Heermoes bestrijden: hoe kom je er vanaf? | ECOstyle 🌿 – ECOstyle Belgium

Heermoes bestrijden? Dat doe je zo

05/07/20244 min lezen
heermoes bestrijden

Heermoes, paardenstaart of kattenstaart. Allemaal hetzelfde plantje dat bijzonder hardnekkig is. Dit maakt het daarom ook één van de moeilijkste onkruiden om vanaf te komen. Vooral in de zomer schieten de plantjes als paddenstoelen uit de grond. Wat je ertegen kunt doen en wat dit plantje eigenlijk in jouw tuin doet? We leggen het je uit!


Wat is heermoes? 🌿

Heermoes is een plant of onkruid uit de familie van de paardenstaarten en is makkelijk te herkennen. De plant heeft opvallend groene stengels die vertakken en recht omhoog groeien. Hierdoor lijken het net kleine boompjes of een kattenstaart, zoals dit 'onkruid' ook wel wordt genoemd. De wortels van de heermoes groeien ontzettend diep en sterk. Deze groeien zowel in de lengte als in de breedte. Dit maakt het een lastig kruid om vanaf te komen.

Waarom heb ik heermoes in de tuin?

Heb je veel last van heermoes of kattenstaart? Dan is dit vaak een duidelijk signaal dat er iets niet in balans is in je tuin. Het onkruid wijst namelijk op een bodem die weinig mineralen bevat. Om die reden heeft kattenstaart ook zulke lange wortels, omdat de plant op deze manier toch nog mineralen van diep onder de grond kan opnemen. Wil je van heermoes afkomen? Dan moet je ervoor zorgen dat de grond in balans is.

heermoes onkruid

Lavameel tegen heermoes

Lavameel is een geschikte oplossing om de bodem te verbeteren én heermoes te voorkomen. Dit is fijngemalen vulkanisch gesteente met veel mineralen. De verbeteren de vruchtbaarheid en gezondheid van je bodem.

Lavameel strooi je over de bodem, het liefst op een dag met weinig wind. Anders is er kans dat het fijngemalen poeder wegwaait. Staat er veel heermoes in de tuin? Verwacht dan niet dat het als sneeuw voor de zon direct verdwijnt. Vaak zie je het effect in het nieuwe tuinseizoen. Er komt dan veel minder tot geen heermoes terug.

Heermoes bestrijden

Benieuwd wat te doen tegen kattenstaart onkruid? Laat het onkruid nooit tot bloei komen, verwijder bloemknoppen altijd zo snel mogelijk. Hieronder vind je nog een aantal oplossingen waardoor je van heermoes in de tuin afkomt:

Onkruidbestrijding tegen heermoes

Heermoes kun je aanpakken met Ultima Quick . Door het onkruid goed nat te spuiten met Ultima Quick gaan de celwanden van de plant kapot en verdort het binnen enkele uren. Door het sterke wortelstelsel zal de plant proberen terug te groeien, maar door de behandeling te blijven herhalen put je plant en de wortel uit. Hierdoor verdwijnt de heermoes uiteindelijk. Let op dat je geen planten raakt die je niet kwijt wilt, Ultima Quick maakt zelf geen onderscheid.

Onkruid wieden tegen heermoes

Wil je kattenstaart uit de tuin verwijderen door te wieden? Pas dan extra goed op dat de wortel niet afbreekt. Dit gebeurt heel makkelijk omdat de plant zulke diepe wortels heeft. De plant kan opnieuw terug groeien op het punt waar het is afgebroken. Probeer het onkruid uit te putten, dit doe je door het keer op keer te verwijderen. Dit is wel een kwestie van zeer lang volhouden.

Gazonkalk tegen heermoes

Zorg voor de juiste zuurtegraad van de bodem door regelmatig te bekalken.

🚫 Onkruid bestrijden met zout of azijn

Ga vooral niet aan de slag met huis-tuin en -keukenoplossingen om kattenstaart te bestrijden. Helaas horen we vaak genoeg dat mensen aan de slag gaan met zout of azijn. Het gebruik van azijn tegen onkruid is streng verboden door de overheid, omdat dit de bodem verontreinigt. Maar ook is het onwijs slecht voor het bodemleven. Bovendien heeft het totaal geen zin tegen heermoes aangezien het de diepere wortels niet bereikt. Dus: ga niet aan de slag met azijn tegen heermoes!

heermoes giftig

Is heermoes giftig voor dieren?

Helaas is heermoes giftig voor huisdieren. Heb je honden of katten rondlopen in de tuin? Dan is het handig snel van het kruid af te komen. Voor mensen heeft heermoes juist geneeskrachtige werkingen, hieronder vertellen we je meer over het nut van heermoes.

Het nut van heermoes

Heermoes is niet alleen maar kommer en kwel, het plantje is eigenlijk ook onwijs nuttig.

  • Heermoes is superhandig tegen allerlei schimmelziekten. Heermoes bevat veel kiezelzuur. Het silicium in het kiezelzuur versterkt de celwanden van planten. Trek thee van heermoes en gebruik dit zodra er schimmelziekten op je planten opduiken.
  • Het vergroot de weerstand van de plant tegen bladluizen en mijten. Net zoals het aftreksel van heermoes beschermt tegen schimmelziektes, beschermt het ook tegen diverse insecten. Het legt een beschermlaagje aan op de plant waar mijten, luizen en schimmels het flink lastig mee hebben. Hoe handig is dat?
  • Voor mensen kent heermoes een reeks aan geneeskrachtige werkingen, denk aan het verzorgen van wonden. Zo wordt de plant al eeuwenlang als medicijn gebruikt.

Producten tegen heermoes

Heermoes bestrijden doe je actief met Ultima Quick. Voor effect op de langere termijn is het een kwestie van de bodem verbeteren. Zie heermoes niet alleen als onkruid, maar juist als een signaal dat je grond aan verbetering toe is. Door dit op te lossen krijg je alleen maar een win-win situatie. Je krijgt een rijkere grond waardoor je planten nóg mooier en sterker groeien. De heermoes verdwijnt vanzelf.

Toe aan nog meer groene content?

  • DIY: Zelf rozemarijn olie maken

    DIY: Zelf rozemarijn olie maken

    Lees meer 

  • Eucalyptus snoeien: zo houd je een sierlijke boom

    Eucalyptus snoeien: zo houd je een sierlijke boom

    Lees meer 

  • Klimroos snoeien: zo zorg je voor een prachtig bloeiende roos

    Klimroos snoeien: zo zorg je voor een prachtig bloeiende roos

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.