Kleine insecten bestrijden: tips & advies | ECOstyle – ECOstyle Belgium
Last van kleine insecten in en om je huis? Dit kun je doen!

Last van kleine insecten in en om je huis? Dit kun je doen!

Kleine insecten, een verzamelnaam waar een grote groep insecten onder kan vallen. Door mensen worden ze vaak eng, kriebelig of irritant gevonden. Daarom hebben we ze ook liever niet in huis. Alhoewel, ook al vinden we ze niet altijd leuk, soms hebben ook deze kleine beestjes een functie. Met welke kleine insecten kun je te maken krijgen en hoe kom je desgewenst van ze af? We vertellen het je.

Kleine insecten bestrijden met ECOstyle

Bekijk alles tegen insecten 

Bekijk alles tegen insecten 

Zo voorkom je overlast van kleine insecten

Kleine insecten zijn er in allerlei soorten en maten. Ze kunnen vliegen, kruipen en soms steken. Vooral in de zomer is het raak, de beestjes zijn dan druk in de weer en groeien goed door warmte en vocht. Onder de noemer kleine insecten kun je aan deze insecten denken:

 • Fruitvliegjes
 • Kledingmotten
 • Mieren
 • Muggen
 • Pissebedden
 • Rouwvliegje
 • Spinnen
 • Vliegen
 • Wespen
 • Zilvervisjes

Waar komen kleine insecten voor? 🪰

Insecten zijn een cruciaal onderdeel van het ecosysteem. Toch maken insecten in rondom het huis het je soms lastig. Kleine insecten komen in en rondom het huis voor. Denk aan plekken in de keuken, de badkamer, rondom de prullenbak of bij het raam. Ze worden als vervelend of vies ervaren of ze zorgen voor overlast als de plaag te groot wordt.Wil je deze kleine insecten graag kwijt? Dan kun je dat het beste op een natuurlijke manier doen. Zonder dat je andere insecten of de natuur beschadigt. Hieronder lees je wat je kunt doen tegen de meest voorkomende plaagdieren in en rondom het huis.

Verjagen of bestrijden per soort 🐜

Fruitvliegjes bestrijden

De naam zegt het al, fruitvliegjes zijn veel voorkomend op fruit. Ze komen vooral af op fruit dat overrijp is. Ze leggen hun eitjes in het fruit, zodat de larven voldoende te eten hebben.

Last van fruitvliegen? Gebruik een FruitvliegVal, hiermee vang je snel en effectief de fruitvliegjes. Het lokmiddel in de val trekt fruitvliegen aan. Eenvoudig in gebruik en niet schadelijk voor het milieu.

Kledingmotten bestrijden

Last van kledingmotten? Dit kan veel schade veroorzaken aan kleding en meubels. Het is niet de mot maar de larve van de kledingmot die voor schade zorgt. Denk bijvoorbeeld aan stoffen zoals wol, leer, zijde en linnen.

Last van motten in je kledingkast? De KledingmotVal lokt motten met een lokstof en vangt ze met een lijmval. Zo kom je eenvoudig en effectief van kledingmotten af.

Mieren bestrijden

Mieren zijn een nijver volkje en onwijs nuttige dieren, ga mieren alleen tegen wanneer je echt last van ze hebt. Voor je het weet kan je huis of tuin namelijk onder de mieren zitten. In dat geval kun je mieren op de volgende manieren bestrijden:

 • Zet aaltjes in. De mieren tolereren de aaltjes niet in hun leefomgeving en zullen hun nesten verplaatsen. Aaltjes zijn heel geschikt om in te zetten bij een beginnende mierenplaag.
 • Gebruik een MierenLokdoos. De natuurlijke stof in deze lokdoosjes wordt door de werksters meegenomen naar het nest. Zo pak je het probleem effectief aan.
 • Ga aan de slag met MiroMax. Dit is met name geschikt om buiten mieren snel en effectief te bestrijden. Het MierenPoeder kun je gemakkelijk strooien, maar ook oplossen in water. Handig voor bijvoorbeeld gebruik in het gazon.

Muggen verjagen

Last van muggen in huis, bah! Deze vervelende nachtrustverstoorders maken je het leven behoorlijk zuur. Eén mug kan je al flink uit de slaap houden. Probeer ze in eerste instantie te weren, als dat niet lukt kun je ze verjagen:

 • Kijk of er stilstaande waterplasjes rondom huis zijn. Is hier iets aan te doen? Verhelp dit dan. Gebruik horren om muggen buiten te houden en hang een klamboe op om muggen op afstand te houden tijdens het slapen.
 • Verjaag muggen met ultrasoon geluid van de Mosquito free. Het apparaatje verspreidt een zeer hoog geluid dat mannelijke muggen nabootst, hierdoor gaan de vrouwelijke muggen op de vlucht. Het zijn ook de vrouwtjes die prikken en overlast veroorzaken. Vrouwelijke muggen ontwijken de mannetjes namelijk na het paren. Mannetjes muggen worden niet verjaagd, maar dit zijn ook niet de muggen die prikken.
 • Gebruik onze muggenstekker Mosquito Free Blue. Het blauwe licht lokt muggen en verbrandt de insecten wanneer ze tegen het licht aanvliegen.
 • Last van muggen? Kom er snel vanaf met FreezeSpray Vliegende insecten. FreezeSpray werkt op basis van ijskoude nevel. De muggen bevriezen daardoor binnen enkele seconden.

Pissebedden bestrijden

Pissebedden, veel mensen krijgen al de kriebels als ze aan dit beestje denken. Maar ze zijn onwijs nuttig, ze verwerken allerlei organisch afval in de bodem en dienen als voedsel voor vogels, muizen en andere kleine dieren. Binnenshuis kun je ze tegenkomen op vochtige plaatsen. Ervaar je overlast van deze kleine beestjes? Dan kun je dit doen:

 • Check hoe de vochtige plekken binnenshuis ontstaan en probeer de oorzaak aan te pakken.
 • Bestrijd pissebedden met de speciale aaltjesval. De pissebedden worden in de val gelokt waar de aaltjes zich bevinden. Deze microscopisch kleine beestjes dringen de pissebed binnen en vermenigvuldigen zich vervolgens razendsnel. De pissebedden gaan op deze manier binnen enkele dagen dood. Zo ben jij snel van deze plaag af.
 • Kom snel van pissebedden af met de FreezeSpray Kruipende insecten. FreezeSpray werkt op basis van ijskoude nevel. De pissebedden bevriezen daardoor binnen enkele seconden.

Rouwvliegjes bestrijden

Het rouwvliegje komt voornamelijk voor bij kamerplanten. Ongestoord sluipen ze je huis binnen en planten zich in rap tempo voort. Dit kun je doen tegen rouwvliegjes:

 • Wil je rouwvliegjes bestrijden? Doe dat dan effectief met aaltjes. De aaltjes dringen de larven binnen en scheiden een schimmel uit waardoor de larven sterven. De aaltjes planten zich voort en bestrijden zo één voor één alle larven. 
 • Met vangplaten bestrijd je effectief volwassen varenrouwmuggen. VliegVanger vangplaatjes in combinatie met aaltjes zijn super effectief!
 • Een veel gehoorde oplossing is het volledig vervangen van de potgrond. Door álle aarde te verwijderen, inclusief de aarde om de wortels heen, zeg je de larven en eitjes vaarwel. 

Spinnen bestrijden

Spinnen in huis? Dat is eigenlijk een goed teken. Ze zijn juist heel handig en eten weer andere kleine beestjes in huis zoals zilvervisjes, vliegen en muggen. Toch snappen we het maar als te goed dat het vervelend kan zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen dat je kunt doen om spinnen te verjagen:

 • Verplaats spinnen gewoon met de hand, met behulp van een potje of met een papiertje eronder. Zo breng je de spin eenvoudig naar buiten.
 • Dicht alle kieren en gaten goed af, zo kruipen ze niet naar binnen.
 • Maak gebruik van ultrasoon geluid met Spider free. De frequentie komt overeen met de vibratie van het web wanneer er een prooi is gevangen. Het continue 'trillen' van het web zorgt voor spanning waardoor de spin ervoor kiest om te vertrekken. Door het wisselende geluid raakt de spin er niet aan gewend, hierdoor blijft de Spider free effectief.

Vliegen bestrijden

De bekendste vlieg is de huisvlieg. Ze houden van mensen, hun huizen, hun eten en hun afval. Ze blijven vaak rondom je hoofd zoemen, gaan boven je eten vliegen of zelfs erop zitten. Zo kunnen ze snel verschillende bacteriën verspreiden, want vliegen komen op veel verschillende oppervlaktes. Wil je van vliegen afkomen? Dit kun je doen:

 • Gebruik Vliegenvangers. Met de kleefrollen vang je effectief vliegen en andere vliegende insecten. De lijmvallen zijn doeltreffend, eenvoudig in gebruik en niet schadelijk voor het milieu.
 • Zet Vliegenstickers in. Deze stickers plak je gemakkelijk op het raam. Zo vang je snel vliegen weg en dat maar liefst 12 weken lang.
 • Zit je gezellig op je terras, maar heb je last van vliegen? Zorg ervoor dat vliegen niet bij je in de buurt komen met de tafelventilator VliegWeg. Zo verjaag je vliegen op een eenvoudige, effectieve en diervriendelijke manier.
 • Last van vliegen? Kom er snel vanaf met FreezeSpray Vliegende insecten. FreezeSpray werkt op basis van ijskoude nevel. De vliegen bevriezen daardoor binnen enkele seconden.

Wespen verjagen

Wespen kom je vooral in de zomermaanden veel tegen. Vormen de wespen een plaag? Dan kun je kiezen de wespen te bestrijden. Hier zijn diverse manieren voor:

 • Zet een WespenVal Deze plaats je gemakkelijk op een standaard frisdrank fles. De fles vul je vervolgens tot de helft met een zoete vloeistof, zoals limonade of appelsap. Voeg daarnaast afwasmiddel en azijn toe. Azijn is erg belangrijk omdat anders ook bijen kunnen worden aangetrokken.
 • Heb je last van veel wespen in je huis en lukt verjagen of vangen niet? Gebruik dan FreezeSpray Wespen om de insecten op korte termijn te bestrijden. FreezeSpray werkt op basis van ijskoude nevel. De wespen bevriezen daardoor binnen enkele seconden.

Zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes zie je vaak bij luchtvochtigheid- en ventilatieproblemen in huis. Ze eten graag producten met zetmeel en koolhydraten, maar kunnen zich ook voeden met papier. Om deze reden kom je zilvervisjes vaak tegen in de keuken of badkamer.

 • Last van zilvervisjes? Gebruik een ZilvervisVal, hiermee vang je snel en effectief de zilvervisjes. Het lokmiddel trekt zilvervisjes aan. Eenvoudig in gebruik en niet schadelijk voor het milieu.
 • Kom snel van zilvervisjes af met de FreezeSpray Kruipende insecten. FreezeSpray werkt op basis van ijskoude nevel. De zilvervisjes bevriezen daardoor binnen enkele seconden.

Zo voorkom je overlast van kleine insecten

Natuurlijk is het plezieriger en beter om overlast van kleine insecten te voorkomen. Dit is wat je kunt doen om bezoek van kleine insecten in huis te voorkomen:

 • Plaats horren voor deuren en ramen. Dicht kieren en naden en plaats insectengaas op ventilatiegaten. Zo voorkom je dat er beestjes naar binnen komen.
 • Beperk voedselbronnen. Houd de keuken en tafel schoon. Spoel de vaat direct af of doe het direct in de vaatwasser. Zorg ook dat je regelmatig kruimels weghaalt van de vloer en meubels
 • Zet ramen tegen elkaar open. Vliegende insecten zitten niet graag op de tocht.
 • Voorkom vochtige plekken in binnenruimtes. Als je deze al hebt, probeer dan een oplossing te vinden door zo mogelijk de oorzaak aan te pakken.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.