Tuin voorbereiden op de vakantie checklist | ECOstyle – ECOstyle Belgium

Ultieme checklist voor een zorgeloze tuin tijdens je vakantie

Isabelle van Geenen26/06/2024
tuin voorbereiden vakantie

Met de vakantie in het vooruitzicht is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je tuin goed verzorgd blijft, helemaal als je er zelf niet bent. Niets is zo teleurstellend als terugkomen van een ontspannen vakantie om te ontdekken dat je planten zijn uitgedroogd, je gras een jungle is geworden en je groenten zijn verlept. Maar maak je geen zorgen! Met deze checklist voor je tuin, kun je met een gerust hart op reis gaan en bij terugkomst genieten van een prachtige tuin.


Het is van cruciaal belang om je tuin goed achter te laten voordat je op vakantie gaat, en dit geldt om verschillende redenen. Ten eerste is je tuin een waardevol bezit waar je waarschijnlijk veel tijd en moeite in hebt gestoken om het er mooi uit te laten zien. Door de tuin goed te verzorgen voordat je vertrekt, bescherm je je investering en zorg je ervoor dat de planten gezond blijven. Daarnaast kan een verwaarloosde tuin tijdens je afwezigheid een broedplaats worden voor onkruid en plagen, die later moeilijker te bestrijden zijn. Bovendien is het thuiskomen in een goed onderhouden tuin een plezierige ervaring. Het geeft je een gevoel van voldoening en ontspanning, in plaats van het gevoel te hebben dat je meteen aan het werk moet om de schade te herstellen.

Door je tuin goed achter te laten, kun je volop genieten van je vakantie, wetende dat je bij terugkomst wordt verwelkomd door een prachtige, levendige tuin. Benieuwd hoe je jouw tuin moet voorbereiden op jouw aankomende vakantie? Hieronder geven we vijf tips:

1. Plantpotten bij elkaar zetten

Het groeperen van planten met vergelijkbare waterbehoeften is een slimme manier om ervoor te zorgen dat ze de juiste hoeveelheid water krijgen terwijl je weg bent. Plaats plantenpotten met dezelfde waterbehoefte bij elkaar, maak je het de plantenoppas een stuk makkelijker. Heb je geen plantenoppas en nog genoeg tijd? Dan kun je bijvoorbeeld ook een watergeefsysteem aanleggen. Op deze manier kun je gericht water geven als je weg blijft.

2. Mulchen

Mulchen is een geweldige manier om waterverlies door verdamping te verminderen en de bodem vochtig te houden. Breng een dikke laag organisch mulchmateriaal aan rondom je planten en in je bloembedden voordat je op vakantie gaat. Denk bijvoorbeeld aan snoeimateriaal, grasmaaisel of boomschors. Mulch helpt daarnaast ook om onkruidgroei te onderdrukken, zodat je bij terugkomst geen overwoekerde tuin hebt.

3. Grasmaaien

Maai het gras kort voordat je vertrekt om te voorkomen dat het te lang wordt tijdens je afwezigheid. Lang gras kan vatbaarder zijn voor ziekten en plagen. Verwijder ook eventuele gevallen takken of bladeren om te voorkomen dat ze het gazon verstikken. Als je lang genoeg weg bent, is het misschien een goed idee om iemand te vragen om je gazon een keer te maaien terwijl je weg bent.

4. Water geven

Het is essentieel om je planten voldoende water te geven voordat je op vakantie gaat, vooral tijdens warme zomermaanden. Geef ze daarom een grondige watergift, zodat ze voldoende vocht hebben om de vakantieperiode te overbruggen. Heb je niemand die tijdens jouw vakantie water kan geven? Dan kun je ook overwegen om een automatisch irrigatiesysteem te installeren om je planten regelmatig van water te voorzien. Een andere manier om water te geven is door olla potten te maken. In een handige DIY vertellen we hoe je aan de slag gaat.

5. Oogsten

Als je groenten en fruit in je tuin hebt, controleer dan welke gewassen rijp zijn voordat je vertrekt. Oogst ze op tijd om te voorkomen dat ze overrijp worden of bederven. Heb je een grote oogst? Maak groente in, maak jam van fruit of vries kruiden in. Natuurlijk kun je ook je buren, vrienden of familie vragen om de oogst te plukken terwijl je weg bent, zodat zij er van kunnen genieten.

Met deze vijf belangrijke punten in gedachten, kun je met een gerust hart op vakantie gaan, wetende dat je tuin goed verzorgd is. Vergeet niet om eventuele tuinbenodigdheden, zoals een grasmaaier, bewateringssysteem en mulch, vooraf te regelen. Neem ook de nodige voorzorgsmaatregelen om je tuin te beschermen tegen ongedierte en extreme weersomstandigheden. Geniet van je vakantie en kom terug naar een bloeiende en prachtige tuin!

Toe aan nog meer groene content?

 • Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Lees meer 

 • Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Lees meer 

 • hortensia snoeien

  Hortensia snoeien: waarom, hoe en wanneer

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.