De camelia is een echte parel voor je tuin: met haar glanzende, donkergroene bladeren en grote bloemen in prachtige kleuren is het een plant die in de winter en het vroege voorjaar de show steelt. Om je camelia in topvorm te houden, is het belangrijk om de plant te snoeien. In deze blog lees je hoe en wanneer je het beste je camelia kunt snoeien.
Waarom camelia snoeien?
Camelia’s groeien van nature compact en vol, maar na verloop van tijd kunnen ze wat uit vorm raken of lange, slungelige takken ontwikkelen. De eerste jaren hoef je de plant in principe niet te snoeien. Maar wil je de struik mooi vol houden en het vormen van nieuwe scheuten stimuleren? Dan is snoeien zeker een goed plan. Met de juiste snoei kun je de struik ook in toom houden, zodat hij niet te groot wordt voor de plek waar hij staat.
Wanneer camelia snoeien?
Het snoeien van een camelia kun je het beste doen op een moment dat de plant voldoende tijd heeft om te herstellen voordat het bloeiseizoen begint:
-
Na de bloei (late lente, mei-juni): Dit is het ideale moment om je camelia te snoeien. Wacht tot de laatste bloemen zijn uitgebloeid en knip de struik daarna bij. Zo voorkom je dat je knoppen weghaalt die later in het jaar zouden bloeien.
-
Vermijd snoeien in de herfst of winter: Snoei je de camelia vlak voor of tijdens de winter, dan loop je het risico dat de vorst de verse snoeiwonden beschadigt en de bloemknoppen worden aangetast. Dit wil je niet.
Hoe snoei je een camelia?
Snoeien is bij camelia’s meestal vrij eenvoudig, maar het is belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan:
-
Knip uitgebloeide bloemen weg: Begin met het weghalen van de verwelkte bloemen om de plant op te frissen en energie te besparen voor nieuwe groei.
-
Verwijder dode en zwakke takken: Knip alle takken die dood, ziek of zwak zijn weg. Dit bevordert de luchtcirculatie en voorkomt het verspreiden van de ziekte.
-
Inkorten voor vormbehoud: Snoei uitstekende takken licht in om de camelia een mooie, compacte vorm te geven. Knip takken net boven een knop of zijtak, zodat de struik gelijkmatig groeit.
-
Drastisch snoeien bij verjonging: Als je camelia erg groot is geworden of kale plekken heeft, kun je de struik verjongen door hem flink terug te snoeien. Dit kun je het beste geleidelijk doen, over meerdere jaren. Zo voorkom je dat te plant te veel stress krijgt.
Camelia bemesten na het snoeien
Na het snoeien is het belangrijk om je camelia te bemesten. Dit zal de plant voorzien van de voedingsstoffen die hij nodig heeft om snel te herstellen en gezond te blijven. Gebruik een gebalanceerde meststof die geschikt is voor zuurminnende planten zoals de camelia, neem het liefst Rhodo & Azalea-AZ+. Breng de meststof gelijkmatig aan rond de basis van de struik en geef hierna goed water. Zo zal je camelia er snel weer bovenop komen.
Met deze aandacht kun je jaar na jaar genieten van een uitbundige bloei en een prachtige, groenblijvende struik in je tuin. Wil je ook aan de slag met het snoeien van andere planten, struiken en bomen in je tuin? Bekijk dan onze andere blogs boordevol tips.
Ontdek ons assortiment
Toe aan nog meer groene content?
-
10x veelgemaakte snoeifouten en hoe je ze voorkomt
-
Hazelaar snoeien: zo houd je deze veelzijdige boom in topvorm
-
DIY: Pindaslinger maken - een feestmaal voor vogels