Toe aan nog meer groene content?
-
DIY: Zelf rozemarijn olie maken
-
Eucalyptus snoeien: zo houd je een sierlijke boom
-
Klimroos snoeien: zo zorg je voor een prachtig bloeiende roos
Siergrassen zijn er in allerlei soorten en maten, van groenblijvend tot aan kleurrijk bloeiend. Daarnaast groeien ze ook nog eens goed op bijna elke plek in je tuin! Dat kan haast niet mis gaan dus. In dit artikel leggen we je uit hoe je aan de slag gaat met siergras snoeien.
Er zijn wereldwijd maar liefst achtduizend verschillende soorten siergrassen te onderscheiden. Deze grasachtige plant groeit van laag op de grond tot wel meters hoog, zowel met als zonder bloeiende bloemen. Je kunt met deze planten dus eindeloos variëren in je tuin! Kies bijvoorbeeld voor soorten die op verschillende momenten bloeien, zodat je tuin er steeds een beetje anders uitziet. Wanneer je siergras het beste plant? Eigenlijk kan dit altijd, zolang het maar niet vriest. Daarnaast kun je ze nagenoeg op elke plek in je tuin planten, ze groeien zowel in de volle zon als half in de schaduw prima!
Net als bij het snoeien van al je planten is het superbelangrijk om goed, schoon en scherp gereedschap te gebruiken. Voor kleinere siergrassen voldoet een snoeischaar, heb je grotere varianten in je tuin? Dan heb je een heggenschaar nodig.
Daarnaast is de timing van siergras snoeien ook belangrijk: zorg dat je de eerste nieuwe scheuten van je siergras voor bent. Het zou zonde zijn om de nieuw gegroeide stengels van je plant direct te kortwieken. Het beste moment is dus net na de winter en vlak voor het voorjaar zijn intrede doet. Denk bijvoorbeeld aan de maanden februari of maart. Ook zijn er verschillen in de manier van snoeien voor:
Niet-groenblijvende siergrassen zijn de siergrassen die hun blad deels of helemaal verliezen in de winter. Dit type siergras snoei je een keer per jaar terug in het voorjaar, voordat de plant nieuwe scheuten krijgt. Afhankelijk van de grassoort snoei je dit siergras terug tot zo’n vijf à vijfentwintig centimeter van de grond. Snoei het siergras zeker niet weg in het najaar wanneer het uitgebloeid is! In de stengels slaat de plant namelijk voeding op en vogels en andere kleine diertjes vinden in de plant hun beschutting tijdens de koudere wintermaanden.
Heb je wintergroene en groenblijvende siergrassen in je tuin? Dan hoef je de plant niet in zijn geheel te snoeien. Na de winter kijk je welke bladeren beschadigd zijn en snoei je die. Eens in de 3 á 5 jaar kan je de heggenschaar er flink inzetten en tot circa 15 centimeter snoeien om weer nieuw fris blad te krijgen.
Siergras is enorm makkelijk te planten, snoeien én te verzorgen. Met regelmatig wat water geven, is je plant al tevreden. Maar zorg dat de plant niet te lang in te natte aarde staat, dat is niet goed voor de gezondheid van de wortels.
Wil je een extraatje geven? Kies dan voor een organische, natuurvriendelijke mest speciaal voor siergrassen. Vaste planten-AZ bevat essentiële bacteriën, schimmels en protozoa die samen een gezond en rijk bodemleven voor je plant zorgen. Daarnaast helpt het de wortels van je siergras versterken waardoor ze voedingsstoffen ook nog eens makkelijker opnemen!
Bij ECOstyle vinden we duurzaam tuinieren met liefde voor de natuur ontzettend belangrijk. En laat siergras nou eens perfect passen bij een natuurvriendelijke tuin! Insecten zoals vlinders, bijen en hommels zijn namelijk gek op siergras. En met hun krimpende leefgebied kunnen deze nuttige beestjes de siergrassen in jouw tuin goed gebruiken! Daarnaast zijn ook kleine vogels dol op deze weelderige grassen, zij gebruiken de sprieten van het siergras namelijk als nestmateriaal.
Dit zijn ze! Onze tips voor het snoeien, verzorgen en groeien van de siergrassen in je tuin. Heb je de smaak te pakken en wil je ook aan de slag met de rest van je tuin? Check dan zeker ook onze andere blogs boordevol tips en adviezen voor het snoeien van je planten, struiken en bomen. Veel succes!