Wat te doen tegen brandnetel in de tuin? | ECOstyle – ECOstyle Belgium

Wat te doen tegen brandnetel: ontdek deze waardplant

Isabelle van Geenen05/07/2024
Wat te doen tegen brandnetel: ontdek deze waardplant

De meeste tuiniers beschouwen brandnetels als ongewenste indringers in de tuin. Maar wist je dat deze plant eigenlijk heel wat verrassende eigenschappen heeft? Van hun vermogen om nuttige insecten aan te trekken tot de gezondheidsvoordelen van de plant. Heel eerlijk: brandnetels verdienen meer erkenning dan dat ze vaak krijgen. Daarom vertellen we je graag alles over brandnetels in de tuin.


Hoe kun je brandnetels herkennen?

Brandnetels staan bekend om hun karakteristieke en puntige bladeren die bedekt zijn met brandharen. Deze brandharen bevatten irriterende stoffen die, wanneer ze de huid aanraken, een branderig en jeukend gevoel veroorzaken. Ze groeien vaak in vochtige, voedzame bodems - zowel op zonnige als schaduwrijke plekken.

Waarom brandnetels vervelend zijn

Het is geen verrassing dat veel tuiniers brandnetels als een hinderlijke plant beschouwen. Het onaangename gevoel dat ontstaat na contact met de brandharen kan dagenlang aanhouden, dit kan erg vervelend zijn. Bovendien hebben brandnetels de neiging om zich snel te verspreiden en andere planten te verstikken. Dit maakt dat veel mensen de plant als onkruid bestempelen, dit terwijl de plant zoveel meer is dan dat.

Brandnetel bestrijden

Het beheersen van brandnetels in de tuin kan een uitdaging zijn, maar er zijn enkele oplossingen die kunnen helpen. Het dragen van handschoenen en beschermende kleding tijdens het verwijderen van brandnetels is essentieel om huidirritatie te voorkomen. Regelmatig wieden en het verwijderen van zaailingen voordat ze volwassen worden, kan ook helpen om verspreiding te beperken. Heb je veel last? Dan kan mulchen met bijvoorbeeld karton of houtsnippers een goede optie zijn om de groei te smoren.

brandnetels vlinders

Het nut van brandnetels: waardplanten en biodiversiteit

Ondanks de reputatie als onkruid, hebben brandnetels een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze dienen als waardplanten voor veel verschillende vlindersoorten, zoals de dagpauwoog en de kleine vos. Dit betekent dat deze vlinders hun eieren enkel en alleen op de bladeren van brandnetels leggen. Dit komt omdat de rupsen van deze vlinders zich alleen voeden met brandnetel. Door brandnetels in de tuin te laten staan help je de vlinders dus enorm.

Brandnetel toepassingen

Naast de waarde van brandnetels voor vlinders, zijn er nog veel meer toepassingen. Brandnetels zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamine A, C en ijzer. De plant is heerlijk om te verwerken in salades, sauzen, soepen en thee. Brandnetelthee is supergezond voor je: het draagt onder andere bij aan een gezond immuunsysteem, een lagere bloeddruk en gezonde nieren. Brandnetels worden ook al eeuwenlang gebruikt in traditionele geneeskunde vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen.

Hoewel brandnetels vaak worden gezien als ongewenste gasten in de tuin, is de plant veel meer dan dat. Hun rol als waardplanten voor vlinders en de gezondheidsvoordelen maken de plant een waardevolle aanvulling in de tuin. Dus, de volgende keer dat je een brandnetel in je tuin tegenkomt, overweeg dan of je echt zoveel last hebt van de plant. Laat hem anders gewoon staan. Verwijder het desnoods op de meeste plekken en laat een beetje staan in een hoekje in de tuin staan. Zo kunnen vlinders alsnog hun eitjes leggen.

Toe aan nog meer groene content?

 • Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Lees meer 

 • Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Lees meer 

 • hortensia snoeien

  Hortensia snoeien: waarom, hoe en wanneer

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.