Oorwormpot: eenvoudige manier om bladluis te bestrijden | ECOstyle – ECOstyle Belgium

DIY: Oorwormpot - eenvoudige manier om bladluis te bestrijden

Isabelle van Geenen28/06/2024
oorwormpot maken

Een gezonde tuin zit vol met verschillende insecten die een belangrijke rol spelen bij het bestuiven van bloemen en het bestrijden van plagen. Een van die nuttige insecten is de oorworm. Dit kleine wezentje helpt om je tuin vrij te houden van ongewenste plagen, bijvoorbeeld bladluizen. In dit artikel laten we je zien hoe je een eenvoudige en effectieve oorwormpot kunt maken om deze nuttige insecten naar je tuin te lokken.


Waarom oorwormen?

Oorwormen eten maar wat graag bladluizen, mijten en de eieren van andere plaagbeestjes. Ze kunnen de planten in je tuin dus goed beschermen tegen ongewenste plagen. Een goede manier om deze nuttige insecten in te zetten is door een oorwormpot te maken. Benieuwd hoe je dat maakt? We vertellen het je hieronder!

Stap 1: Kies de juiste materialen

Het maken van een oorwormpot vereist niet veel materialen en gereedschap. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

 • Een kleipotje
 • Stro of hooi
 • Een stukje touw
 • Een schaar
 • Watervaste lijm
 • Stukje gaas of doek

Stap 2: Bereid het potje voor

Als je een kleipotje met een gat aan de onderkant gebruikt, dan is het aan te raden om de onderkant af te dichten met een stukje gaas of een stukje doek. Zo voorkom je dat de oorwormen ontsnappen.

Stap 3: Vul het potje met stro of hooi

Vul het potje met stro of hooi, plak vast met wat lijm of bevestig met touw. Stro of hooi biedt een ideale schuilplaats voo oorwormen. Zorg ervoor dat het stro of hooi niet te dicht op elkaar gepakt zit, zodat de oorwormen gemakkelijk toegang hebben tot de pot.

Stap 4: Creëer een ophangsysteem

Maak een ophangsysteem voor de pot, zodat je deze gemakkelijk in je tuin kunt plaatsen. Neem een stukje touw en bevestig dit aan de rand van het potje. Het andere uiteinde kun je vastmaken aan een tak.

Stap 5: Plaats de oorwormpot in je tuin

Kies een strategische locatie om oorwormen te vangen. Oorwormen houden van vochtige, donkere en beschutte plekken, dus zoek een plek waar ze zich op hun gemak zullen voelen. Leg de pot een paar dagen op de grond om de oorwormen in de pot te lokken.

Stap 6: Onderhoud en monitoring

Zitten er oorwormen in de pot? Hang de pot op in een fruitboom of andere plek waar je last hebt van bladluizen. Blijf herhalen totdat alle bladluizen weg zijn, je kan de pot telkens weer opnieuw op de grond zetten om nieuwe oorwormen te vangen. Hang de pot eventueel ook op andere plekken op waar de oorwormen nodig zijn.

Oorwormpot: een handige tool tegen bladluizen

Het maken van een oorwormpot is een eenvoudig en effectief middel om deze nuttige insecten naar je tuin te lokken. Door een schuilplaats te bieden voor oorwormen, creëer je een natuurlijke bestrijdingsmethode voor tuinplagen. Door het volgen van de bovenstaande stappen en regelmatig onderhoud en monitoring, zul je binnen de kortste keren een evenwichtige tuin hebben, dankzij de hulp van deze kleine luiseters. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak je eigen oorwormpot!

Toe aan nog meer groene content?

 • Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Lees meer 

 • Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Lees meer 

 • hortensia snoeien

  Hortensia snoeien: waarom, hoe en wanneer

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.