Tips voor marters verjagen in en rond huis | ECOstyle – ECOstyle Belgium
Last van marters? Verjaag ze snel met deze tips!

Last van marters? Verjaag ze snel met deze tips!

Er zijn meerdere soorten marters, zoals de boommarter en de steenmarter. Misschien heb je er wel eens eentje gezien. Een marter is een prachtig beestje. Maar als het in je huis probeert een nest te bouwen of het gebruikt als prooiopslag, dan wordt zijn aanwezigheid veel minder leuk. Ook kan de marter onder de motorkap kruipen en aan de bedrading van je auto knagen. Dat kan behoorlijk wat schade aanrichten. De marter wordt in België steeds vaker gespot. Inmiddels wordt er regelmatig overlast ervaren van hun aanwezigheid. Benieuwd wat je kunt doen? Lees deze tips…

Diervriendelijk verjagen met ECOstyle

Bekijk alles voor verjagen 

Bekijk alles voor verjagen 

Wat is een marter?

De marter is een zoogdier en behoort tot de marterachtigen, net zoals de bunzing, otter, das, hermelijn en wezel. De soort die het meeste voorkomt in België is de steenmarter, een beschermde diersoort. Dit diertje is ongeveer even groot als een kat. Maar de marter is wel wat slanker en staat lager op de pootjes. Ook heeft de steenmarter een lange pluimstaart en bruine kraaloogjes.

Veelgestelde vragen over marters

Waar vind je marters?

Marters maken dankbaar gebruik van woningen, schuurtjes, garages en auto’s. Een steenmarter is een roofdier en eet eigenlijk alles wat los en vast zit. Denk hierbij aan kleine dieren zoals muizen, vogels, insecten, eieren, ratten en konijnen. Maar de marter weet ook wel raad met etensresten of afval.

Steenmarters worden pas actief als het donker wordt. Daarom is het lastig om ze te ontdekken. Hij houdt rust op een plek buiten de woning. Ook verblijven marters graag in de tuin omdat daar voedsel te vinden is. Over het algemeen blijven ze uit de buurt als je honden en katten hebt. Ook komen marters graag in kippenhokken of volières, omdat ze dol zijn op de eieren en op jonge vogeltjes.

Steenmarters zijn creatief en vinden altijd weer een ingang. Werk daarom secuur, helemaal bij vogelhokken, zodat de steenmarter er niet kan binnendringen.

Waarom brengen marters overlast?

Een steenmarter zorgt op verschillende manieren voor overlast. Dit komt het meest voor:

  • Steenmarters knagen graag aan kabels. En dan met name onder de motorkap. Bij de productie van die kabels wordt namelijk vaak visolie gebruikt wat de marter ruikt.
  • Ook maken steenmarters soms hun nest of slaapplaats in isolatiemateriaal van het huis. Dit kan heel wat schade aanbrengen.
  • Steenmarters maken veel lawaai! Grote kans dat je hier overlast van krijgt, helemaal als ze op zolder zitten. Ze rennen en springen wild om zich heen. Het zijn nachtdieren, dus dit kan voor heel wat slapeloze nachten zorgen.
  • Ze kunnen flinke stank veroorzaken. Ze kiezen vaak een plek om hun behoefte te doen. Ook nemen ze prooien mee naar hun schuilplaats. Ze laten soms grote delen van de buit achter wat zorgt voor de geur van ontbinding. Gevolg? Enorme stank.

Zijn marters in huis schadelijk?

Voor zowel mens als huisdieren is de marter vrij ongevaarlijk. De steenmarter is schuw voor mensen en zal daarom snel de benen nemen. Hierdoor valt een steenmarter vrijwel nooit een mens aan.

Wel kan een steenmarter drager zijn van verschillende ziektes zoals hondsdolheid of Canine Distemper. Gelukkig is deze ziekte niet tot nauwelijks meer terug te vinden in Nederland en zijn honden hier tegen ingeënt. Hoewel de steenmarter dus niet direct gevaarlijk is, kan hij wel schade aanrichten.

Hoe kan ik marters verjagen en voorkomen?

Omdat de steenmarter een beschermde diersoort is, mag je ze alleen verjagen en niet bestrijden met gif, vangen of doden. Gelukkig maar, want het zijn mooie dieren die hun plekje in de natuur hebben.

Er zijn diverse manieren om de marter op een diervriendelijke manier te verjagen. Met deze tips kom je van ze af:

  • Zorg er in eerste instantie voor dat de marter geen reden heeft om naar binnen te gaan en zich daar te nestelen. Zorg dat het voedsel in en rondom je huis en tuin weg is en afval en diervoer goed is afgesloten. Ga na of het hok van de konijnen en kippen goed sluit voor de veiligheid van de dieren.
  • Zorg dat alle gaten en kieren goed zijn afgedicht en dat de marter dus lastig naar binnen kan glippen. Kippengas kan hiervoor effectief zijn om nestelmogelijkheden te beperken. Houd wel in gedachten dat de marter een zeer sterke drang heeft om terug te gaan naar hun verblijfplaats. Ze doen hun uiterste best doen om weer binnen te komen en gebruiken daar creatieve technieken voor.

Ultrasoon marter verjager

Een effectieve en diervriendelijke manier om de marter te verjagen is door middel van ultrasoon geluid. Dit schrikt het dier af maar brengt geen schade aan. Het apparaat produceert een hoge piep die marters erg vervelend vinden. Hierdoor verlaat het dier de plek en gaat op zoek naar een nieuwe omgeving.

De sensor in de Marten free marterverjager herkent beweging en reageert door het zenden van een voor mensen onhoorbaar geluid. De marter kan niet tegen dit geluid en houdt het al snel voor gezien. ECOstyle heeft een ultrasone verjager voor gebruik rondom het huis en een speciale variant van de Marten free voor het verjagen van marters onder de motorkap van de auto.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.