Alles weten over problemen in de tuin? | ECOstyle - duurzaam tuinieren – ECOstyle Belgium
Plagen en problemen

Plagen en problemen

Last van plagen die de planten in de tuin opeten of binnenshuis voor veel problemen zorgt? Met behulp van bestrijding kun je het evenwicht en de rust weer terugbrengen. Heb je last van een bepaalde plaag of probleem? Hier vind je al onze artikelen.

Welk insect wil je bestrijden?
  • Verschillende plagen bestrijden

    Last van plagen die de planten in de tuin opeten of binnenshuis voor veel problemen zorgt? Met behulp van bestrijding kun je het evenwicht en de rust weer terugbrengen. Wat bestrijding precies is en hoe je het inzet?

    Lees meer
  • Bladluis

    Bladluizen zijn een veel voorkomend probleem bij planten. Een grote familie is schadelijk voor de planten. Gelukkig kun je er wel wat aan doen Weten hoe je de balans weer terugbrengt in je tuin, maar ook hoe je de luis herkent? 

    Lees meer
  • Bloedluis

    Heb je een vogel- of kippenhok vol met bloedluizen? Dat kan voor veel problemen zorgen. Kom daarom snel in actie door natuurlijke vijanden van de bloedluis in te zetten. Zo bestrijd je bloedluizen effectief en volledig natuurlijk.

    Lees meer
  • Bladwesp

    Heb je last van bladwesp? Dat is geen goed teken! De larve van een bladwesp lijkt op een rups en brengt ontzettend veel schade aan je planten aan. Gelukkig zijn er genoeg manieren om van dit insect af te komen. We delen ons advies met jou!

    Lees meer
  • Buxusmot

    Dorre, dode en aangevreten takken in de buxus? Dan heb je waarschijnlijk bezoek (gehad) van de rupsen van de buxusmot. De rupsen van de buxusmotten lusten jouw buxussen wel rauw. Ze brengen flinke schade aan bij jouw buxus en laten spinselachtige draden achter.

    Lees meer
  • Coloradokever

    De coloradokever is een klein, maar berucht insect dat bekend staat om zijn schade op aardappel- en tomatengewassen. Oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika, heeft deze kever zich over de hele wereld verspreid en wordt hij beschouwd als een plaag in de landbouw maar ook tuinen.

    Lees meer
  • Dopluis

    Dopluizen behoren tot dezelfde familie als bladluizen, maar ze zijn aanzienlijk lastiger te bestrijden. Deze plakkerige beestjes zien eruit als een bruin dopje, dit is hun beschermende schild. Dit schild maakt de dopluis resistent tegen verschillende soorten middelen.

    Lees meer
  • Emelten

    Een prachtig groen gazon is een lust voor het oog. Maar als je emelten in je gazon hebt, kan dat een doorn in het oog zijn. Emelten zijn de larven van de langpootmug en voeden zich met de wortels van gras. Hierdoor ontstaan er kale plekken in je gazon.

    Lees meer
  • Engerlingen

    Op het ene moment ziet je gazon er prachtig groen en gezond uitziet, maar na verloop van tijd merk je gele plekken op. Ook neemt het aantal vogels dat in het gazon pikt toe. De kans is dan groot dat je engerlingen in het gazon hebt. 

    Lees meer
  • Junikever

    De junikever is een kleine kever, het insect zelf zorgt niet voor al te grote problemen maar vooral de larven kunnen grote schade aanrichten aan gazons.

    Lees meer
  • Kleine insecten

    Kleine insecten, een verzamelnaam waar een grote groep insecten onder kan vallen. Door mensen worden ze vaak eng, kriebelig of irritant gevonden. Daarom hebben we ze ook liever niet in huis. Alhoewel, ook al vinden we ze niet altijd leuk, soms hebben ook deze kleine beestjes een functie.

    Lees meer
  • Langpootmug

    Langpootmuggen zijn fascinerende insecten die vaak worden aangetroffen in tuinen maar ook zeker binnenshuis. Hoewel ze vaak worden verward met muggen vanwege hun naam, steekt de langpootmug niet. 

    Lees meer
  • Meikever

    In de warme maanden van het jaar, wanneer de dagen langer worden en de bloemen in volle bloei staan, is er één insect dat zijn aanwezigheid maar al te graag laat merken: de meikever.

    Lees meer
  • Mieren

    Hoe onschuldig één miertje ook lijkt, een mier komt nooit alleen! Voor je het weet heb je een heel legioen rondlopen. Wordt het echt een plaag en lopen je gazon, je terras of planten gevaar? Of zie je ze zelfs in huis? Ga dan aan de slag.

    Lees meer
  • Muggen

    Lopen de rillingen al over je rug bij het idee van muggen in huis? Wil je eens afkomen van die irritante muggen? Snappen we, niemand zit erop te wachten. Hoewel het hele nuttige beestjes zijn is niet iedereen ervan gediend.

    Lees meer
  • Motten

    Last van motten in huis of fruitbomen? Zij kunnen soms flinke schade aanrichten. Bestrijd motten, eitjes en rupsen daarom tijdig en effectief. Wij geven je onze beste tips en vertellen je graag meer over dit interessante insect.

    Lees meer
  • Wespen

    Wespen zijn zeer nuttige dieren maar bezorgen mensen ook veel overlast. Veel mensen zijn bang of ergeren zich aan deze zoemers. Vooral in de zomer kan het een grote irritatiebron zijn als wespen op je drankje of hapje afkomen.

    Lees meer
  • Rupsen

    Een rups is één van de snelst groeiende organismen in het dierenrijk en eet ontzettend veel om te groeien. Rupsen richten in korte tijd veel schade aan door stukken van bladeren of delen van planten helemaal kaal te eten. Bestrijd rupsen daarom tijdig en effectief.

    Lees meer
  • Rozenkever

    Rozenkevers zijn kleine insecten die grote schade kunnen aanrichten aan bloemen en planten. Dit maakt dat veel tuiniers ze liever niet in de tuin hebben. 

    Lees meer
  • Slakken

    Slakkenplaag in de tuin? Oei… Het is belangrijk om snel actie te ondernemen, voordat je het weet belanden jouw mooie planten of gewassen in hun buik. We vertellen je graag álles over slakken in de tuin. 

    Lees meer
  • Spint

    Spintmijt, beter bekend als spint, is een verre neef van de spin. Bekijk je ze met een microscoop, dan zie je ook echt kleine spinnetjes rondlopen. Dit maakt ze ook gelijk zo vervelend, je ziet ze maar lastig met het blote oog. Als je ze opmerkt, is het vaak al een flinke plaag.

    Lees meer
  • Spinnen

    Lopen de rillingen al over je rug bij het idee van spinnen in huis? Snappen we, niemand zit erop te wachten. Hoewel het hele nuttige beestjes zijn is niet iedereen ervan gediend. 

    Lees meer
  • Taxuskever

    De taxuskever, ook wel snuitkever genoemd, valt op door zijn, jawel... unieke snuit! Ze zijn lastig te bestrijden, want ze leggen héél véél eitjes in één zomer. De schade herken je aan ronde hapjes aan de bladrand.

    Lees meer
  • Trips

    Een van de meest gevreesde plagen onder plantenliefhebbers… Ja, we hebben het over de kleine, vliegende trips. Deze ben je het liefst zo snel mogelijk kwijt. Ze planten zich supersnel voort en zijn daarnaast lastig weg te krijgen. Trek op tijd aan de bel en schakel alle hulptroepen in.

    Lees meer
  • Vliegen

    Vervelend gezoem van een vlieg in huis? Het lijkt alsof ze altijd opduiken op de meest ongewenste momenten. Vliegen in huis zijn niet alleen hinderlijk, maar kunnen ook voedsel besmetten. We vertellen je hoe je van de vervelende insecten af kunt komen.

    Lees meer
  • Wolluis

    Wolluizen behoren tot dezelfde familie als bladluizen, maar ze zijn aanzienlijk lastiger te bestrijden. Deze wollige beestjes kunnen zich erg goed verstoppen waardoor ze meestal pas worden opgemerkt als de plaag al te groot is. Benieuwd wat de wolluis is en hoe je er vanaf komt?

    Lees meer
  • Witte vlieg

    Witte vliegen zijn verre van ideaal om op je planten te hebben. Het zijn verre neven van bladluizen en brengen veel schade aan. Heb je last van witte vlieg en wil je deze bestrijden? We vertellen hoe je dit effectief aanpakt.

    Lees meer
  • Zilvervisjes

    Hij is klein en zilverkleurig en je hebt hem vast wel eens door de badkamer zien schieten als je het licht aandoet: zilvervisjes. Ondanks de naam, is het bij uitstek geen vis, maar een klein vleuggelloos insect.

    Lees meer
Dieren verjagen
  • Ongewenste dieren verjagen

    Overlast van dieren in huis of tuin is vervelend. Muizen in je keuken, een marter in de buurt van je auto of een kat, hoe lief ook, die je bloemenbollen weer opgraaft. Je wordt er niet blij van. En zo zijn er meer voorbeelden. Je wilt het probleem graag opgelost zien.

    Lees meer
  • Honden

    Veel mensen hebben liever geen honden en katten van een ander in de tuin. Vooral in de maanden dat je lekker in de tuin bezig bent, ervaren mensen behoorlijk wat overlast. Het is allesbehalve leuks als je tuin wordt gebruikt als toilet. Of als een kat je pas gepote bollen weer boven woelt. 

    Lees meer
  • Katten

    Veel mensen hebben liever geen honden en katten van een ander in de tuin. Vooral in de maanden dat je lekker in de tuin bezig bent, ervaren mensen behoorlijk wat overlast. Het is allesbehalve leuks als je tuin wordt gebruikt als toilet. Of als een kat je pas gepote bollen weer boven woelt. 

    Lees meer
  • Marters

    De marter wordt in Nederland steeds vaker gespot. Inmiddels wordt er regelmatig overlast ervaren van hun aanwezigheid. Bijvoorbeeld wanneer het beest onder de motorkap kruipt en aan de bedrading van je auto knaagt. Dat kan voor veel schade zorgen. Met onze tips kom je er snel vanaf. 

    Lees meer
  • Muizen

    In Nederland worden jaarlijks zo'n 3,4 miljoen muizen en ratten gedood. Mensen vinden ze vies, eng of vervelend. Muizen en ratten knabbelen namelijk aan spullen waardoor veel hiervan kapot gaat. Voorkomen is beter dan bestrijden, daarom delen we graag onze beste tips met je.

    Lees meer
  • Mollen

    Zie je één of meerdere hoopjes aarde in je gazon? Dan heb je bezoek van mollen in je tuin. Voor het verjagen van mollen zijn er effectieve oplossingen. Zonder gif en zonder te doden. We delen onze beste tips met je.

    Lees meer
  • Ratten

    Lopen de rillingen al over je rug bij het idee van spinnen in huis? Of wil je eens afkomen van die irritante muggen? Snappen we, niemand zit erop te wachten. Hoewel het hele nuttige beestjes zijn is niet iedereen ervan gediend. Weten hoe je ze het best verjaagt?

    Lees meer
Onkruid en groene aanslag verwijderen
  • Onkruid verwijderen

    Vervelende groene plukjes die tussen de bestrating door piepen. Het is vaak geen mooi gezicht in de tuin en zorgt daarom ook voor de nodige frustratie. Je werkt je in het zweet om onkruid voor een tijdje gedag te zeggen. Want na een paar weken staat het er weer opnieuw.

    Lees meer
  • Groene aanslag verwijderen

    Ziet jouw tuin wat groen? Vaak is dat het doel, behalve op tegels en terrassen, looppaden of planken. Die heb je liever schoon, fris en veilig. In het voorjaar is de kans groot dat je groene aanslag in de tuin tegenkomt. Toch kom je er liever vanaf aangezien het glad is en je er lelijk door kan vallen.

    Lees meer

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.