Toe aan nog meer groene content?
-
Japanse duizendknoop bestrijden: zo doe je dat
-
DIY: Ingelegde rode ui maken
-
Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis
Druiven zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ze kunnen ook een prachtige aanvulling zijn op je tuin. Het telen van gezonde druiven vereist echter wat aandacht en zorg. Één van de belangrijkste aspecten van het verzorgen van druiven is het snoeien. In dit blog zullen we dieper ingaan op het snoeien van druiven, waarom timing zo belangrijk is en hoe je kunt zorgen voor een gezonde druivenoogst.
Het snoeien van druiven is cruciaal om een gezonde groei te bevorderen en een overvloedige oogst te garanderen. Hier zijn enkele redenen waarom dit zo belangrijk is:
Het juiste moment om druiven te snoeien is erg belangrijk. Zo voorkom je dat je druif te veel schade oploopt of gaat 'bloeden'. Hier vertellen we later meer over. Hieronder lees je het verschil tussen druif snoeien in de winter en in de zomer.
Tijdens de wintermaanden is het belangrijk om dode en beschadigde takken te verwijderen. Dit helpt de plant gezond te blijven en de vorm te behouden. Verwijder ook overtollige scheuten om de plant te verjongen. Daarnaast is de winter een goed moment om de hoofdtakken van de druif vast te binden aan een muur, schutting of pergola. Snoeien in de winter doe je het best wanneer al het blad is gevallen. Zorg ervoor dat het niet vriest en dat je snoeit vóór de kortste dag (21 december).
In de zomer kun je de groei van je druivenstokken bevorderen door overtollige bladeren te verwijderen. Dit verbetert de luchtcirculatie en zorgt voor meer zonlicht op de druivenclusters. Zorg ervoor dat je dit doet voordat de druiven beginnen te rijpen. Je dunt de druif dus vooral uit in de zomermaanden. Je kan ook prima vormsnoei toepassen in de zomer, echter kan dit wel zorgen voor minder vruchten.
oordat je gaat beginnen met snoeien is het belangrijk om voor een scherpe snoeischaar te zorgen, zo weet je zeker dat je schone sneden maakt en beschadiging aan de plant minimaal zijn.
Wanneer je de druif te laat snoeit en de sapstroom al op gang is gekomen kan de plant gaan bloeden. Uit de afgeknipte takken zal dan sap stromen. Dit kan vooral veel kwaad bij het snoeien van de verhoute delen en hoofdtakken van de plant. Bloeden kan behoorlijk heftig zijn. Soms kan de druif zelfs doodbloeden wanneer deze te veel vocht verliest en verzwakt. Je kan snoeien dus beter uitstellen tot de winter.
Net als bij tomatenplant moet je naast snoeien óók jaarlijks dieven verwijderen, dit zijn onnodige takken die uit de bladoksels groeien. Ze kosten veel onnodige energie. Dief de plant in de maand mei. Verwijder de okselscheuten als ze tien centimeter lang zijn. Doe ze niet bij allemaal tegelijk, anders kan de groei van de plant stilvallen.
Na het snoeien is het belangrijk om de druivenplant van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Een evenwichtige bemesting is essentieel voor een gezonde groei en een overvloedige oogst. Gebruik MoestuinMest om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren en de druiven van de voedingsstoffen te voorzien die ze nodig hebben.
Dit zijn ze, onze tips om je druiven te snoeien. Beginnen je handen te jeuken en wil je ook aan de slag met de andere planten, struiken en bomen in je tuin? Bekijk dan onze andere blogs boordevol tips voor het snoeien en verzorgen van jouw groene vrienden.