Het gazon beluchten voor een gezonde grasmat | ECOstyle – ECOstyle Belgium
Het gazon beluchten: een belangrijke stap naar gezonde grasmat

Het gazon beluchten: een belangrijke stap naar gezonde grasmat

28/06/20243 min lezen

Een prachtig groen gazon is de trots van elke tuinier. Maar wist je dat het behouden van zo'n weelderige grasmat meer inhoudt dan alleen regelmatig maaien en water geven? Het beluchten van je gazon is een belangrijke stap om de gezondheid van je gras te bevorderen. In dit blog zullen we wat dieper ingaan op wat beluchten precies inhoudt, waarom het zo belangrijk is en hoe je het op de juiste manier doet.


Wat is beluchten van het gazon?

Een prachtig, groen gazon begint bij gezonde wortels, en gezonde wortels hebben lucht, water en voedingsstoffen nodig. Helaas kan de grond in de loop van de tijd verdichten door verschillende factoren. Dit resulteert in een beperkte luchtstroom naar de wortels en maakt het opnemen van water en voedingsstoffen lastiger. Een verdichte grond kan leiden tot slechte grasgroei, onvoldoende wortelontwikkeling en een algemeen verzwakte grasmat.

Gazon beluchten

De voordelen van beluchten

Het beluchten van je gazon biedt talloze voordelen. Allereerst verbetert het de luchtcirculatie, dit zorgt voor een gezondere omgeving voor de wortels. Op zijn beurt leidt dit tot betere wortelgroei en een sterkere grasmat. Bovendien vergroot beluchten de capaciteit van de bodem om water vast te houden en voedingsstoffen op te nemen, waardoor je gazon beter bestand is tegen droogte of flinke regenbuien. Daarnaast helpt beluchten bij het verminderen van vilt- en mosvorming.

Wanneer gazon beluchten?

Het beluchten van het gazon komt vooral voor bij kleigronden of een dichtgeslagen zandgrond. Het beste moment om te beginnen met beluchten van het gazon is in het voorjaar. Kies een dag waarop de grond vochtig is, maar niet doorweekt. Dit vergemakkelijkt het beluchtingsproces en minimaliseert de schade aan het gazon. Merk je later in het seizoen dat de grond weer is dichtgeslagen? Dan kun je op een later moment nog een keer beluchten, bijvoorbeeld in het najaar.

Hoe vaak gazon beluchten?

Hoe vaak je je gazon moet beluchten hangt af van de mate van verdichting en de gezondheid van het gazon. Over het algemeen is één keer per jaar beluchten prima, het is nooit verkeerd om dit te doen. Bij intensief gebruikte gazons of bij zichtbare tekenen van verdichting, zoals het hebben van plassen in het gazon na regen, kun je ervoor kiezen om twee keer per jaar te beluchten.

Hoe gazon beluchten?

Er zijn verschillende methoden om je gazon te beluchten. Handmatige beluchting met behulp van een beluchtingsvork of -schoenen zijn geschikt voor kleinere gazons. Voor grotere gazons zijn gemotoriseerde beluchters beschikbaar, die werken door de grond te prikken, te snijden of te walsen. Er zijn verschillende methoden om je gazon te beluchten:

  • Handmatige beluchting: Dit kan gedaan worden met een beluchtingsvork of -schoenen. Steek de vork of de spijkers van de schoenen in de grond en beweeg ze omhoog en omlaag om gaten te maken.
  • Gemotoriseerd beluchten: Deze machines kunnen op twee manieren werken: door pluggen grond uit de grond te trekken (kernbeluchting) of door gaten in de grond te prikken (oppervlaktebeluchting). Kernbeluchting is over het algemeen effectiever voor het verminderen van verdichting.

Voorafgaand aan het beluchten, maai je het gras kort en zorg je ervoor dat de grond voldoende vochtig is. Prik de gaten of trek pluggen uit de grond met een gelijkmatige tussenruimte. Verzamel de uitgetrokken graspluggen om je gazon netjes te houden. Na het beluchten kun je overwegen om te bemesten met Gazon-AZ+ om de grasgroei te stimuleren. Herstel ontstane kale plekken te met Graszaad-Herstel of SowEazy. Geef het gazon regelmatig water om het herstelproces te versnellen en vermijd zwaar verkeer op het beluchte gazon om verdichting te voorkomen.


Ontdek ons assortiment

Toe aan nog meer groene content?

  • Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Lees meer 

  • Heide snoeien: zo houd je deze plant in topvorm

    Heide snoeien: zo houd je deze plant in topvorm

    Lees meer 

  • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

    Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.