Bodembedekkers, misschien heb je er wel eens van gehoord, maar wat zijn ze eigenlijk? Waarom zouden ze een waardevolle toevoeging kunnen zijn aan jouw tuin? In dit blog duiken we wat dieper in op bodembedekkers en laten we zien wat voor soorten er allemaal zijn.
Wat zijn bodembedekkers?
Bodembedekkers zijn planten die, zoals de naam al doet vermoeden, de bodem van je tuin bedekken. Ze groeien laag bij de grond en vormen zo een dichte mat van bladeren of bloemen. Deze veelzijdige planten dienen niet alleen een decoratief doel, maar ze bieden ook praktische voordelen voor tuiniers.
Voordelen van bodembedekkers
Hieronder geven we 5 voordelen van het gebruiken van bodembedekkers in de tuin:
-
Onderdrukken van onkruid: Een van de belangrijkste voordelen van bodembedekkers is dat ze onkruid in bedwang houden. Ze vormen een dichte laag op de bodem waardoor onkruid lastiger kan wortelen.
-
Voorkomt bodemerosie: Bodembedekkers zorgen ervoor dat de bovenste laag van je grond op zijn plaats blijft. Door wind en water kan dit anders wegspoelen.
-
Vochtigheid: Bodembedekkers houden de grond vochtiger omdat de grond minder 'open' ligt voor de zon. Dit is dus erg handig in droge periodes maar is daarnaast ook nog milieubewust.
-
Esthetisch: Bodembedekkers voegen textuur, kleur en vorm toe aan je tuin. Ze vullen kale plekken op waardoor je tuin er prachtig vol uitziet.
-
Werkt tegen katten: Bodembedekkers werken goed tegen katten. Is er een stukje grond onbedekt, dan is er meer kans dat katten erin zullen gaan graven en het als kattenbak gebruiken.
Soorten bodembedekkers
Er zijn verschillende soorten bodembedekkers om uit te kiezen, afhankelijk van je specifieke behoeften en smaak:
-
Bloeiende bodembedekkers: Denk aan tijm en campanula. Ze verspreiden zich laag over de grond en zijn ideaal voor het bedekken van grote oppervlakken. Ook maken ze gezellige bloemetjes.
-
Bodembedekkers zon: Kruipvlambloem en kruipend zenegroen zijn leuke soorten om in de zon te zetten.
-
Bodembedekkers schaduw: Schaduwkruid, maagdenkruid en kardinaalsmuts zijn enkele voorbeelden van soorten die in de schaduw kunnen. Deze planten voegen veel variatie toe aan je tuin.
-
Bodembedekkers winterhard: Ga voor de oersterke bodembedekkers klimop of kamperfoelie. Ze blijven het hele jaar door groen en behouden een aantrekkelijk uiterlijk, zelfs in de winter.
Bodembedekkers inzetten tegen onkruid
Bodembedekkers vormen een krachtig wapen in de strijd tegen onkruid. Deze planten groeien dicht bij de grond en vormen een dichte mat van bladeren en stengels, waardoor er weinig ruimte overblijft voor ongewenste planten. Het resultaat is een natuurlijke, onderhoudsarme manier om onkruidgroei te onderdrukken.
De bodembedekkers houden de bodem bedekt en beschermen deze tegen overmatig zonlicht, waardoor de kieming van onkruidzaden wordt verminderd. Door bodembedekkers strategisch in je tuin te plaatsen, kun je niet alleen genieten van een nette, groene uitstraling, maar ook de constante strijd tegen onkruid aanzienlijk verminderen. Dat scheelt een hoop tijd! Dus, ga zeker aan de slag met bodembedekkers als je een onderhoudsarme tuin wilt.
Ontdek ons assortiment
Toe aan nog meer groene content?
-
10x veelgemaakte snoeifouten en hoe je ze voorkomt
-
Hazelaar snoeien: zo houd je deze veelzijdige boom in topvorm
-
DIY: Pindaslinger maken - een feestmaal voor vogels