Toe aan nog meer groene content?
-
DIY: Zelf rozemarijn olie maken
-
Eucalyptus snoeien: zo houd je een sierlijke boom
-
Klimroos snoeien: zo zorg je voor een prachtig bloeiende roos
Bramen zijn heerlijke zomervruchten, geliefd bij velen voor hun zoete smaak en veelzijdigheid. Het snoeien van je bramenstruik is een essentiële taak, aangezien de braam snel kan gaan woekeren. In deze blog nemen we je mee in de basis van de braam snoeien, zodat je elk jaar kunt genieten van een prachtige oogst.
Snoeien is cruciaal voor bramenplanten om verschillende redenen. Het stimuleert niet alleen nieuwe groei, maar helpt ook bij het voorkomen van ziekten doordat er meer lucht in de struik zit. Daarnaast zorgt snoeien ervoor dat de planten netjes en beheersbaar blijft, zonder te snoeien kan de struik namelijk wel zo'n 3 meter hoog worden! Door te snoeien zorg je ook dat er meer licht in de struik komt, wat zorgt voor een grote oogst.
Door regelmatig te snoeien voorkom je dat de bramenstruik te groot wordt. Snoei de braam minimaal één keer per jaar. Doe dit het liefst in het najaar, na de oogst, om ervoor te zorgen dat je het jaar daarop ook weer vruchten krijgt. De beste snoeiperiode voor de braam is tussen oktober en januari. Wanneer je na de oogst gaat snoeien, snoei dan alle takken die vruchten hebben gedragen tot aan de grond terug. Maar rigoureuzer snoeien kan ook zeker geen kwaad. Je kan ook eventueel nog in het vroege voorjaar (vóór de nieuwe groei) snoeien, maar dan is er een grotere kans dat je geen vruchten krijgt.
Bramenstruiken kunnen ontzettend woekeren en het is dus aan te raden om ze een beetje binnen de perken te houden. Een slimme manier is door een constructie te bouwen waar je de takken langs kan geleiden, denk aan een werk van ijzerdraad of een houten klimrek.
Zoals hierboven genoemd is het het slimst om na de oogst je bramenstruik te snoeien. Bramen ontwikkelen zich namelijk op takken die gedurende de vorige zomer en herfst zijn gegroeid. Deze takken zijn vaak flexibel in tegenstelling tot de oudere takken. Oude takken kunnen namelijk verhouten.
De takken waar vorig jaar de bramen aan zaten, kun je na de oogst rigoureus snoeien. Je kan deze herkennen aan het houtige uiterlijk: ze zien er wat verweerd uit en zijn donkerder van kleur dan de jonge takken. Ook zie je aan deze oude takken vaak nog restjes van de bramentrosjes zitten.
Als je de oude takken op deze manier elk jaar zo dicht mogelijk bij de grond wegsnoeit, krijgen de jonge takken voldoende ruimte en licht om zich te ontwikkelen. Zo kan je een mooie oogst verwachten zonder dat de struik te veel gaat woekeren.
Snoeien is een onmisbare taak in het onderhoud van je bramenstruik. Door op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien, bevorder je niet alleen de gezondheid van de plant, maar zorg je ook voor een rijke oogst. Zorg na het snoeien dat de struik er weer snel bovenop komt door hem te bemesten met organische mest. Niet alleen zorg je zo voor een sterke plant, je bevordert ook de smaak en groei van de vruchten. Alleen dan zul je een zo groot en smaakvol mogelijke oogst krijgen.