Inheemse planten in de tuin? Beter voor de natuur! | ECOstyle – ECOstyle Belgium

Inheemse planten in de tuin? Veel beter voor de natuur!

Isabelle van Geenen27/06/2024
inheemse planten

Het kiezen van de juiste planten voor je tuin is een belangrijke beslissing. Steeds vaker hoor je over inheemse planten, maar wat zijn dit precies en waarom zijn ze zo belangrijk om in je tuin te zetten? Een ding kunnen we alvast prijsgeven: deze planten zijn onmisbaar wanneer het gaat om goede biodiversiteit. Wil jij meer weten over inheemse planten? We vertellen je er alles over in dit blog!


Wat zijn inheemse planten?

Inheemse planten zijn plantensoorten die van nature in een specifieke regio voorkomen. Ze zijn aangepast aan de bodem, het klimaat en andere omgevingsfactoren van dat specifieke gebied. Veel inheemse insecten zijn afhankelijk van deze inheemse planten, dit maakt zo ook zo belangrijk. Elk land of gebied heeft weer unieke inheemse planten. In België zijn er veel inheemse planten die hier van oudsher voorkomen.

Waarom zijn er zo weinig inheemse planten?

Er zijn verschillende redenen waarom er weinig inheemse planten zijn. We noemen er drie:

Een belangrijke reden is dat mensen het bewustzijn over de voordelen van inheemse planten en het belang van het behoud van inheemse flora zijn verloren. Maar weinig mensen weten tegenwoordig de waarde en rol die inheemse planten voor de biodiversiteit hebben.

Daarnaast heeft het veredelen van planten tot een 'perfecte soort' veel invloed gehad op het plantenaanbod. Tijdens het veredelen wordt er voornamelijk gefocust op het kweken van niet-inheemse plantensoorten die snel groeien, grote bloemen hebben, lang bloeien of plagen goed kunnen weren. Deze gecultiveerde variëteiten domineren nu de markt en hebben de aandacht van inheemse planten weggekaapt.

Ook waren exotische planten jaren lang de trend, het was een teken van rijkdom om bijzondere planten in de tuin of kas te hebben staan. Iedereen bezat tenslotte inheemse planten in de tuin, dat was niet extravergant genoeg. Daarom werden er steeds vaker planten meegenomen tijdens verre reizen om in de tuin te planten. Hierdoor verloren inheemse planten focus en ruimte.

Voorbeelden van inheemse planten in België

Hieronder noemen we een aantal voorbeelden van inheemse planten.

 • Wilde marjolein (Origanum vulgare): Deze aromatische plant heeft prachtige paarse bloemen en trekt vlinders en bijen aan. De plant groeit goed in zonnige tuinen en heeft weinig onderhoud nodig.
 • Knoopkruid (Centaurea jacea): Een mooie vaste plant met lila bloemen die veel vlinders aantrekt. De plant groeit goed in verschillende bodemtypen en verdraagt zowel zon als halfschaduw.
 • Beemdooievaarsbek (Geranium pratense): Deze sierlijke plant met blauwe of paarse bloemen bloeit in de zomer, hij houdt van een goed vochtige grond. Het is een favoriet van bijen en andere bestuivers.
 • Grote Kattenstaart (Lythrum salicaria): Met zijn rechtopstaande paarse bloemen is de Grote Kattenstaart een prachtige toevoeging aan tuinen met vochtige bodems. Het trekt vlinders en bijen aan en groeit uitstekend goed langs waterkanten.

Kattenstaart Dikpootbij

Het belang van inheemse planten

De aanwezigheid van inheemse planten is cruciaal voor het voortbestaan van specifieke vlinders en bijensoorten, zoals de Kattenstaartdikpootbij. Terwijl honingbijen vaak van verschillende plantensoorten kunnen profiteren, is de Kattenstaartdikpootbij sterk afhankelijk van de inheemse Kattenstaartplant voor nectar en stuifmeel. Als de Kattenstaartplant niet meer beschikbaar is, verdwijnt ook de Kattenstaartdikpootbij. Daarnaast is de Grote Kattenstaart ook een waardplant voor het Boomblauwtje. Het behoud van inheemse planten is dus van groot belang voor het behouden van specifieke insecten en een goede biodiversiteit.

Drie voordelen van inheemse planten

Aangepast aan lokale omstandigheden: Inheemse planten hebben zich in de loop der tijd aangepast aan de specifieke omstandigheden van een gebied. Ze zijn beter bestand tegen lokale plagen, ziekten en extreme weersomstandigheden. Hierdoor hebben ze over het algemeen minder behoefte aan zorg en vereisen minder water, meststoffen en bestrijdingsmiddelen.

Ondersteuning van biodiversiteit: Inheemse planten bieden voedsel, beschutting en nestplaatsen voor inheemse dieren, zoals vlinders, bijen en vogels. Door inheemse planten in je tuin te planten, draag je bij aan het behoud van de lokale biodiversiteit. Je creëert een gezonde omgeving die de populaties van inheemse insecten ondersteunt, zo voorkom je uitsterfte van deze soorten.

Waterbesparing: Inheemse planten zijn aangepast aan de plaatselijke regenval. Ze hebben vaak diepe wortels die water efficiënter uit de grond kunnen halen. Door inheemse planten te kiezen, kun je dus flink wat water besparen.

Het kiezen van inheemse planten voor je tuin biedt talloze voordelen. Ze zijn aangepast aan lokale omstandigheden, ondersteunen de biodiversiteit en besparen water. Door te kiezen voor inheemse planten maak je een verstandige keuze voor een gezonde en veerkrachtige tuin, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan het behoud van de natuurlijke diversiteit..

Toe aan nog meer groene content?

 • Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Lees meer 

 • Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Lees meer 

 • hortensia snoeien

  Hortensia snoeien: waarom, hoe en wanneer

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.