Hitteplan voor de tuin tegen droogte | ECOstyle – ECOstyle Belgium

Hitteplan voor de tuin, dit kun je doen bij extreme droogte of hitte

Isabelle van Geenen26/06/2024
Hitteplan voor de tuin, dit kun je doen bij extreme droogte of hitte

De zomers in België worden alsmaar warmer en droger. Is er een lange tijd geen regen? Dan is het belangrijk om je tuin een handje te helpen, gelukkig zijn er genoeg manieren voor. Een voorbereid mens telt voor twee, lees daarom alvast ons hitteplan voor de tuin door. Zo zorg je dat je tuin er piekfijn uit blijft zien, óók tijdens langdurige droogte.


Regent het een lange tijd niet én is het ook nog eens erg warm? Dan is het belangrijk om zelf in actie te komen, anders krijgt je tuin het hoe dan ook erg zwaar te verduren. Door zo efficiënt mogelijk om met water om te gaan zorg je ervoor dat je planten hier zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken. Hoe je dat doet? Zet het hitteplan in werking en ga aan de slag met onze tips om jouw tuin topfit te houden.

Water geven

Hitteplan: wat te doen bij extreme droogte en hitte?

Dit zijn onze vijf tips om jouw tuin topfit te houden:

 1. Voorkom droogte in de tuin door zo min mogelijk open aarde te hebben. Dat doe je gemakkelijk met bodembedekkers. Zij dienen als parasol voor de grond, zo schijnt er dus geen direct zonlicht op.
 2. Zet kiezels en schelpen in: In warme landen zie je vaak tuinen met kiezels, gravel en schelpen. Dat is niet voor niets: de aarde blijft zo koeler en droogt minder snel uit.
 3. Gebruik vliesdoek: Dek je moestuinbedden of kwetsbare planten af met vliesdoek. Hiermee bescherm je ze tegen de brandende zon en voorkom je dat de aarde te snel uitdroogt.
 4. Zorg voor voldoende vocht: Verplaats potten naar de schaduw zodat ze minder snel uitdrogen. Geef je planten daarnaast liever grondig water dan kleine beetjes. Zo train je jouw planten als het ware tegen droogte. Het resultaat zijn sterkere wortels waardoor je er vaker mee wegkomt om een paar dagen geen water te geven. Geef tenslotte ook het liefst ’s avonds water, zo verdampt er minder water en kunnen jouw planten maximaal profiteren.
 5. Schoffel en spit niet: Laat de bodem met rust. Zo voorkom je extra verdamping van water en gaan wortels actief op zoek naar water dieper in de grond.

💡 Tip: Heb je nog geen regenton? Schaf er eentje aan! Als er regen valt kun je daar volop van profiteren bij droogte, wel zo duurzaam!

Tuinmest

Verzorgingstips voor je planten bij extreme hitte of droogte

Vergeet niet om je planten ook wat extra voeding te geven. Vooral je zomerbloeiers zullen je erg dankbaar zijn en extra rijkelijk bloeien. Bijkomend voordeel: met onze meststoffen hoef jij je geen zorgen te maken dat je planten verbranden door de warmte en zon. Onze meststoffen zijn organisch en zorgen daarom niet voor verbranding.

Let tijdens hitte en droogte wel extra goed op planten in potten, deze drogen op dit soort dagen extreem snel uit. Ze hebben vaak wel dagelijks een flinke slok water nodig. Wil je minder vaak water kunnen geven? Gebruik dan grond op basis van kokosvezel, dit houdt water beter vast én is ook nog eens beter voor het milieu. Extra fijn: alle potgronden van ECOstyle zijn standaard op basis van kokos, beter voor het milieu en je plant!

Natuurlijk is het ook belangrijk dat er op extreem hete dagen zo min mogelijk zon in je tuin komt. Dan verdroogt alles een stuk minder snel. Zorg voor genoeg bomen, hagen en struiken. Groen in de tuin scheelt een hoop hitte. Hoe minder bestrating, hoe koeler de tuin. Op zoek naar een quick-fix? Hang dan voldoende schaduwdoeken op en plaats een parasol om op een snelle manier meer schaduw te creëren. Op deze manier komt het vast helemaal goed met jouw tuin.

Toe aan nog meer groene content?

 • Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Lees meer 

 • Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Lees meer 

 • hortensia snoeien

  Hortensia snoeien: waarom, hoe en wanneer

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.