Verticaal tuinieren: bespaar ruimte in je tuin - ECOstyle – ECOstyle Belgium

Verticaal tuinieren: bespaar ruimte in je tuin

Sandra De Jong26/02/2024
Verticaal tuinieren: bespaar ruimte in je tuin

Verticaal tuinieren is een methode waarbij planten in een verticale richting worden geplaatst in plaats van horizontaal in de grond. Vaak wordt dit gedaan op muren, hekken of schuttingen. Door gebruik te maken van verticaal tuinieren, benut je de ruimte optimaal. Dit is ideaal voor mensen met een kleine buitenruimte.


Wat zijn de voordelen van verticaal tuinieren?

Verticaal tuinieren ziet er niet alleen heel mooi uit, maar zorgt er ook voor dat je in een beperkte (buiten)ruimte toch kan tuinieren. Ook in grotere tuinen kan het een uitkomst bieden. Je maakt met verticaal tuinieren optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. In steden brengt het ook een aantal voordelen met zich mee. Meer groen dus een betere luchtkwaliteit. Planten produceren namelijk zuurstof. Meer planten betekent ook dat de temperatuur in de buitenruimte in de zomer lager ligt dan op plekken zonder planten. En ook niet onbelangrijk in een stedelijke omgeving, verticaal tuinieren zorgt voor geluidsabsorptie.

Hoe begin je met verticaal tuinieren?

 • Kies de juiste locatie: Bepaal waar je de verticale tuin wilt plaatsen. Belangrijk is dat de ondergrond stevig is. Houd ook rekening met de zon en de wind.
 • Kies een systeem: Er zijn verschillende mogelijkheden voor het verticaal tuinieren. Je kunt gebruik maken van plantenzakken, hangpotten of speciale systemen voor verticaal tuinieren.
 • Voorbereiding van de plantenzakken of potten: Vul de zakken of potten met turfvrije potgrond en voeg indien nodig organische meststoffen toe.
 • Zet je planten in de potten of zakken: Zorg voor een goede verdeling en houdt rekening met de behoeften van de plant. Planten die liever wat minder zon hebben kun je bijvoorbeeld onderin plaatsen. Zo beschermen de zonaanbidders deze planten.
 • Water en onderhoud: Let op hoe je planten groeien. Sommige planten hebben meer of minder licht, water of voeding nodig dan verwacht. Planten in een verticale tuin kunnen eerder uitdrogen. Verwijder onkruid en controleer op eventuele plagen of ziektes.
 •  

  verticale tuin

  Geschikte planten voor een verticale tuin

  1. Hangende planten: varen, klimop
  2. Siergrassen: Blauwgras, zegge
  3. Kruiden: basilicum, oregano, tijm, rozemarijn en munt
  4. Klimplanten: Klimop, passiebloem
  5. Vaste planten: campanula
  6. Eetbare planten: Cherrytomaat, sla en aardbeien

  Wil jij beginnen met verticaal tuinieren? Met de juiste materialen en de juiste aanpak kun je op een gemakkelijke manier een verticale tuin beginnen. Zo benut je jouw ruimte optimaal en maak je gebruik van voordelen zoals; luchtzuivering, temperatuurregulatie en geluidsabsorptie. Ga aan de slag en geniet van je verticale tuin.

  Toe aan nog meer groene content?

  • Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

   Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

   Lees meer 

  • Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

   Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

   Lees meer 

  • hortensia snoeien

   Hortensia snoeien: waarom, hoe en wanneer

   Lees meer 

  Login

  Wachtwoord vergeten?

  Heb je nog geen account?
  Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.