Vlinderstruik snoeien? Zo doe je dat! 🦋 | ECOstyle – ECOstyle Belgium

Vlinderstruik snoeien? Zo doe je dat!

28/06/20244 min lezen
vlinderstruik snoeien

Wij houden van de vlinderstruik! De plant die niet alleen een heerlijke geur verspreidt, prachtige bloemen groeit maar óók nog vlinders aantrekt. Bij de juiste verzorging staan de bloemen tot ver in het najaar in bloei. Je hebt dus lang plezier van ‘m! Het goed snoeien van je vlinderstruik is hierbij erg belangrijk. Hoe je dat doet? Je leest het in dit artikel.


Snoeien vlinderstruik

Een vlinderstruik of Buddleja snoeien vraagt enige voorbereiding: Het is belangrijk om al het gereedschap op orde te hebben. Wat heb je nodig? Je gaat gebruik maken van een snoeischaar, een snoeizaag en takkenschaar. Maak ze voorafgaand aan je snoeiklus goed schoon en zorg dat ze scherp zijn om voor nette snoeiwonden te zorgen. Nette snoeiwonden zorgen ervoor dat je plant na de snoeibeurt makkelijker en sneller herstelt.

Wanneer vlinderstruik snoeien

Bij het snoeien van de vlinderstruik is de timing erg belangrijk. Dus wanneer moet je dit dan doen, vraag jij je misschien af. Je vlinderstruik snoeien doe je in maart of april. Aan het begin van het voorjaar en ná de winter.

vlinderstruik snoeien stappenplan

Begin met snoeien op het moment dat de vlinderstruik in het voorjaar gaat groeien. Snoei eerst de bovenste takken weg en werk daarna naar beneden. De houtachtige takken die de basis vormen van de struik snoei je tot ongeveer 30 centimeter boven de grond weg, bij voorkeur boven een oog of nieuwe scheut.

Het oog van een plant herken je als volgt: het is een kleine verdikking op de tak, naar verloop van tijd zullen hier nieuwe takken uit groeien. Overigens is de 30 centimeter een richtlijn. Wil je dat je vlinderstruik hoger groeit, snoei hem dan minder ver terug tot ongeveer 50 à 60 centimeter.

Bloeien vlinderstruik na snoeien

Tot slot verwijder je de dode takken aan je vlinderstruik met een takkenschaar of snoeizaag. Idealiter houd je vijf tot zes hoofdtakken over als basis van je struik. Wees niet bang dat je te rigoureus te werk gaat. Geloof ons: je vlinderstruik is sterk en kan het hebben. Na het snoeien heb je binnen no time weer prachtige, bloeiende bloemen aan je vlinderstruik!

Soorten Buddleja's snoeien

Let op, controleer voordat je aan de slag gaat wat voor soort vlinderstruik je hebt! Bijna alle vlinderstruiken snoei je zoals we hierboven hebben beschreven, behalve de Buddleja Alternifolia en de Buddleja Globosa. Deze struiken snoei je het beste door midden in de zomer een paar van de oudste takken weg te knippen. De bloemknoppen van deze soorten groeien namelijk op de takken van het vorige jaar. Snoei je die weg, dan snoei je dus ook zijn toekomstige bloemen weg. Dat wil je natuurlijk niet!

Vlinderstruik verzorgen

Je weet nu alles over het snoeien van je vlinderstruik en we geven je graag nog wat tips voor zijn verzorging. De vlinderstruik kan namelijk tot ver in het najaar bloeien, maar daar help je hem het best een handje bij. Hij groeit het liefste in licht vochtige grond, half in de schaduw of gewoon in de volle zon. Naast regelmatig besproeien geef je de plant in het voorjaar een extraatje door hem te bemesten met Vaste planten-AZ. Deze 100% organische mest zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen uit de bodem waardoor je vlinderstruik langer en rijker gaat bloeien.

Houd langer bloemen én vlinders in je struik

Zijn de bloemen in je struik uitgebloeid in de zomer? Verwijder ze dan van je plant. Binnen drie tot vier ­­weken groeit je vlinderstruik namelijk nieuwe prachtige bloemen. Dat is mooi voor jou en belangrijk voor de natuur. Want de vlinderstruik heeft natuurlijk niet voor niets zijn naam gekregen. De bloemen van de struik zijn lang en smal, waardoor het bijvoorbeeld voor bijen lastig is bij de nectar te komen. De vlinder met zijn roltong heeft hier geen moeite mee, zij zijn juist gek op de bloemen en komen er maar wat graag op af! Door langer bloemen in je struik te houden draag je zo je natuurlijk steentje bij aan het behoud van vlinders én vogels in je tuin.

Dit zijn ze, onze tips om je vlinderstruik op de juiste manier te snoeien. Beginnen je handen te jeuken en wil je ook aan de slag met de andere planten, struiken en bomen in je tuin? Bekijk dan onze andere blogs boordevol tips voor het snoeien en verzorgen van jouw groene vrienden.

Toe aan nog meer groene content?

  • DIY: Zelf rozemarijn olie maken

    DIY: Zelf rozemarijn olie maken

    Lees meer 

  • Eucalyptus snoeien: zo houd je een sierlijke boom

    Eucalyptus snoeien: zo houd je een sierlijke boom

    Lees meer 

  • Klimroos snoeien: zo zorg je voor een prachtig bloeiende roos

    Klimroos snoeien: zo zorg je voor een prachtig bloeiende roos

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.