Slakken bestrijden in de tuin? Zo doe je dat! | ECOstyle – ECOstyle Belgium
Last van slakken? Dit kun je er tegen doen

Last van slakken? Dit kun je er tegen doen

Slakkenplaag in de tuin? Oei… Het is belangrijk om snel actie te ondernemen, voordat je het weet belanden jouw mooie planten of gewassen in hun buik. We vertellen je graag álles over slakken in de tuin. Lees je mee?

Slakken bestrijden met ECOstyle

Bekijk alles tegen slakken 

Bekijk alles tegen slakken 

Waar komen slakken voor?

Slakken glibberen zich een baan door jouw tuin, zowel de naaktslak als de huisjesslak. Maar waar komen deze gladjanussen eigenlijk vandaan? Slakken zijn dol op zacht en vochtig weer. Bij regendruppels duiken ze spontaan op. Je ziet ze op de tegels, in de border, tussen de planten of op de weg.

Steeds meer slakken in de tuin

Doordat de winters steeds zachter worden, overleven steeds meer slakkeneitjes. De kans dat je steeds meer slakken in jouw tuin spot is dus groot. Slakken komen vooral ‘s avonds tevoorschijn. De hele nacht knabbelen ze vervolgens aan jouw planten, met name de naaktslakken.

Veelgestelde vragen over slakken 🐌

Hoe herken ik schade van slakken?

Slakken heb je in alle soorten en maten. Hun tong bestaat uit duizenden kleine tanden. Hierdoor werkt het als een soort vijl die ze gebruiken om de bladeren in kleine stukjes te scheuren. Hierdoor brengen slakken in korte tijd enorme schade aan.

Je herkent schade door slakken in de tuin makkelijk aan typische gaten- en venstervraat aan bladeren. Maar ook zul je slijmsporen op en rondom de plant zien. Over het algemeen richten naaktslakken in de tuin meer schade aan dan de huisjesslak. De huisjesslak leeft namelijk meer op dood organisch materiaal.

Waar komen slakken op af?

Slakken zijn de opruimdienst van de natuur. Voor een groot deel eten ze dode bladeren, maar ook houden ze wel van een verse maaltijd. Daarom zijn ze een van de grootste gruwels voor de tuinliefhebber.

In de tuin of moestuin eten ze vrijwel alles. Maar toch hebben ze wel een duidelijke voorkeur voor bepaalde planten. Denk dan aan de hosta, dahlia, papaver en ridderspoor. In de moestuin knagen ze graag aan kroppen sla of planten van de courgette en sperzieboon.

Zijn slakken schadelijk?

Een paar slakken zijn beslist niet schadelijk en helpen bij het opruimen van dood organisch materiaal. Maar zijn het er meer, dan kunnen ze je planten daarentegen wel ernstig toetakelen. Heb je liever niet!

Wat te doen tegen slakken?

Heb je last van een slakkenplaag? In korte tijd kunnen naaktslakken in de tuin grote schade aanbrengen aan je planten. Er zijn verschillende manieren om ze te bestrijden:

  • Gebruik aaltjes tegen slakken. De aaltjes bestrijden de slakken in de bodem op een volledig natuurlijke manier.
  • Plaats koperen ringen rondom je planten of potten om slakken te weren. Het koper geeft de slak een elektrisch schokje. Het werkt dus als een soort schrikdraad waardoor de slak niet verder kruipt.
  • Gebruik Escar-Go slakkenkorrels, deze bestaan uit ijzerfosfaat. IJzerfosfaat komt van nature voor in de bodem en is alleen werkzaam tegen slakken. Wanneer de slak van de slakkenkorrels eet stopt de eetlust onmiddellijk. De slak trekt zich terug in zijn schuilplaats, waar deze sterft. Mocht een vogel de slak alsnog opeten, dan wordt deze hier niet ziek van.
  • Eenvoudig, snel en effectief slakken bestrijden doe je met de SlakkenLokdoos. Met behulp van een natuurlijke lokstof trekt de lokdoos slakken aan, die vervolgens worden bestreden door Escar-Go. Op deze manier worden kostbare planten beschermd tegen slakkenvraat zonder dat je slakkenresten hoeft op te ruimen.

Hoe voorkom ik slakken?

Er zijn verschillende manieren om slakken in de tuin te voorkomen. 💡 Hieronder een aantal manieren:

  • Gebruik de natuur. Wanneer het ecosysteem van je tuin in balans is, heb je minder last van plagen. Lok natuurlijke vijanden naar je tuin door een vijvertje aan te leggen of een waterbak neer te zetten voor kikkers en padden. Of zorg voor een vogelvriendelijke tuin, vooral de merel is gek op slakken!
  • Zet sterk ruikende planten neer. Daar moet de slak niets van hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan geraniums, salie, tijm en lavendel.
  • Leg barrières neer zodat de slak slecht bij het de planten kan komen. Denk aan koffiedik of eierschalen. Gebruik liever geen cacaodoppen, aangezien dit schadelijk kan zijn voor honden.

Slakken bestrijden ✅

Wil je iets doen tegen de slakkenvraat aan je planten? Gelukkig zijn er genoeg producten waarmee je snel en effectief van de diertjes af komt!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.