5 redenen waarom tuinieren gelukkig maakt | ECOstyle – ECOstyle Belgium

5 redenen waarom tuinieren gelukkig maakt

Isabelle van Geenen28/06/2024
5 redenen waarom tuinieren gelukkig maakt

Tuinieren, het zit vol verhalen. Iedereen krijgt er een ander gevoel van en iedereen doet het op zijn eigen manier. Er is geen goed of fout! Om elkaar te inspireren met deze verhalen gaan wij met verschillende mensen in gesprek. Dit keer spreken we Sandra, wij vroegen haar waarom tuinieren haar gelukkig maakt. Hieronder lees je 5 redenen waarom tuinieren gelukkig maakt.


Tuinieren zorgt voor gelukshormonen

Waarom maakt tuinieren gelukkig? Waarom krijg je zodra de lente aanbreekt weer zin om in de tuin bezig te gaan? Daar zit een diepere lading achter. Vieze handen zorgen er namelijk voor dat de hoeveelheid serotonine toeneemt. Contact met aarde en bacteriën die daarin zitten, stimuleren de aanmaak van dit stofje in de hersenen.

Kortom: tuinieren zorgt dus voor een gelukshormoon. Dus hup, lekker de tuin in! Vandaag neemt Sandra je mee op avontuur. Ze geeft 5 redenen waarom tuinieren gelukkig maakt.

1. Van tuin tot bord

Dat gevoel dat je op een warme zomeravond pasta met verse tomatensaus eet van tomaten uit eigen tuin. Dat gevoel is fantastisch en het idee dat het uit jouw eigen tuin komt, zorgt ervoor dat het nog beter smaakt.

Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met een moestuin. Ik had al best veel ervaring met een bloemen- en plantentuin, maar dit was een nieuwe uitdaging. Ik zocht zoveel mogelijk informatie op uit boeken en van het internet. Ik bedacht een indeling en begon in huis met voorzaaien. Ik kon niet wachten tot het halverwege mei was en de plantjes de tuin in konden. Het eerste jaar was een succesvol jaar. Een jaar met veel tomaten en gezonde momenten.

2. Rustgevend en inspirerend

Lekker met je handen in de aarde. Je gedachten verzetten en even geen stress. Uit onderzoek blijkt dus ook dat je bepaalde gelukshormonen aanmaakt. Dit merk ik zelf ook: tuinieren geeft rust en nieuwe inspiratie. Er ploppen nieuwe ideeën op omdat je er simpelweg tijd en ruimte voor hebt in je hoofd. Je kunt even alles van je afzetten.

3. Nieuwe mensen ontmoeten

Een aantal jaar geleden bracht ik best veel tijd door in het ziekenhuis vanwege mijn ziekte. Ik raakte in gesprek met een man. Een man die daar met zijn zieke vrouw was. Hij vertelde over zijn moestuin en we hadden gelijk een leuk en luchtig gespreksonderwerp. Je kunt zoveel verschillen van iemand, maar met dezelfde hobby heb je toch een overeenkomst en leer je nieuwe mensen kennen. Ik kreeg een recept van deze meneer; tuinbonen op zijn Marokkaans. Ik heb deze man nooit weer gesproken, maar op dat moment was ik blij met de afleiding die dit gesprek mij gaf.

4. Één worden met de natuur

De seizoenen omarmen. Dat doe je als je van tuinieren houdt. Ik vind dat elk seizoen charme heeft, maar in de tuin vind ik de lente het mooiste seizoen. Er komen allerlei beestjes tevoorschijn en plantjes gaan weer groeien en bloeien. Je ziet alles letterlijk tot leven komen. Fijn als de door jouw gezaaide bloemen tevoorschijn komen. Dat voelt als een geslaagde missie.

5. Tuinieren en een flinke work-out in één

Lekker buiten bezig zijn. Planten verpotten of verplaatsen, onkruid wieden, grasmaaien of de tuin omspitten. Tuinieren zorgt ervoor dat je beweegt in de buitenlucht. Een leuke hobby waar je ook nog calorieën mee verbrandt. Na het tuinieren heb ik altijd een voldaan gevoel.

Aan de slag in de tuin

Het maakt niet uit of je tuin groot is of juist heel klein. Tuinieren kan je gelukkig maken ook al gaat het maar om één vierkante meter. Je kunt er je eigen ideeën kwijt. Een leuke, maar ook rustgevende tijdsbesteding. Tuinieren is nooit verspilde tijd. Laat het voorjaar maar komen!

Ben je op zoek naar nog meer tips om mee aan de slag te gaan? Lees dan nog meer blogs vol groene inspiratie.

Toe aan nog meer groene content?

 • Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Lees meer 

 • Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Lees meer 

 • hortensia snoeien

  Hortensia snoeien: waarom, hoe en wanneer

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.