Top 10 bijvriendelijke planten voor tuin en balkon | ECOstyle šŸ – ECOstyle Belgium

Het belang van bijvriendelijke planten: een stap naar biodiversiteit

Isabelle van Geenen27/06/2024
Het belang van bijvriendelijke planten: een stap naar biodiversiteit

Bijen die van bloem tot bloem dartelen, het is een genot om te zien... Het is je vast niet ontgaan dat deze ijverige bestuivers een cruciale rol spelen. Helaas hebben bijenpopulaties het erg lastig. Gelukkig kunnen we samen een verschil maken door bijvriendelijke planten in onze tuinen te zetten. In dit artikel bespreken we wat bijvriendelijke planten zijn, waarom ze van belang zijn en welke planten je kunt uitkiezen.


Bijvriendelijke planten: een bloeiende oase voor bijen

Bijvriendelijke planten zijn planten die een bron van stuifmeel en nectar bieden aan bijen en andere bestuivers. Denk aan felgekleurde bloemen zoals zonnebloemen, lavendel en krokussen. Hierbij is het belangrijk om bloemen te kiezen die gedurende de verschillende seizoenen in bloei staan. Zodat bijen een constante voedselbron hebben, van het vroege voorjaar tot het late najaar.

Ook moeten bijvriendelijke planten altijd biologisch en dus gifvrij zijn. Hierbij gaat het helaas nog vaak mis. Een plant mag een label 'bijvriendelijk' hebben terwijl deze wel is bespoten met pesticiden. Je denkt zo dus bijen te helpen door bijvriendelijke planten te plaatsen, maar nu breng je de bijen alsnog schade toe... Let dus altijd goed op of de plant een milieukeurmerk heeft.

Het belang van bijen in ons ecosysteem

Bijen zijn van ongekende waarde: ongeveer 70% van de bestuiving van gewassen wordt uitgevoerd door bijen en andere bestuivers. Dit betekent dat bijen een directe rol spelen in de voedselproductie. Zonder bijen hebben we geen fruit, groente en noten. Daarom is het ontzettend belangrijk om bijen te koesteren en beschermen.

Waar moet je op letten bij bijvriendelijke planten?

Naast dat je altijd biologische planten moet kiezen, is het ook belangrijk om rekening te houden met de behoeften van bijen. Kies zo veel mogelijk voor inheemse plantensoorten, omdat deze vaak beter zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en inheemse bijen aantrekt. Let ook op de bloeitijden, zodat er gedurende het hele seizoen een constante voedselbron is voor bijen.

bijvriendelijke planten

10 bijvriendelijke planten voor in de tuin

Heb je een tuin en wil je die omtoveren tot een paradijs voor bijen? Hieronder vind je 10 geschikte planten voor in de tuin.

 1. Campanula
 2. Zonnehoed
 3. Dahlia
 4. Guldenroede
 5. Vlinderstruik
 6. Reuzenlook
 7. Duizendblad
 8. Ooievaarsbek
 9. Dotterbloem
 10. Verbena

10 bijvriendelijke balkon planten

Heb je een balkon en wil je iets voor bijen doen? Hieronder vind je 10 bijvriendelijke balkonplanten terug.

 1. Margriet
 2. Lavendel
 3. Tijm
 4. Basilicum
 5. Salvia
 6. Munt
 7. Kleine maagdenpalm
 8. Bieslook
 9. Dropplant
 10. Herfstanemoon

Maak gebruik van de bijenboog

De bijenboog is een slimme strategie om bijen gedurende het hele jaar te voeden. Door een verscheidenheid aan bijvriendelijke planten te kiezen die op verschillende momenten bloeien, kun je een continue bron van nectar en stuifmeel bieden. Dit creƫert een kleurrijke en levendige tuin die niet alleen bijen aantrekt, maar ook een visueel feest voor de zintuigen vormt.

Bijen spelen een onschatbare rol in ons ecosysteem en voedselproductie. Door bijvriendelijke planten in onze tuinen en balkons te zetten, kunnen we een directe bijdrage leveren aan het behoud van bijenpopulaties. Het kiezen van inheemse, biologische planten en het vermijden van schadelijke chemicaliƫn zijn stappen in de goede richting. Laten we samen streven naar bloeiende tuinen die volop zoemen. Zo helpen we de bij in deze moeilijke tijd.

Toe aan nog meer groene content?

 • Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Lees meer 

 • Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Lees meer 

 • hortensia snoeien

  Hortensia snoeien: waarom, hoe en wanneer

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.