Welke planten zijn giftig voor katten? Top 10 katvriendelijke planten – ECOstyle Belgium

Welke planten zijn giftig voor katten? Top 10 katvriendelijke planten

Isabelle van Geenen28/06/2024
Welke planten zijn giftig voor katten? Top 10 katvriendelijke planten

Katten, ze brengen veel tijd slapend door. Wanneer ze wel wakker zijn, zijn ze vaak erg nieuwsgierig en verkennen ze het huis graag. Ook laten ze kamerplanten niet altijd met rust. Ze graven, knabbelen en spelen met planten en dat kan soms gevaarlijk zijn voor ze. Als bezorgde kattenouder stel jij je waarschijnlijk de vraag: 'Welke planten zijn giftig voor katten?'. Wij hebben een handig lijstje voor je gemaakt met planten die helemaal veilig zijn!


Kamerplanten zijn onmisbaar in jouw huis, maar het is erg belangrijk dat deze niet giftig zijn voor jouw kat. Om de keuze voor de juiste kamerplant iets makkelijker te maken, is hier een top 10 katvriendelijke planten. Zo kun je jouw kat met een gerust hart het huis laten verkennen.

Top 10 katvriendelijke planten

Ben je benieuwd of jouw planten giftig zijn voor katten? Hieronder vind je 10 planten die helemaal veilig zijn.

1. Calathea

De Calathea komt voor in veel verschillende soorten en kleuren. Over het algemeen wordt de Calathea gezien als een prachtige kamerplant vanwege zijn mooie bladeren. Deze kunnen variëren van gedurfde strepen en vlekken tot mooie lijnen en tekeningen. Goed nieuws: deze prachtige plant kun je gerust in huis zetten wanneer je een kat hebt.

2. Varen

Alle soorten uit de plantenfamilie “echte varens” zijn niet giftig voor jouw kat. Hieronder vallen de onder meer de Venushaar, de krulvaren, de streepvaren en de herfsthoornvaren.

3. Kattengras

Katten hebben de neiging om af en toe gras te eten om hun spijsverteringssysteem te helpen bij het verwerken van voedsel. Het kan ook helpen bij het verwijderen van onverteerbare materie uit de maag van de kat. Kattengras is niet giftig voor katten en wordt vaak binnen gehouden in potten of speciale grasbakken.

4. Pannenkoekplant

De pannenkoekplant is populair geworden vanwege zijn charmante uiterlijk en gemakkelijke verzorging, waardoor het een geliefde keuze is voor zowel beginnende- als ervaren plantenliefhebbers.

5. Graslelie

De graslelie is een veel voorkomende kamerplant die bekend staat om zijn sierlijke, hangende bladeren en gemakkelijke verzorging. Onder de juiste omstandigheden kunnen graslelies kleine witte bloemen produceren die op delicate, stervormige bloesems lijken. Katten vinden de sprieten vaak leuk om mee te spelen. Voor jou als baasje misschien niet zo leuk, maar dit is veilig voor de kat.

6. Bromelia

Ook de Bromelia staat niet bekend als een giftige plant voor katten. De Bromelia is een prachtige en diverse plantenfamilie die meer dan 3000 verschillende soorten omvat.

7. Zebracactus

Bij een cactus denk je al snel aan die prikkelige gevallen. Goed nieuws: de zebracactus is 100% veilig voor jouw kat en prikt daarnaast niet. Daarnaast is het ook nog eens een vrij gemakkelijke plant om te verzorgen. Win-win!

8. Orchidee

Een orchidee is een prachtige bloem met een variëteit aan vormen en kleuren. Ze worden vaak geassocieerd met elegantie, schoonheid en zeldzaamheid. Deze mooie kamerplant is niet giftig voor jouw kat.

9. Olifantsoor

Olifantenpoten zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te verzorgen. Ze gedijen het best in goed doorlatende grond en hebben niet veel water nodig. De stam dient als een opslagplaats voor water, waardoor de plant goed bestand is tegen droge periodes. De olifantenpoot heeft lange, sierlijke bladeren en katten zien dit soms als een speeltoestel.

10. Bananenplant

Een prachtige plant die je in tropische sferen brengt. De bananenplant komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië, maar staat in jouw huis ook prachtig. Als je op zoek bent naar een kamerplant die niet giftig is voor je kat, dan is de Musa een goede, maar vooral ook prachtige keuze.

Kamerplanten die giftig zijn voor katten

Wanneer je een kamerplant besluit te kopen, check dan altijd nog even of deze plant niet giftig is voor jouw kat. Er zijn genoeg soorten die jouw leven groener kunnen maken zonder dat ze een gevaar vormen voor je pluizige vriend. Pas in ieder geval goed op voor deze planten, deze planten kunnen helaas giftig zijn: lelies, dieffenbachia, lepelplant, anthurium en amaryllis.

Wil je de plant toch heel graag in huis halen? Zet de plant dan op een plek waar je kat niet bij kan. Denk aan een hoge kast of plank, of een kamer waar jouw kat niet kan komen. Heel veel succes met het maken van een keuze!

Toe aan nog meer groene content?

 • Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Lees meer 

 • Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Lees meer 

 • hortensia snoeien

  Hortensia snoeien: waarom, hoe en wanneer

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.