Paddenstoelen in het gras? Dit is de oplossing! | ECOstyle – ECOstyle Belgium

Paddenstoelen in het gras? Dit is de oorzaak!

Isabelle van Geenen28/06/2024
paddenstoelen in gazon

In de loop van het jaar zijn er verschillende periodes waarin er paddenstoelen opduiken in het gras. Gelukkig zijn de meeste soorten die in het gras groeien onschadelijk en niet giftig. Maar ze geven vaak wel een onaantrekkelijk beeld op het gazon. Dit is ook vaak de reden dat mensen de paddenstoelen liever uit hun gazon zien verdwijnen. We leggen je uit wat de oorzaken zijn van paddenstoelen in het gras en hoe je ze verwijdert.


Oorzaak paddenstoelen in het gras

Bij vochtig weer en de juiste temperaturen gaan schimmels groeien en verschijnen er dus paddenstoelen. Paddenstoelen groeien uit schimmels en komen voornamelijk voor op organische en voedzame ondergronden. Organische stoffen en voedselrijke bodems vergroten de kans op schimmels. Eigenlijk zijn paddenstoelen in het gazon dus alleen maar een goed teken, je bodemkwaliteit is dan dik in orde.

Waarom heb ik paddenstoelen in mijn nieuwe gazon?

Paddenstoel in gras

Het is gebruikelijk dat na de aanleg van een nieuw gazon paddenstoelen verschijnen, helemaal als je graszoden hebt gebruikt. Door het vele sproeien bij een nieuw gazon en de juiste temperaturen hebben paddenstoelen de ideale omstandigheden om in het gazon te verschijnen. Geen zorgen, paddenstoelen in het gazon zijn absoluut niet schadelijk en verdwijnen vaak weer wanneer de weersomstandigheden veranderen. Laat de paddenstoelen daarom gewoon hun gangetje gaan.

Hoe paddenstoelen uit gazon verwijderen?

De paddenstoelen snijd je als het ware af met de grasmaaier, wel is het belangrijk om het grasmaaisel met de resterende paddenstoelen op te vangen. Anders is de kans groot dat de paddenstoelen binnen no-time weer terug zijn.

Paddenstoelen in het gras voorkomen

De combinatie van organische stof, vocht en de juiste weersomstandigheden veroorzaken paddenstoelen in het gras. Om ervoor te zorgen dat het vocht goed kan verdampen uit de ondergrond, is het belangrijk om het gazon regelmatig te beluchten, vooral als het langdurig vochtig blijft.

Daarnaast is het ook essentieel om het gazon regelmatig te maaien, zodat het gras op de juiste lengte blijft. Te lang gras houdt meer vocht vast en creëert dus een gunstige omgeving voor paddenstoelen.

Paddenstoelen in het gras

Nu weet je alles over paddenstoelen in het gras en waarom ze opduiken. Door drie keer per jaar te bemesten, goed te bekalken en regelmatig te maaien verminder je de kans op paddenstoelen in het gazon. En heb je toch paddenstoelen in het gras? Maak je vooral niet te druk, vaak zijn ze na een aantal weken weer weg.

Toe aan nog meer groene content?

 • Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Lees meer 

 • Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Lees meer 

 • hortensia snoeien

  Hortensia snoeien: waarom, hoe en wanneer

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.