Hoe maak je een wadi in je tuin: stappenplan | ECOstyle – ECOstyle Belgium

DIY: Hoe maak je een wadi - slimme buffer voor regenwater in je tuin

31/07/20244 min lezen
DIY: Hoe maak je een wadi - slimme buffer voor regenwater in je tuin

De afwisseling van seizoenen lijkt steeds meer te verschuiven naar twee uitgesproken periodes: langdurige droogte enerzijds en overvloedige regenval anderzijds. Niet zo goed voor de grond en de planten die daar in groeien. Gelukkig bestaan er genoeg methoden waarmee je regenwater geleidelijker in je grond kan laten lopen. Een uitstekend voorbeeld hiervan is het creëren van een wadi. In dit blog vertellen we je hoe je zelf een wadi kunt maken in je tuin.


Wat is een wadi?

Een wadi, afgeleid van het Arabische woord voor "vallei", is een slimme en duurzame methode om regenwater op te vangen en te beheren. In essentie is een wadi een ondiepe, natuurlijke waterberging die ontworpen is om regenwater te verzamelen en vast te houden, zodat het geleidelijk de bodem in kan lopen.

Waarom regenwater bufferen?

Het bufferen van regenwater via een wadi is van cruciaal belang. Stedelijke gebieden raken steeds meer verhard door bebouwing en wegen. Deze verharding zorgt ervoor dat regenwater sneller wegloopt in riolen en afvoerkanalen, waardoor het natuurlijke proces van grondwateraanvulling wordt verstoord. Ook kan water tussen tegels minder goed weglopen waardoor problemen toenemen. Door een wadi aan te leggen, wordt regenwater vastgehouden en geleidelijk afgevoerd, waardoor de bodem de kans krijgt om de watervoorraad aan te vullen.

wadi aanleggen tuin

Zelf een wadi aanleggen in de tuin

Benieuwd hoe je een wadi aanlegt? Hieronder hebben we een handig stappenplan waarin we je uitleggen hoe je er zelf eentje maakt. Lees je mee?

Stap 1: Locatie en planning

Het eerste wat je moet doen bij het aanleggen van een wadi is het kiezen van de juiste locatie. Zoek een plek in je tuin waar overtollig regenwater natuurlijk naartoe stroomt, zoals een laaggelegen gebied. Zorg ervoor dat het water van je woning effectief wordt afgevoerd door bijvoorbeeld een afvoerkanaaltje aan te leggen vanaf de regenpijp tot aan de kuil. Zorg er daarnaast voor dat de wadi niet te dicht bij bebouwing wordt geplaatst om mogelijke schade door wateroverlast te voorkomen.

Stap 2: Graaf de wadi

Nu je de locatie hebt bepaald, is het tijd om de wadi te graven. Graaf een ondiepe kuil in de grond, in de vorm van een langwerpige geul. De diepte en afmetingen kunnen variëren, maar over het algemeen wordt aanbevolen om een diepte van ongeveer 20 tot 50 centimeter aan te houden. Zorg ervoor dat de bodem van de wadi licht afloopt om het water naar het laagste punt te laten stromen. Een vierkante meter met een diepte van 20 cm kan al 200 liter regenwater bufferen!

Photo credits: Master Rain Gardener


Stap 3: Maak een doorlatende bodem

Een zandbodem met goede doorlatendheid is bij uitstek het meest geschikt. Als je te maken hebt met een klei- of leembodem, dan kun je een onderlaag aanleggen bedekt met materialen zoals grind, lavasteen of gebakken kleikorrels. Deze laag zorgt ervoor dat opgevangen water traag infiltreert. Om ervoor te zorgen dat het regenwater goed wordt opgenomen, is het belangrijk om de bodem van de wadi doorlatend te maken. Breng eerst een laag grond gemengd met compost aan en daarop een laag mulch, zoals afgevallen bladeren, boomschors, houtsnippers of snoeiafval. Zo zorg je voor een bodem die het water goed doorlaat en waar planten rijkelijk in groeien.

Stap 4: Plaats planten en bloemen

Het toffe aan een wadi in de tuin is dat je het dus vol kunt zetten met planten en bloemen. Denk bijvoorbeeld aan waterminnende planten om de wadi te beplanten. Planten zoals rietgras, zegge, lisdodde, dotterbloem en moerasvergeet-mij-nietje zijn uitstekende keuzes, omdat ze goed in vochtige omstandigheden groeien. Maar denk ook aan planten als watermunt, valeriaan en grote kattenstaart. Deze trekken veel biodiversiteit naar de tuin.

Stap 5: Beheer en onderhoud

Een wadi vereist enig onderhoud om optimaal te blijven functioneren. Verwijder regelmatig onkruid en zorg ervoor dat de beplanting niet te dicht groeit. In de zomermaanden kan het nodig zijn om de wadi te bewateren als er langdurige droogte is.

Voordelen van een wadi

Het aanleggen van een wadi in je tuin heeft tal van voordelen. Allereerst helpt het bij het opvangen en geleidelijk afvoeren van regenwater, wat de kans op wateroverlast in je tuin verkleint. Daarnaast draagt het bij aan de lokale biodiversiteit door het creëren van een natuurlijke habitat voor waterminnende planten en dieren. Bovendien bespaar je op je waterrekening, omdat je de tuin minder vaak hoeft te besproeien.

Het aanleggen van een wadi in je tuin hoeft niet moeilijk te zijn. Door deze eenvoudige stappen te volgen kun je een functionele wadi creëren die er aantrekkelijk uitziet en erg waardevol is voor de tuin.

Toe aan nog meer groene content?

  • DIY: Zelf rozemarijn olie maken

    DIY: Zelf rozemarijn olie maken

    Lees meer 

  • Eucalyptus snoeien: zo houd je een sierlijke boom

    Eucalyptus snoeien: zo houd je een sierlijke boom

    Lees meer 

  • Klimroos snoeien: zo zorg je voor een prachtig bloeiende roos

    Klimroos snoeien: zo zorg je voor een prachtig bloeiende roos

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.