Last van fruitvliegjes in huis? Zet een val in | ECOstyle – ECOstyle Belgium
Fruitvliegjes vangen? Zet een fruitvliegjes val in!

Fruitvliegjes vangen? Zet een fruitvliegjes val in!

Wie kent ze niet? Die kleine irritante beestjes die boven je lekkere fruit zweven. Deze kleine insecten duiken vaak spontaan op bij de fruitschaal of rondom de prullenbak. Fruitvliegjes kunnen erg hardnekkig zijn en gaan niet vanzelf weg. We delen onze tips en adviezen zodat je snel van het probleem af bent.

Vliegjes bestrijden met ECOstyle

Bekijk alles voor vliegen bestrijden 

Bekijk alles voor vliegen bestrijden 

Fruitvliegjes bestrijden

De naam zegt het al... Fruitvliegjes zijn kleine vliegjes die voornamelijk voorkomen op fruit. Ze komen vooral af op overrijp fruit. Ze leggen hun eitjes in het fruit, zodat de larven voldoende te eten hebben. Heb je er eenmaal last van, dan gaan ze niet vanzelf weer weg. Het is in dit geval nodig om aan de slag te gaan met fruitvliegjes bestrijden.

Veelgestelde vragen over fruitvliegjes bestrijden

Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Goed nieuws: de vliegjes hebben een relatief korte levensduur. In het algemeen leven fruitvliegjes gemiddeld tussen de 20 en 30 dagen. De levenscyclus van een fruitvlieg bestaat uit vier fasen: ei, larve, pop en volwassen vlieg. De meeste tijd van hun leven brengen ze door als larven, waar ze zich voeden met het fermenterende fruit. Hoewel hun leven kort is, planten fruitvliegen zich razendsnel voort, daardoor kom je soms maar lastig van fruitvliegjes af. Gelukkig zijn er speciale fruitvliegjes vallen om ze te vangen.

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Fruitvlieg eitjes zijn het beginpunt van deze kleine insecten. Ze zijn amper zichtbaar voor het menselijk oog en worden meestal gelegd op rijp fruit of ander rottend organisch materiaal.

Een volwassen fruitvlieg kan honderden eitjes per keer leggen, waardoor ze zich snel kunnen voortplanten. Na een korte periode van ongeveer 12 tot 24 uur komen de eitjes uit en verschijnen de larven.

Deze kleine, witachtige larven voeden zich met het aanwezige fermenterende fruit en ondergaan verschillende vervellingen voordat ze zich verpoppen tot vliegje.

Wat te doen tegen fruitvliegjes?

Fruitvliegjes kunnen een irritante plaag zijn in huis, vooral tijdens de warmere maanden wanneer ze zich snel voortplanten. Gelukkig zijn er enkele effectieve maatregelen die je kunt nemen om fruitvliegjes onder controle te houden. Hieronder geven we nog wat extra tips.

  • Bewaar fruit koel of voorkom dat fruit te rijp wordt.
  • Gooi afval regelmatig weg en laat prullenbakken zo min mogelijk open staan.
  • Laat zo weinig mogelijk vuile glazen op het aanrecht staan.
  • Zet een geurig kruidenplantje bij het fruit, zoals bijvoorbeeld een bascilicumplantje - daar houden de insecten niet zo van.

Fruitvliegjes vangen met val

Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan. Dan is er gelukkig ook een eenvoudige en effectieve manier om fruitvliegjes te vangen: een FruitvliegVal. Hiermee vang je snel en effectief de fruitvliegjes. Het lokmiddel in de val trekt fruitvliegen aan. Eenvoudig in gebruik en niet schadelijk voor het milieu. 

Plaats de fruitvliegjes val op een plek waar je de meeste vliegjes ziet, zoals in de buurt van een fruitmand of afvalbak. Binnen de kortste keren zul je merken dat het aantal insecten aanzienlijk vermindert. Bonuspunt: de fruitvliegjes val ziet er ook nog eens heel leuk uit!

Zelf fruitvliegjes val maken

Heb je last van fruitvliegjes? Goed nieuws: je kan eenvoudig zelf een fruitvliegjes val maken met behulp van alledaagse huishoudelijke artikelen. Neem een leeg potje, bijvoorbeeld een jampot of een klein glas. Giet een kleine hoeveelheid azijn met water en voeg een druppel afwasmiddel toe.

De fruitvliegjes worden aangetrokken door de geur van de azijn. Bedek de bovenkant van het potje met huishoudfolie en prik er een paar kleine gaatjes in. Dit vormt een toegangspunt voor de fruitvliegjes. Plaats de val in de buurt van de bron van de fruitvliegjes, zoals een fruitschaal of een afvalbak.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.