Daslook herkennen, plukken en recepten 🌱 | ECOstyle – ECOstyle Belgium
DIY: Daslook plukken + recepten voor daslook pesto & boter

DIY: Daslook plukken + recepten voor daslook pesto & boter

12/05/20252 min lezen

Zodra de lente begint, verschijnt er een tapijt van heldergroene bladeren in het bos. Met een zachte geur die doet denken aan knoflook. Grote kans dat je daslook bent tegengekomen! Maar wat is daslook eigenlijk, hoe herken je het veilig – en nog belangrijker: wat kun je er allemaal mee maken?


Wat is daslook?

Daslook (Allium ursinum) is een wilde plant uit de lookfamilie, net als ui, prei en knoflook. Hij groeit in loofbossen, vaak in de schaduw van bomen op vochtige grond. De bladeren zijn langwerpig, frisgroen en zacht van structuur. In april en mei bloeit daslook met witte stervormige bloemetjes.

Van oudsher werd daslook gebruikt als geneeskrachtige plant. En niet alleen door mensen – ook beren zouden na hun winterslaap op zoek gaan naar daslook om hun spijsvertering op gang te helpen. Vandaar de naam Allium ursinum – 'berenlook'.

Daslook herkennen

Wanneer je op zoek gaat naar daslook in het bos dan kun je het herkennen aan:

  • Ovale, glanzende groene bladeren
  • Een frisse knoflookgeur als je een blad kneust
  • Witte bloemetjes in stervormige schermen (bloeit in april/mei)
  • Een groeiplek in schaduwrijke, vochtige loofbossen

❗️Pas op: Daslook heeft dubbelgangers: lelietje-van-dalen en herfsttijloos. Die zijn beiden giftig. Het grote verschil: daslook ruikt naar knoflook, de andere planten ruiken nergens naar. Ruiken = weten. Twijfel je? Laat het staan.

Daslook recepten: groen geluk op je bord

Heb je daslook kunnen bemachtigen? Dan kun je er van alles mee. Denk aan salades, soepen, roerei, kruidenboter of… pesto! Daslook eten is echt een feestje voor je smaakpapillen, ga aan de slag met een van deze daslook recepten.

1. Daslook pesto

Ingrediënten: 50 g verse daslook,  30 g pijnboompitten (of walnoten), 30 g Parmezaanse kaas, 100 ml goede olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereiding: Mix alles in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde pesto. Voeg meer olie toe als het te dik is. Deze pesto van daslook is heerlijk op pasta, brood of als smaakmaker in een soep.

2. Daslookboter

Ingrediënten: 100 g roomboter op kamertemperatuur, 1 hand verse daslook (fijngehakt), snuf zeezout, optioneel: rasp van ½ citroen

Bereiding: Meng alles goed door elkaar. Laat opstijven in de koelkast. Heerlijk op warm stokbrood, bij gegrilde groenten of op de BBQ-maaltijd.

Daslook is niet alleen lekker, maar ook bijzonder: het markeert de start van het eetbare wildplukseizoen. Maar wees voorzichtig, respecteer de natuur en pluk alleen als je zeker weet wat je doet. Geen bos in de buurt? Gelukkig kun je ook daslook kweken in je eigen tuin of pot. En dan heb je elk voorjaar een vers portie knoflookgroen binnen handbereik.


Ontdek ons assortiment

Toe aan nog meer groene content?

  • Handige tips: 5 planten om slakken te weren in de tuin 🐌

    Handige tips: 5 planten om slakken te weren in de tuin 🐌

    Lees meer 

  • Zo egaliseer je jouw gazon: stappenplan voor een mooi, strak grasveld!

    Zo egaliseer je jouw gazon: stappenplan voor een mooi, strak grasveld!

    Lees meer 

  • Zinnia zaaien: zorg voor felle kleuren in je tuin

    Zinnia zaaien: zorg voor felle kleuren in je tuin

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.