planten: dit heb je nodig

Voordat we aan de slag gaan hebben we natuurlijk een aantal items nodig:

 • Een avocadopit
 • Een glas
 • Keukenpapier + plastic zakje of cocktailprikkers
 • Fles of karaf met een smalle opening

Heb je alles in huis gehaald? Dan kunnen we aan de slag gaan!

avocado pit planten

Avocado pit ontkiemen - zo ga je aan de slag

Wil je een avocado pit laten ontkiemen? Dan kun op twee verschillende manieren aan de slag gaan:

 1. Vochtig papier: Spoel de pit grondig af en laat hem ongeveer 48 uur weken in een glas water. Vervolgens kun je voorzichtig het bruine buitenste laagje van de pit verwijderen met een mesje. Rol de pit in vochtig keukenpapier en plaats deze in een plastic zakje. Leg het zakje neer op een warme locatie. Zorg ervoor dat het keukenpapier altijd vochtig blijft; bevochtig het opnieuw zodra het opdroogt.
 2. Avocado pit ontkiemen in water: Ook kan je ervoor kiezen om de avocado pit meteen te ontkiemen in water. Prik partyprikkers in het midden van de pit. Vul een glas met water. Leg de pit met de onderkant in het glas en heb geduld.

De kiemtijd kan variëren. Na enkele weken zie je als eerst een barst ontstaan. Vervolgens zal er een kleine verschijnen. Daarna is het tijd om aan de slag te gaan met de volgende stappen.

avocadoplant stek

Avocado pit planten en laten groeien

Laat de wortel vervolgens enkele centimeters groeien voordat je de pit voorzichtig plaatst op de opening van een fles of karaf, waarbij de wortel in het water hangt. Dit kan ook worden bereikt door de pit op een speciaal kweekschaaltje te leggen dat op een glas met water is geplaatst.

Na verloop van tijd zal een stengel met blaadjes beginnen te groeien, et voilà, je hebt met succes je eigen geteelde avocado plant gekweekt. Je kan ervoor kiezen om de plant op water te laten staan, maar ook kun je hem verpotten in potgrond.

Toe aan nog meer groene content?

 • Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Lees meer 

 • Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Lees meer 

 • hortensia snoeien

  Hortensia snoeien: waarom, hoe en wanneer

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.