Lavendel snoeien stappenplan en tips | ECOstyle – ECOstyle Belgium

Lavendel snoeien voor beginners: Zo eenvoudig is het

Isabelle van Geenen28/06/2024
lavendel snoeien

Lavendel is een veelzijdige en betoverende toevoeging aan elke tuin. De prachtige paarse plant trekt veel bijen en vlinders aan maar geurt natuurlijk ook heerlijk. Het snoeien van lavendel is een essentiële taak om de plant gezond en lang in bloei te houden. In dit blog gaan we dieper in op de kunst van lavendel snoeien, met praktische stappen om het beste uit je lavendelstruik te halen.


Waarom lavendel snoeien? 🪻

Lavendel snoeien is een belangrijke stap in het onderhouden van de plant. Hieronder lees je een aantal redenen waarom lavendel snoeien zo belangrijk is.

 1. Stimuleert de groei: Door het snoeien van lavendel wordt de groei gestimuleerd en vertakt de plant goed. Dit zorgt voor een vollere plant.
 2. Verjongt de plant: Oude, verhoute takken kunnen de groei en de bloei van de lavendel belemmeren. Door het snoeien van deze takken verjong je de plant waardoor hij zich beter ontwikkelt.
 3. Verlengt de bloeiperiode: Lavendelbloemen groeien op nieuwe takken. Door de plant regelmatig te snoeien, worden er meer nieuwe takken gevormd en kan de plant dus ook langer bloeien.
 4. Houdt de plant in vorm: Lavendel heeft de neiging om flink uit te groeien. Hierdoor verliest de plant zijn vorm. Door de plant regelmatig te snoeien, behoudt hij zijn vorm en ziet hij er mooier uit.

Kortom, lavendel snoeien is essentieel voor de gezondheid en schoonheid van de plant en kan ervoor zorgen dat je lavendel er prachtig uitziet en lang blijft bloeien.

Wanneer lavendel snoeien?

Lavendel snoeien

Lavendel snoeien is een belangrijke stap in het onderhouden van de plant. Het moment waarop je de lavendel snoeit is een belangrijk om rekening mee te houden. Er zijn twee momenten waarop je de lavendel kunt snoeien: voor de bloei in het voorjaar en na de bloei in het najaar.

Lavendel snoeien voorjaar

Lavendel snoeien vóór de bloei doe je in het voorjaar, zo tussen maart en april. Het is belangrijk om te wachten tot het niet meer vriest, zodat de plant niet beschadigd raakt. Door de lavendel voor de bloei te snoeien, wordt de groei gestimuleerd en vertakt de plant goed. Dit zorgt voor een vollere plant. Daarnaast verjong je de plant door het snoeien van oude, verhoute takken. Hierdoor kan de lavendel zich beter ontwikkelen en zal hij mooi bloeien.

Lavendel snoeien najaar

Na de bloei kun je de lavendel in het najaar snoeien, bij voorkeur in september. Door de plant direct na de bloei te snoeien, behoud je de vorm en zorg je ervoor dat de lavendel mooi in model blijft. Het snoeien na de bloei helpt ook om de bloeiperiode te verlengen. Wanneer je regelmatig snoeit, worden er meer nieuwe takken gevormd en kan de lavendel dus ook langer bloeien.

Hoe lavendel snoeien?

Lavendel snoeien is vrij eenvoudig en kan gedaan worden met een scherpe, schone snoeischaar. Zo voorkom je dat bacteriën en schimmels worden overgedragen. Volg deze stappen om je lavendel te snoeien:

 • Stap 1: Verwijder alle dode of beschadigde takken en bloemen. Deze kunnen worden weggeknipt tot aan de basis van de plant.
 • Stap 2: Snoei de plant terug tot ongeveer 2,5 cm boven de nieuwe groei die zich in het voorjaar begint te vormen. Snoei niet te ver in het oude hout, anders kan de plant afsterven.
 • Stap 3: Knip de takken aan de zijkanten van de plant korter dan de takken in het midden, zodat er een ronde vorm ontstaat. Dit helpt de plant om een mooie volle vorm te behouden.
 • Stap 4: Verwijder eventuele takken die uitsteken of de vorm van de plant verstoren.

Hoe vaak lavendel snoeien?

Lavendel moet minstens één keer per jaar worden gesnoeid, maar als je de vorm van de plant wilt behouden, kun je dit twee keer per jaar doen. De eerste keer in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint, en de tweede keer in de zomer nadat de bloemen zijn vervaagd.

Lavendel snoeien doe je zo

Lavendel snoeien is een eenvoudige taak die je zelf kunt uitvoeren met een scherpe snoeischaar. Het is belangrijk om dit minstens één keer per jaar te doen om de plant gezond en mooi te houden. Door te snoeien in het vroege voorjaar en de zomer kun je de vorm en grootte van de plant behouden en zul je kunnen genieten van zijn mooie geur en kleurrijke bloemen.

Toe aan nog meer groene content?

 • Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Lees meer 

 • Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Lees meer 

 • hortensia snoeien

  Hortensia snoeien: waarom, hoe en wanneer

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.