Tuin winterklaar maken: tips voor een gezonde tuin ❄️ | ECOstyle – ECOstyle Belgium
Tuin winterklaar maken: tips voor een goed onderhouden buitenruimte

Tuin winterklaar maken: tips voor een goed onderhouden buitenruimte

12/11/20244 min lezen

De herfst is alweer in volle gang, de dagen worden korter en de avonden frisser. Je begint misschien al te merken dat de natuur zich langzaam voorbereidt op de winter, en dat geldt ook voor jouw tuin. Het kan verleidelijk zijn om het nog even uit te stellen totdat de kou echt begint, maar eigenlijk is nu het ideale moment om je tuin winterklaar te maken. In deze blog delen we handige tips om je tuin winterklaar te maken!


Wanneer je tuin winterklaar maken?

Dit kan meestal eind oktober of begin december, wanneer de temperatuur zo tussen de 5 en 10 graden ligt en er nog geen vorst is. Het is belangrijk om de temperatuur in de gaten te houden: als oktober nog lekker warm is, kun je beter even wachten. Zodra de temperatuur daalt en de kou nadert, is het de perfecte tijd om je tuin voor te bereiden op de winter. 

Wat moet je doen voor het winterklaar maken van de tuin?

  1. Recycle afgevallen blad: In de herfst verliezen veel bomen en struiken hun bladeren, en vaak willen we die van het gazon verwijderen door te harken of blazen. Maar eigenlijk is het zonde om al dat organische materiaal zomaar weg te gooien. De bladeren bevatten namelijk waardevolle voedingsstoffen die je juist terug in de bodem wilt. In plaats van ze op de composthoop te gooien, kun je ze beter laten liggen. Maai de gevallen bladeren gewoon mee tijdens je laatste grasbeurt, hark ze tussen je planten en voeg Bladcomposteerder toen om het afbraakproces te versnellen. Zo krijgen je planten een natuurlijke voedingsbron voor het volgende seizoen.
  2. Schuilplekken voor de winter: Heb je veel snoeihout, takken en ander tuinafval liggen? In plaats van alles in de groenbak te gooien, kun je er beter iets nuttigs van maken. Stapel het hout en de takken op een plek in de tuin en creëer er een natuurlijke schuilplek van, voor insecten en egels. De hoop vergaat langzaam in de winter, en de warmte die daarbij vrijkomt zorgt ervoor dat het een heerlijk, beschut plekje wordt voor dieren die over de koude maanden heen moeten komen. Zo help je niet alleen de natuur, maar zorg je ook voor een levendig ecosysteem in je tuin!
  3. Bloembollen planten: Wil je in de lente genieten van een tuin vol kleur? Dan begint dat proces nu al! Van september tot en met december kun je bloembollen planten. Bloembollen planten is eenvoudig en ze doen het bijna overal goed, zoals de grond niet te nat is. Je kunt ze niet alleen in je border stoppen, maar ook in potten op je terras of balkon. Zo begin je al aan de voorbereidingen voor een kleurrijk voorjaar!
  4. Gazon winterklaar maken: November is de ideale tijd om je gazon een laatste boost te geven zodat het sterk de winter doorkomt. Door het te bemesten met een najaarsmeststof rijk aan kalium, help je je gras sterker te worden voor de kou. Ook is het aan te raden om het gazon nog een laatste keer te maaien. Meer weten over het gazon winterklaar maken? Lees dan onze uitgebreide blog.
  5. Opbergen: De koude maanden staan om de hoek. Om je tuinmeubelen een langer leven te geven berg je ze het liefst op tijd op. Dek je tuinmeubelen af met speciale hoezen of haal ze naar binnen. Vergeet ook de BBQ of machines zoals grasmaaiers niet. Heb je vorstgevoelige planten? Haal deze dan naar binnen of dek ze af met afdekmaterialen om ze de winter beter te laten overleven.
  6. Vogels: Nu het broedseizoen voorbij is, kun je de nestkastjes schoonmaken. Doe dit voor de eerste koude nachten, want vogels gebruiken de kastjes ook graag als slaapplek. Je maakt ze schoon door de oude nestjes eruit te halen en de boel even goed uit te borstelen met water. Laat goed drogen en hang weer op. Ook is november een goede maand om vetrijk vogelvoer op te hangen zoals vetbollen. Zo komen de vogels goed de winter door.

Nog een paar handige tips voor het winterklaar maken van de tuin…

Misschien heb je de neiging om veel op te gaan ruimen, maar laat de tuin lekker rommelig: egels, vogels en insecten zullen je dankbaar zijn. Egels zijn bijvoorbeeld dol op rommelhoekjes met hout en afgevallen blad om te overwinteren. Laat uitgebloeide bloemen ook lekker aan je planten zitten zodat insecten in de stengels een mooi beschut plekje kunnen vinden om te overwinteren. In de stengels kunnen tevens ook eitjes, larven en cocons van insecten zitten die pas volgend voorjaar uitkomen. Laat bessen en oude vruchten aan bomen en struiken zitten.  Dit is een lekker hapje voor vogels om de winter mee door te komen. 

Met bovenstaande stappen help je de tuin goed de winter door. Maak van je tuin een plek waar ook dieren goed kunnen overwinteren zodat je in het voorjaar kan genieten van een plek vol leven. Veel succes!


Ontdek ons assortiment

Toe aan nog meer groene content?

  • Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Lees meer 

  • Heide snoeien: zo houd je deze plant in topvorm

    Heide snoeien: zo houd je deze plant in topvorm

    Lees meer 

  • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

    Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.