Toe aan nog meer groene content?
-
DIY: Zelf rozemarijn olie maken
-
Eucalyptus snoeien: zo houd je een sierlijke boom
-
Klimroos snoeien: zo zorg je voor een prachtig bloeiende roos
Het wemelt van de diertjes onder de grond. Allemaal met hun eigen taak en functie. Ze krioelen zich suf, maar zijn daarnaast ook nog heel nuttig… Deze diertjes en schimmels zijn namelijk masters in het afbreken van plantmateriaal. Minuscule superhelden dus die de restmaterialen van planten weer omzetten in bruikbare meststoffen. Planten nemen de meststoffen vervolgens weer op. Zo ontstaat er een kringloop die zich oneindig blijft herhalen. In plaats van groente- fruit- en tuinafval in de groene kliko te doen, kun jij dit proces bevorderen door van het afval compost te maken. Je krijgt er een goede bodemverbeteraar en meststof voor terug. Zo komt alles uit de natuur, ook weer terug in de natuur.
Wat is compost maken, vraag je je misschien af… Composteren is het proces waarbij organismen die in de compostbak zitten, het groene afval opeten en verteren. Hiermee zetten ze de plantenresten over in voedzame humus.
Deze humus is een organisch materiaal dat ontzettend voedzaam is en een positieve invloed heeft op het bodemleven en de bodemstructuur. De deeltjes in de bodem omarmen de humuszuren en binden zich vervolgens snel. Dit zorgt voor een bodem in topvorm, wat je ook aan de bovenkant terug ziet: rijkbloeiende en diepgroene planten.
Compost ontstaat wanneer je tuin- en keukenafval enkele maanden laat composteren. Dit kan met behulp van een composthoop op een geschikt plekje in je tuin, een compostbak, wormenhotel of compostemmer. Er zijn zelfs manieren om zelf compost te maken op je balkon.
Een goede composthoop bouw je laag voor laag op. Het is vooral belangrijk dat er veel verschillende materialen worden gebruikt. Zorg voor zowel droog als vochtig afval, grove en fijne texturen, koolstofrijke en stikstofrijke materialen. Benieuwd wat je hier voor welke laag kan gebruiken?
Door diverse lagen op te bouw creëer je een diverse en voedingsrijke composthoop waardoor er geen gassen vormen. Dan krijg je dus ook geen stankoverlast in de tuin.
Er zijn genoeg materialen die op de composthoop te gebruiken zijn. Hieronder een lijstje van wat er allemaal op de composthoop mag:
Belangrijk om te weten is dan niét alles op de composthoop mag. Gebruik onderstaande materialen in ieder geval niet op de composthoop:
Ga je aan de slag met compost maken? Gebruik hier Compostmaker voor. Dit bevat een rijke mix aan bacteriën, schimmels en enzymen wat zorgt voor een snelle omzetting van tuin- en keukenafval. Binnen zes tot acht weken heb je dan een voedingsrijke en gebruiksklare compost.
Zo ga je aan de slag:
De Compostmaker is het hele jaar toe te passen. Wil je het beste resultaat? Ga dan aan de slag met composteren tussen maart en september. Het bodemleven is dan het meest actief waardoor het proces sneller verloopt. Benieuwd hoeveel compost je per vierkante meter nodig hebt? Hanteer dan een laag van twee centimeter compost als basisbemesting. Meng de compost door de bovenste laag van de grond, de natuur doet de rest. Gebruik je compost in de moestuin? Houd er dan rekening mee dat niet iedere groente dezelfde hoeveelheid compost nodig heeft. Over het algemeen hebben kolen en vruchtgewassen veel compost nodig en wortel- en knolgewassen weinig.
Compost maken is een super duurzame stap richting milieuvriendelijk tuinieren en is ook nog eens heel leuk. Veel ruimte heb je er niet voor nodig en moeilijk is het niet. Veel plezier met zelf compost maken!