Hazelaar snoeien: zo houd je deze boom in topvorm 🌰 | ECOstyle – ECOstyle Belgium
Hazelaar snoeien: zo houd je deze veelzijdige boom in topvorm

Hazelaar snoeien: zo houd je deze veelzijdige boom in topvorm

09/01/20253 min lezen

De hazelaar is een prachtige toevoeging aan iedere tuin. Of je hem nu hebt staan vanwege de sierlijke, katjesachtige bloemen in het voorjaar, de heerlijke hazelnoten in de herfst, of gewoon als groene aanvulling. Deze boom heeft werkelijk alles. Door regelmatig te snoeien, blijft je hazelaar gezond, mooi in vorm en productief. In deze blog vertellen we alles over het snoeien van de hazelaar.


Waarom hazelaar snoeien?

De hazelaar groeit van nature vrij wild en kan snel uit de kluiten wassen. Door te snoeien houd je hem een beetje in toom, bevorder je een luchtige structuur en stimuleer je de vorming van nieuwe takken, wat ook zorgt voor een betere oogst. Daarnaast helpt snoeien om dode of zieke takken te verwijderen, waardoor de boom gezond blijft en aantrekkelijk oogt.

Wanneer hazelaar snoeien?

De timing van het snoeien hangt af van het doel dat je voor ogen hebt. De winterperiode (oktober-maart) is de beste tijd voor een uitgebreide snoeibeurt. De hazelaar is op dit moment in rust en de sapstroom is daarom minimaal. 

Hoe snoei je een hazelaar?

Het snoeien van een hazelaar is niet moeilijk, maar je kunt het op verschillende manieren aanpakken, afhankelijk van hoe je de boom wilt gebruiken:

  • Dode en zieke takken verwijderen: Begin altijd met het wegsnoeien van dode, zieke of beschadigde takken. Dit voorkomt ziektes en maakt de boom gezonder en luchtiger.
  • Verjongingssnoei: Heeft je hazelaar veel dikke, oude takken? Snoei deze dan tot vlak boven de grond weg om ruimte te maken voor nieuwe, jonge scheuten. Dit kun je jaarlijks met een paar takken doen, zodat de boom zich geleidelijk verjongt.
  • Wildgroei weghalen: Hazelaars staan bekend om hun uitlopers die vaak rondom de basis verschijnen. Verwijder deze scheuten om de energie naar de hoofdboom te laten gaan.
  • Vormsnoei: Voor een hazelaar in struikvorm kun je de takken inkorten om een nette, ronde vorm te creëren. Bij een hazelaar als boom snoei je de onderste takken weg om een duidelijke stam en kroon te vormen.
  • Oogstsnoei: Wil je meer hazelnoten? Zorg dan dat de boom genoeg licht krijgt door overtollige takken weg te snoeien. Meer licht betekent meer bloemen en dus een grotere oogst!

Tips voor een gezonde hazelaar

  • Een hazelaar heeft stevige takken, dus zorg voor een scherpe snoeischaar of takkenzaag om rafels te voorkomen.
  • Snoei nooit meer dan een derde van de takken in één jaar weg. Zo voorkom je dat de boom te veel energie verliest.
  • Een luchtige snoei helpt om de wind door de boom te laten waaien, wat breuk voorkomt bij zware stormen. Ook kan er zo mooi licht in je boom komen waardoor er meer bloemen en dus noten worden gevormd. 

    Hazelaar bemesten na het snoeien

    Na het snoeien heeft je boom behoefte aan wat extra voedingstoffen om goed te herstellen. Hier is een organische meststof geschikt voor, zoals Vaste Planten-AZ. Het voordeel van dit product is dat er micro-organismen aan toegevoegd zijn die het herstel van de boom bevorderen.

    De hazelaar snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhoud en draagt bij aan een gezonde en mooie boom. Met de juiste snoei zorg je ervoor dat je hazelaar jarenlang een aanwinst blijft voor je tuin. Tijd om die snoeischaar te pakken en je hazelaar wat liefde te geven! 🌳🌰 Wil je ook aan de slag met het snoeien van andere planten, struiken en bomen in je tuin? Bekijk dan onze andere blogs boordevol tips.


    Ontdek ons assortiment

    Toe aan nog meer groene content?

    • 10x veelgemaakte snoeifouten en hoe je ze voorkomt

      10x veelgemaakte snoeifouten en hoe je ze voorkomt

      Lees meer 

    • Hazelaar snoeien: zo houd je deze veelzijdige boom in topvorm

      Hazelaar snoeien: zo houd je deze veelzijdige boom in topvorm

      Lees meer 

    • DIY: Pindaslinger maken - een feestmaal voor vogels

      DIY: Pindaslinger maken - een feestmaal voor vogels

      Lees meer 

    Login

    Wachtwoord vergeten?

    Heb je nog geen account?
    Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.