Alles over plagen bestrijden | ECOstyle 🌱 – ECOstyle Belgium
Plagen bestrijden: alles wat je moet weten

Plagen bestrijden: alles wat je moet weten

Last van plagen die de planten in de tuin opeten of binnenshuis voor veel problemen zorgt? Met behulp van bestrijding kun je het evenwicht en de rust weer terugbrengen. Wat bestrijding precies is en hoe je het inzet? Dat lees je hier.

Plagen bestrijden met ECOstyle

Bekijk alles tegen plagen 

Bekijk alles tegen plagen 

Wat is plagen bestrijden?

Bestrijden wil zeggen dat je met middelen of nuttige insecten een plaag bestrijdt. Belangrijk is dat je dit zonder chemische ingrediënten doet. Op deze manier ontstaan er geen schadelijk residuen die impact hebben op mens dier, bodem en omgeving.

Daaraan willen we graag toevoegen dat je alleen hoeft te bestrijden als er een heuse plaag ontstaat. Elk diertje heeft namelijk een functie in de natuur. Als er een natuurlijk evenwicht is in de tuin zijn er vaak voldoende natuurlijke vijanden aanwezig. Denk dan aan vogels, lieveheersbeestjes, kikkers, padden, egels en nog veel meer soorten.

Wanneer je een goede natuurlijke balans hebt voorkom je dat plagen ontstaan. Maar als het toch uit de hand loopt dan kun je met onze middelen de balans herstellen.

Waarom plagen bestrijden?

Heb je bladluizen, kevers, slakken of rupsen? Dan hoeft dat in eerste instantie geen enkel probleem te zijn. Sterker, zij zijn weer voedsel voor andere dieren en helpen de kringloop in stand te houden. Heb je een goede biodiversiteit, dan blijft je tuin goed in balans. Goede, weerbare planten zijn daarin een essentiele speler. Dit doe je door je planten de juiste verzorging te geven. Zorg voor een gezonde bodem en geef je planten regelmatig organische mest. 

Maar als enkele beestjes uitgroeien tot een flink aantal en planten eraan onderdoor dreigen te gaan, dan wil je toch wel graag iets doen om je tuin te helpen. Door te bestrijden met de producten van ECOstyle hoef jij je geen zorgen te maken. Chemische stoffen staan buiten spel, zo doe je andere organismen geen kwaad.

Soorten plagen bestrijden

Buxusmot

Wordt jouw buxus kaalgevreten, zit hij vol met spinsels of worden hij bruin? Grote kans dat de buxusmot actief is. Er zijn verschillende manieren om de buxusmot te bestrijden:

  • Bestrijd ze op een natuurlijke manier met aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes en zijn de natuurlijke vijand van onder andere de buxusmot rups. Aaltjes dringen hun prooi binnen en laten een bacterie los. Hierdoor sterft de prooi binnen een paar dagen. De prooi wordt vervolgens als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor hij binnen een paar dagen doodgaat.
  • Zet een feromoonval in, met de lokstof komen de mannetjes op de val af. Hierdoor voorkom je bevruchting en ontstaat er dus geen plaag.

Bladluis

Bladluizen planten zich snel voor. Wees er daarom op tijd bij. Dit kun je doen tegen bladluis:

  • Bladluizen zijn makkelijk af te spuiten met een krachtige, koude straal water. Vinden de luizen niet prettig en doet de plant geen kwaad.
  • Bladluizen hebben tal van natuurlijke vijanden, denk aan de larven van lieveheersbeestjes of gaasvliegen. Deze vijanden eten de bladluizen het liefst de hele dag door en pakken de plaag effectief aan.
  • Gebruik de effectieve spray Savo-Net. Deze spray is op basis van vetzuur: een zeepachtige natuurlijke stof. De vetzuren zijn onschadelijk voor het bodemleven maar bestrijden de luizen snel.

Fruitvliegjes

De naam zegt het al, fruitvliegjes zijn veel voorkomend op fruit. Ze komen vooral af op fruit dat overrijp is. Ze leggen hun eitjes in het fruit, zodat de larven voldoende te eten hebben.

Last van fruitvliegen? Gebruik een FruitvliegVal, hiermee vang je snel en effectief de fruitvliegjes. Het lokmiddel in de val trekt fruitvliegen aan. Eenvoudig in gebruik en niet schadelijk voor het milieu.

Mieren

Mieren zijn een nijver volkje en onwijs nuttige dieren, ga mieren alleen tegen wanneer je echt last van ze hebt. Voor je het weet zit je hele huis of tuin onder de mieren. In dit geval kun je mieren op de volgende manieren bestrijden:

  • Zet aaltjes in. De mieren tolereren de aaltjes niet in hun leefomgeving en zullen hun nesten verplaatsen. Aaltjes zijn heel geschikt om in te zetten bij een beginnende mierenplaag.
  • Gebruik een MierenLokdoos. De natuurlijke stof in deze lokdoosjes wordt door de werksters meegenomen naar het nest. Zo pak je het probleem effectief aan.
  • Ga aan de slag met MiroMax mierenpoeder. Dit is geschikt om mieren snel en effectief te bestrijden. Het MierenPoeder kun je gemakkelijk strooien, maar ook oplossen in water. Handig voor bijvoorbeeld gebruik in het gazon.

Rupsen

Een rups is een larve van een vlinder of mot. De meeste rupsen ontpoppen zich tot prachtige vlinders, die een aanwinst zijn voor de biodiversiteit. Laat rupsen daarom liever met rust. Bestrijd rupsen wanneer ze een plaag vormen en veel schade aanrichten. Dit kan op de volgende manieren:

  • Gebruik feromoonvallen. Zo voorkom je dat de rupsen uitgroeien tot een plaag. Door de vallen is het ook makkelijker om een juist moment te kiezen om sluipwespen in te zetten.
  • Buxusrupsen en aardrupsen zijn veel voorkomend en bestrijd je natuurlijk met aaltjes. Het zijn microscopisch kleine beestjes en een natuurlijke vijand van de rups. Het aaltje gaat in de rups zitten, en laat een bacterie los waardoor de rups sterft.
  • Bestrijd rupsen die via de de boom omhoog klimmen met een Lijmband. Dit is een barrière waar de rups niet overheen komt. De band van papier is behandeld met een speciale lijm uit natuurlijke harsen en wassoorten. de Lijmband heeft geen zit voor rupsen die al in de boom zitten.

Slakken

In een vrij korte tijd kunnen de weekdieren grote schade aan je plant brengen. Heb je last van een grote plaag? Dan zijn er verschillende manieren om slakken te bestrijden:

  • Slakken weer je door koperband rondom je planten te plaatsen of om potten te plakken. Het koper geeft de slak een elektrisch schokje. Het werkt dus als een soort schrikdraad waardoor de slak niet verder kruipt.
  • Gebruik aaltjes tegen slakken, de aaltjes bestrijden de slakken in de bodem op een volledig natuurlijke manier.
  • Gebruik Escar-Go. Dit zijn slakkenkorrels die op basis zijn van ijzersulfaat. IJzersulfaat komt van nature voor in de bodem. De slak stopt meteen met eten wanneer hij van de korrels eet. De slak trekt zich terug in zijn schuilplekje waar hij sterft.

Wespen

Wespen kom je vooral in de zomermaanden in grote getale tegen. Vormen de wespen een plaag? Dan kun je kiezen de wespen te bestrijden. Hier zijn diverse manieren voor:

  • Zet een WespenVal in. Deze plaats je gemakkelijk op een standaard frisdrank fles. De fles vul je vervolgens tot de helft met een zoete vloeistof, zoals limonade of appelsap. Voeg daarnaast afwasmiddel en azijn toe. Azijn is erg belangrijk omdat anders ook bijen worden aangetrokken.

Hoe ontstaan plagen?

Doordat alles in de vrije natuur zo mooi in evenwicht is, ontstaan daar normaal dan ook geen plagen. Als de natuur uit balans is, kunnen planten zo nu en dan toch met ziekten en plagen te maken krijgen. Vaak heeft dit ook met de weerstand van de plant te maken, krijgt een plant te weinig voeding dan verzwakt deze en is hij kwetsbaar voor ziekten en problemen.

In de tuin zit het namelijk toch wat anders in elkaar dan hoe de situatie in de vrije natuur is. In de tuin beslissen we namelijk wat we planten en wat er wel en niet groeit. Hierdoor beïnvloeden we, vaak onbewust, de natuurlijke processen. Onderdelen in de tuin verliezen zo hun natuurlijke evenwicht, zoals de voedselpiramide. Zo krijgen bepaalde insecten vrij spel. Ondertussen blijven natuurlijke vijanden weg omdat ze bijvoorbeeld geen plek hebben om te overwinteren of niets om zich achter te verschuilen.

Onze hulp wordt dan gevraagd om te helpen bij het oplossen van problemen. Het is belangrijk dat, als je moet helpen, dit altijd op een natuurlijke manier aan te pakken. Zodat er geen impact is op het milieu. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld natuurlijke vijanden of middelen op basis van natuurlijk werkzame stoffen. 

Wanneer bestrijden?

In eerste instantie raden we aan om niet te bestrijden, maar om eerst even aan te kijken of de natuurlijke balans zich herstelt met behulp van nuttige dieren of door je planten te versterken. Lok verschillende soorten insecten naar je tuin door gunstige omstandigheden te scheppen. 

Zorg ervoor dat dieren altijd water in je tuin kunnen vinden, een drinkbakje helpt al enorm maar een vijver is ook een hele goede toevoeging. Daarnaast lokt een tuin met diverse soorten planten ook veel verschillende dieren. Plant daarom niet te veel van hetzelfde. Plaats daarnaast insectenhotels en vogelkastjes. Veel mogelijkheden dus voor het lokken en huisvesten van gratis tuinhulpjes!

Door de natuurlijke balans te herstellen wordt er ook op lange termijn een plaag voorkomen. Er vormt zich zo een mooi natuurlijk evenwicht in je tuin waar je lang van profiteert. Heb je onverhoopt toch een plaag te pakken? Kies dan uitsluitend voor middelen op basis van natuurlijk werkzame stoffen.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.