Groenbemester: de voordelen van deze bodemverbeteraars – ECOstyle Belgium

Een groenbemester planten: ontdek de voordelen van deze bodemverbeteraars

Isabelle van Geenen05/07/2024
groenbemester mosterd

Duurzaam tuinieren krijgt steeds meer aan populariteit, gelukkig maar! Een belangrijk onderdeel van duurzaam tuinieren is het gebruik van groenbemesters in de tuin. Groenbemesters zijn gewassen die worden geplant om de bodem te verbeteren, ze bieden tal van voordelen voor de tuin. In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op wat groenbemesters zijn, waarom je ze zou moeten planten en welke populaire groenbemesters er zoal zijn.


Wat is een groenbemester?

Een groenbemester is een gewas dat wordt geplant om de bodemkwaliteit te verbeteren. Deze planten worden typisch naast of tussen belangrijke gewassen geteeld. Groenbemesters hebben verschillende functies en kunnen helpen bij het verrijken van de bodem met voedingsstoffen, het verbeteren van de bodemstructuur en het onderdrukken van onkruid. Ze worden vaak geplant tijdens "braakliggende" periodes, bijvoorbeeld in de winter of aan het eind van het moestuinseizoen. Zo voorkom je dat de grond leeg blijft en erosie plaatsvindt.

Waarom groenbemesters planten?

Het planten van groenbemesters brengt diverse voordelen met zich mee:

 • Verbetert de bodem: Groenbemesters verrijken de bodem met voedingsstoffen, zoals stikstof. Dit is essentieel voor de groei van gewassen. Ook kunnen ze organisch materiaal toevoegen aan de bodem, wat de bodemstructuur weer verbetert.

 • Onderdrukt onkruid: Groenbemesters kunnen de groei van onkruid onderdrukken door de bodem te bedekken en de competitie aan te gaan met ongewenste planten. Groenbemesters zaaien in het najaar, scheelt een hoop tijd en werk in het voorjaar.

 • Voorkomt erosie: Het wortelstelsel van groenbemesters houdt de bodem stevig op zijn plaats, waardoor erosie wordt voorkomen.

 • Bevordert biodiversiteit: Het planten van verschillende soorten groenbemesters kan de biodiversiteit in en rondom de tuin vergroten. Dit kan gunstig zijn voor bestuivende insecten en het aantrekken van natuurlijke vijanden.

5 typen groenbemesters om te overwegen

Er zijn verschillende soorten groenbemesters om te overwegen, afhankelijk van de specifieke behoeften van je grond en gewassen. Hier zijn enkele populaire typen:

 1. Klaver: Rode klaver en witte klaver zijn veelvoorkomende groenbemesters die stikstof fixeren en de bodemstructuur verbeteren.
 2. Boekweit: Boekweit is een uitstekende keuze als groenbemester vanwege zijn snelle groei en vermogen om onkruid te onderdrukken. Bovendien trekt het bestuivende insecten aan.
 3. Winterrogge: Granen zoals winterrogge zijn ideaal voor het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemstructuur.
 4. Phacelia: Deze bloemrijke groenbemester trekt bestuivende insecten aan en verbetert de bodemstructuur.
 5. Mosterd: Mosterd groenbemesters kunnen schadelijke ziektes in de bodem verminderen en trekken daarnaast ook veel biodiversiteit.

Het kiezen van het juiste type groenbemester hangt af van je specifieke doelen. Maar één ding is zeker: groenbemesters zijn een waardevolle aanvulling op duurzame landbouw- en tuinpraktijken. Door deze gewassen te integreren in je tuin, kun je de bodemkwaliteit verbeteren en onkruid onderdrukken. Met de juiste keuze van groenbemesters kun je niet alleen de opbrengst van je gewassen verbeteren, maar ook bijdragen aan een gezondere tuin.

Toe aan nog meer groene content?

 • Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Lees meer 

 • Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Lees meer 

 • hortensia snoeien

  Hortensia snoeien: waarom, hoe en wanneer

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.