Olijfboom snoeien? Dit is hoe en wanneer | ECOstyle – ECOstyle Belgium

Olijfboom snoeien: zorg voor een gezonde groei

Isabelle van Geenen02/07/2024
Olijfboom snoeien: zorg voor een gezonde groei

Olijfbomen zijn prachtige bomen die steeds vaker in de Belgische tuinen te vinden zijn. Ze zien er niet alleen heel mooi uit, maar produceren natuurlijk ook olijven. Het snoeien van een olijfboom kan soms een uitdaging zijn, maar het is wel nodig voor de gezondheid van de boom. In dit blog vertellen we je over het snoeien van een olijfboom en geven we handige tips.


Waarom olijfboom snoeien?

Het snoeien van een olijfboom is essentieel om de boom in goede conditie te houden. Een goed onderhouden olijfboom zal niet alleen meer vruchten produceren, maar zijn ook minder vatbaar voor ziekten en plagen. Daarnaast behoud de olijfboom zijn mooie vorm door hem regelmatig te snoeien.

Wanneer olijfboom snoeien?

De beste tijd om een olijfboom te snoeien is na de wintermaanden, rond maart en april. Wanneer de olijfboom vanaf april weer begint uit te lopen, zal dit zelfs na een grondige snoei al snel niet meer zichtbaar zijn. Ook krijgen olijfbomen door het snoeien de kans om vanaf eind mei kleine bloemetjes te vormen. Deze groeien later uit tot olijven.

Hoe olijfboom snoeien?

Bij het snoeien van olijfbomen is het belangrijk om te beginnen met het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken. Dit zal de boom helpen om energie te besparen en zal de algemene gezondheid van de boom verbeteren. Verder moet je de boom uitdunnen door overtollige takken te verwijderen. Hierdoor kan de boom beter ademen en zal er meer licht doordringen tot in het midden van de boom.

Zorg er wel voor dat de centrale leider van de boom wordt behouden. De centrale leider is de belangrijkste tak in de boom die recht naar boven groeit en die de vorm van de boom bepaalt. Door de centrale leider te behouden, zal de boom een sterke en gezonde structuur behouden.

Tot slot moet je ervoor zorgen dat de takken niet te dicht op elkaar groeien. Takken die elkaar raken, zullen elkaar schuren en beschadigen. Dit kan leiden tot ziektes en plagen.

Olijfboom verzorgen

Olijfbomen zijn vrij makkelijke planten om te onderhouden. Wil je de olijfboom na het snoeien wat extra’s geven? Bemest je plant dan met Citrus & Olijf voeding. Deze volledig organische meststof bestaat uit alle voedingsstoffen die jouw olijfboom nodig heeft. Daarnaast zorgen de extra toegevoegde micro-organismen voor sterke wortels waardoor je lavendel het maximale aan voeding en water uit de grond kan halen. Zo herstelt jouw olijfboom snel na het snoeien.

Olijfboom beschermen in de winter

Hoewel olijfbomen bekend staan om hun overlevingskracht, zijn ze niet goed bestand tegen de vochtige en koude winters in België. Hierdoor zullen de olijven vrijwel niet rijpen, ondanks dat de bomen wel bloeien.

Om de olijfboom te beschermen tegen kou en vorst in de wintermaanden, is het aan te raden om hem in een warme kas, schuur of garage te plaatsen. Ook kun je ervoor kiezen om de olijfboom te beschermen met een jute afdekhoes of schapenwol.

Olijfboom snoeien doe je zo

Dit zijn ze, onze tips voor het snoeien en verzorgen van de olijfboom, een prachtige aanwinst in elke tuin! Wij wensen je veel succes met het snoeien en lees zeker ook onze andere blogs boordevol snoeitips voor planten, hagen en bomen in je tuin.

Toe aan nog meer groene content?

 • Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Lees meer 

 • Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Lees meer 

 • hortensia snoeien

  Hortensia snoeien: waarom, hoe en wanneer

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.