Sering snoeien: hoe en wanneer doe je dat?
Seringen zijn prachtige en geurige bloemen die de lente opfleuren met hun kleurrijke bloesems en betoverende aroma. Als je een trotse eigenaar bent van deze sierlijke plant, dan weet je dat ze een beetje aandacht nodig hebben om hun schoonheid te behouden. Een van die taken is snoeien. In dit blog gaan we dieper in op het snoeien van de sering, waarom het belangrijk is en wanneer je het moet doen.
Waarom sering snoeien?
Het snoeien van seringen is niet zomaar een klus; het is cruciaal voor de gezondheid en de bloei van de struik. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom je seringen moet snoeien:
- Stimuleren van nieuwe groei: Snoeien helpt om oud hout te verwijderen en stimuleert de groei van nieuwe scheuten. Dit resulteert in een dichtere en gezondere struik met meer bloemen.
- Verjongen van de struik: Na verloop van tijd kan een sering minder bloemen produceren en erg hoog worden. Snoeien kan de struik verjongen en hem er weer fris en levendig laten uitzien.
- Verbeteren van de luchtcirculatie: Door dode of kruisende takken te verwijderen, verbeter je de luchtcirculatie binnenin de struik. Dit helpt bij het voorkomen van ziektes.
- Beheersen van de grootte: Als je seringenstruik te groot wordt voor de beschikbare ruimte, kun je hem door te snoeien weer op een beheersbare grootte krijgen.
Soorten sering
Er zijn verschillende soorten seringen (Syringa) die we maar wat graag in de tuin halen. Enkele van de meest populaire soorten zijn de gewone sering (Syringa vulgaris), die bekend staat om zijn geurige en kleurrijke bloemen die variëren van paars tot wit en roze. Daarnaast is er de Japanse sering (Syringa reticulata), die indrukwekkende witte bloemtrossen produceert en een elegante uitstraling heeft. Ook is er de Amerikaanse sering of de dwergsering - voor wie op zoek is naar compacte variant. Elke soort sering heeft zijn eigen unieke schoonheid en kenmerken.
Wanneer sering snoeien?
Het juiste moment om seringen te snoeien, is erg belangrijk. Hier zijn de richtlijnen voor wanneer je jouw sering moet snoeien:
- Zomersnoei: In de zomer kun je ervoor kiezen om de uitgebloeide bloemen van de sering weg te knippen. Zo kan de plant meer energie steken in het groeien van nieuwe bloemen, maar dit is volledig afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en zeker niet verplicht.
- Direct na de bloei: Het meest geschikte moment om de sering te snoeien is meteen na hun bloeiperiode, meestal is dit in de zomer. Dit geeft de struik voldoende tijd om nieuwe groei te ontwikkelen voordat de winter invalt.
- Najaarssnoei: Wanneer de sering echt te groot of te oud is geworden, kan je een verjongingssnoei geven. Het beste moment is na het groeiseizoen, zo rond oktober.
Hoe sering snoeien?
Wordt een sering niet gesnoeid dan kan de struik op den duur erg hoog worden en aan de onderkant kaal. Dat is natuurlijk niet zo'n mooi gezicht. Kortom: hoog tijd om aan de slag te gaan.
- Verwijder dode of beschadigde takken: Begin met het inspecteren van de struik en verwijder alle dode, zieke of beschadigde takken tot aan de basis.
- Dun de struik uit: Verwijder enkele van de oudere en kruisende om ruimte te maken voor nieuwe groei en om de luchtcirculatie te verbeteren.
- Verminder de hoogte indien nodig: Als je seringenstruik echt te groot is geworden, kun je de hoogte verminderen door enkele van de langere takken te snoeien. Houd een aantal goed verdeelde scheuten aan en snoei de rest weg. Je kan best rigoureus zijn, de plant herstelt zich wel. De sering zal opnieuw uitlopen, op bloemen zul je wel een paar jaar moeten wachten. Het is ook een optie om steeds een gedeelte van de takken terug te snoeien gedurende 3 jaar.
Het snoeien van seringen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van deze prachtige struiken. Hier zijn de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen:
Sering verzorgen na snoeien
Na een grote snoeibeurt is het belangrijk dat je sering er snel weer bovenop komt. Dit doe je door je sering de juiste verzorging te geven. Het is aan te raden om Vaste planten-AZ te gebruiken. Deze meststof zorgt voor sterke planten en wortels, zo ben je verzekert van een snel herstel na het snoeien.
Toe aan nog meer groene content?
-
DIY: Zelf rozemarijn olie maken
-
Eucalyptus snoeien: zo houd je een sierlijke boom
-
Klimroos snoeien: zo zorg je voor een prachtig bloeiende roos