Meikever en engerlingen bestrijden doe je zo| ECOstyle – ECOstyle Belgium
De meikever: een fascinerend maar soms vervelend insect

De meikever: een fascinerend maar soms vervelend insect

In de warme maanden van het jaar, wanneer de dagen langer worden en de bloemen in volle bloei staan, is er één insect dat zijn aanwezigheid maar al te graag laat merken: de meikever. Hoewel deze kever een intrigerend insect is, kan hij ook behoorlijk vervelend worden ervaren.

Een gezond gazon met ECOstyle

Bekijk alles voor gazon 

Bekijk alles voor gazon 

Wat is een meikever? 🪲

De meikever, wetenschappelijk bekend als 'Melolontha melolontha', is een keversoort die zoals de naam al doet suggereren vooral zichtbaar is in de maanden mei en juni. Het insect heeft een opvallend uiterlijk door zijn haren en grote, wimperachtige antennes. Meikevers hebben een ovaal, compact lichaam en zijn meestal bruin van kleur. Ze worden gekenmerkt door grote, goed ontwikkelde vleugels die ze in staat stellen lange afstanden af te leggen.

Veelgestelde vragen over meikevers

Wat is de levenscyclus van de meikever?

De meikever doorloopt een volledige metamorfose, wat betekent dat hij verschillende levensfasen doorgaat. Het begint allemaal met de eitjes die door volwassen vrouwtjes meikevers in de grond worden gelegd. Na een paar weken komen de larven, ook wel engerlingen genoemd, uit de eitjes. Deze larven voeden zich met plantenwortels en brengen het grootste deel van hun leven ondergronds door, waar ze groeien. Gedurende deze periode kunnen engerlingen grote schade toebrengen aan gazons, tuinen en landbouwgewassen.

Na drie tot vier jaar is de larve volgroeit en ontwikkeld, de larve verpopt zich meestal in juli. Hij kruipt dan wel 30 tot 40 centimeter diep de grond in, binnen zes weken is in de pop een kever gevormd, deze komt in het jaar daarop - in mei - tevoorschijn waarna er weer nieuwe eitjes worden gelegd.

Welke schade veroorzaken meikevers?

Waarom zijn meikevers vervelend? De volwassen kevers eten bladeren en kunnen als ze in grote aantallen voorkomen een boom volledig kaalvreten. Tijdens de zomermaanden vliegen de volwassen kevers 's nachts rond, vaak in grote aantallen. Ze worden vooral aangetrokken tot lichtbronnen. Dit kan leiden tot overlast, vooral wanneer meikevers in grote aantallen tegen ramen en lampen gebieden aanvliegen.

Meikever larve

Hoewel volwassen kevers voor overlast kunnen zorgen, zijn de larven van de meikever veel vervelender. Deze engerlingen voeden zich namelijk met plantenwortels. Hierdoor worden soms hele gazons en tuinen beschadigd. De engerlingen overwinteren en hebben een meerjaarse cyclus totdat ze zich verpoppen tot kevers, hierdoor kunnen de insecten wel meerdere jaren achter elkaar schade aanbrengen.

Wat is het nut van meikevers?

Hoewel meikevers soms als vervelend worden ervaren, is het belangrijk om te begrijpen dat ze ook een ecologische waarde hebben. Zolang je geen overlast ervaart is bestrijding niet nodig. Meikevers spelen onder andere een rol in de voedselketen en dienen als voedselbron voor verschillende dieren, waaronder vogels, egels en reptielen. De meikever is vooral een belangrijke bron voor uilen, wanneer er dat jaar weinig muizen zijn. 

Het is essentieel om een evenwicht te vinden tussen het beperken van overlast en het behouden van de natuurlijke balans. In plaats van meteen over te gaan tot bestrijdingsmaatregelen, kunnen we proberen meikevers te accepteren als onderdeel van het natuurlijke ecosysteem.

Meikevers bestrijden

Hoewel het onmogelijk is om volledig van meikevers af te komen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om hun overlast te verminderen:

  1. Verminder verlichting: Vermijd het gebruik van heldere buitenverlichting, vooral rond deuren en ramen. Meikevers worden aangetrokken tot licht, door de hoeveelheid licht te verminderen voorkom je dat ze naar jouw tuin toe komen.
  2. Plaats barrières: Plaats horren voor ramen en deuren om te voorkomen dat meikevers naar binnen vliegen.
  3. Natuurlijke vijanden: Moedig natuurlijke vijanden van meikevers aan in je tuin, denk aan vogels en egels. Deze dieren voeden zich graag met meikevers en kunnen helpen het aantal kevers onder controle te houden.
  4. Grondbehandeling: Is het te laat en heb je al overlast van engerlingen die je tuin beschadigen? Pas dan zo snel mogelijk aaltjes toe, deze microscopisch kleine wormpjes zijn de natuurlijke vijand van de engerling waardoor de plaag weer onder controle komt. Hierbij geldt wel: hoe kleiner de engerling, hoe makkelijker deze te bestrijden is door het aaltje.
  5. Onderhoud van het gazon: Zorg voor een gezond gazon door regelmatig te maaien, te beluchten en te bemesten met Gazon-AZ+. Een gezond gazon kan beter omgaan met de aanwezigheid van engerlingen.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.