De beste tips tegen kleine vliegjes in huis | ECOstyle 🪰 – ECOstyle Belgium
Tips tegen kleine vliegjes in huis

Tips tegen kleine vliegjes in huis

28/06/20245 min lezen

Kleine vliegjes in huis? Op dat bezoek zit je waarschijnlijk niet te wachten. Vaak heb je te maken met fruitvliegjes of rouwvliegjes. Deze kleine vliegjes in huis kun je op verschillende manieren herkennen. Benieuwd hoe je van deze vliegjes af komt en met welke je te maken hebt? We leggen het je uit.


Wat zijn toch die kleine vliegjes in huis?

Er zijn verschillende soorten kleine vliegjes in huis te vinden, denk bijvoorbeeld aan witte vlieg, rioolvliegjes of gaasvliegjes. Maar de meeste kleine vliegjes in huis zijn rouwvliegjes of fruitvliegjes. De twee lijken best op elkaar en worden ook vaak door elkaar gehaald. Maar er is wel degelijk een verschil.

Optie 1: Fruitvliegjes

Fruitvliegjes, iedereen heeft ze vast wel eens in huis gehad. Het zijn kleine vliegjes die je met name in de keuken tegenkomt. Zoals de naam al doet vermoeden, komen ze voornamelijk op fruit af. Maar ook op andere etenswaren, daarom hangen de vliegjes ook vaak rondom de vuilnisbak. De vliegjes laten het fruit sneller rotten, dat wil je natuurlijk niet.

Optie 2: Rouwvliegjes

Rouwvliegjes lijken qua uiterlijk verdacht veel op fruitvliegjes, maar eigenlijk is het een mugsoort. Het insectje komt daarom ook niet af op eten maar op planten, en dan vooral rottende wortels. Ze zijn niet alleen irritant, omdat ze vaak voor je gezicht vliegen, maar de larven vreten ook je plantenwortels aan. Hierdoor gaat de gezondheid van je planten achteruit.

fruitvliegjes bestrijden

Kleine vliegjes in huis bestrijden

Goed. Nu je weet wat voor bezoek jij in huis hebt, kun je opzoek naar een manier om ervan af te komen. Gelukkig zijn hier heel veel manieren voor, er zijn namelijk verschillende trucjes die je het proberen zeker waard zijn. Hieronder vind je verschillende tips tegen rouwvliegjes of fruitvliegjes.

Tips tegen rouwvliegjes in huis

Het rouwvliegje komt voornamelijk voor bij kamerplanten. Ongestoord sluipen ze je huis binnen en planten zich in rap tempo voort. Hieronder vind je onze tips tegen rouwvliegjes:

  • Aaltjes: De meest effectieve manier van rouwvliegjes bestrijden zijn aaltjes. Deze speciale aaltjes tegen rouwvliegjes zijn microscopisch kleine wormpjes en dringen de larven binnen. Hier scheiden ze een bacterie uit waardoor de larven sterven. De aaltjes planten zich voort en bestrijden zo één voor één alle larven. Als alle larven van de rouwvliegjes zijn bestreden gaan de aaltjes dood, dan hebben ze niets meer te eten.
  • Vangplaten: Met deze speciaal ontwikkelde vangplaten bestrijd je effectief volwassen insecten. De vangplaten zijn op basis van natuurlijke lijm en bevatten geen gif. De vangplaten in combinatie met aaltjes zijn super effectief aangezien je de volwassen rouwvliegjes en de larven in de potgrond tegelijk bestrijdt. Zo ben je snel van de plaag af.
  • In quarantaine ermee: Merk je dat de vliegjes vooral bij één plant zitten? Voorkom dan snel verdere besmetting door de plant in een andere kamer te zetten. Zo kunnen de vliegjes geen eitjes in je andere planten leggen.
  • Opdrogen: De vliegjes leggen hun eitjes het liefst in natte potgrond waar veel organisch materiaal in zit, zoals rottende wortels of afgevallen blad. Zo weet het vliegje dat de larven gelijk wat te eten hebben. Daarom is het goed om jouw plant voortaan wat minder water te geven. Het is aan te raden om gelijk heel de potgrond te vervangen, zo ben je van de meeste larven af. 
  • Let goed op in de winkel: Vaak zitten de vliegjes al bij een nieuwe plant inbegrepen, een tuincentrum is namelijk echt een walhalla voor deze vliegjes. Controleer nieuwe planten daarom altijd grondig, zo voorkom je dat deze kleine vliegjes ongemerkt met jou mee naar huis liften.
klevende vangplaten vliegjes

Tips tegen fruitvliegjes in huis

Heb jij fruitvliegjes in huis? Dat is balen! Hieronder vind je onze tips tegen fruitvliegjes:

  • Plaats een val: Vul een glas of kom met wijn, port of azijn met afwasmiddel. Doe hier huishoudfolie overheen, dit maak je vast met een elastiek. Prik hier gaatjes in met een vork of satéprikker. Zo lok je de vliegjes naar de val. Natuurlijk kun je ook een FruitvliegVal plaatsen, hiermee vang je snel en effectief de fruitvliegjes weg. Het lokmiddel in de val trekt de vliegjes aan. Eenvoudig in gebruik en niet schadelijk voor het milieu.
  • Voorkom rottend fruit: Haal de bron weg, want de vliegjes komen voornamelijk af op rottend fruit. Bewaar fruit bijvoorbeeld in de koelkast of dek het af zodat de vliegjes er niet bij kunnen.
  • Opgeruimd staat netjes: Ruim bierflesjes, flessen wijn en etensresten altijd meteen op. Daarnaast is het ook belangrijk om je prullenbak regelmatig te legen, helemaal op warme dagen. Zo voorkom je een invasie van deze kleine vliegjes in huis.
  • Werk met kruiden: Fruitvliegjes zijn gek op fruit, maar houden wat minder van andere geuren. Denk aan lavendel, basilicum en munt. Deze geuren overmeesteren de fruitgeuren, daarom blijven ze liever weg.
fruitvlieg val

Zo voorkom je overlast van kleine vliegjes in huis

Je weet wat ze zeggen: voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig zijn er heel wat dingen die je kunt doen om bezoek van kleine vliegjes in huis te voorkomen. Dit kun je doen:

  • Beperk voedselbronnen: houd de keuken en tafel schoon. Laat vieze vaat niet te lang staan en zorg dat je regelmatig stofzuigt.
  • Zet in de zomermaanden de ramen tegen elkaar open, mocht de overlast groot zijn. Vliegende insecten houden namelijk niet zo van tocht.

Heel veel succes met het bestrijden van de kleine vliegjes in huis! Met bovenstaande tips kom je vast een heel eind.


Ontdek ons assortiment

Toe aan nog meer groene content?

  • Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Lees meer 

  • Heide snoeien: zo houd je deze plant in topvorm

    Heide snoeien: zo houd je deze plant in topvorm

    Lees meer 

  • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

    Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.