Zuurminnende planten verzorgen doe je zo | ECOstyle – ECOstyle Belgium

Zuurminnende planten: zo verzorg je ze tot in de puntjes

Isabelle van Geenen05/07/2024
Zuurminnende planten: zo verzorg je ze tot in de puntjes

Zuurminnende planten, wel eens van gehoord? Grote kans dat je een zuurminnende plant in de tuin hebt staan. Maar wist je dat deze planten een heel andere verzorging vereisen dan de meeste planten? In dit blog bespreken we wat zuurminnende planten zijn, waar je rekening mee moet houden en geven we een aantal voorbeelden van populaire zuurminnende planten. Zo ben je straks weer helemaal op de hoogte.


Wat zijn zuurminnende planten?

Zuurminnende planten zijn bepaalde soorten planten die optimaal groeien in zure grond.

 • Een zure grond heeft een pH-waarde lager dan 7.0
 • Een neutrale grond heeft een pH-waarde van 7.0
 • Een kalkrijke grond (alkalisch) heeft een pH-waarde hoger dan 7.0

Wist je bijvoorbeeld dat de zuurtegraad van de bodem invloed heeft op de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor planten? Zuurminnende planten hebben aangepaste wortelsystemen die juist beter functioneren bij een zuurdere grond.

De term "zuurminnend" verwijst naar het vermogen van deze planten om optimaal te groeien in zure omstandigheden. Zuurminnende planten houden het liefst van een een pH-waarde ergens tussen de 4,5 en 6. Andere soorten planten groeien juist vaak minder goed in zure omgevingen, omdat ze zo minder voedingsstoffen kunnen opnemen. In dit geval moet je kalk strooien. Bij zuurminnende planten moet je juist geen kalk strooien.

Zo moet je zuurminnende planten verzorgen

 1. pH-niveau van de grond: Het is essentieel om het pH-niveau van de grond te meten voordat je zuurminnende planten gaat kweken. Dit kan gedaan worden met behulp van een pH-bodemtest.
 2. Zorg voor de juiste grond: Zuurminnende planten groeien goed in zure, goed doorlatende grond. Zand- en veengronden zijn voorbeelden van zuurdere gronden. Kleigrond is daarentegen vaak erg kalkrijk.
 3. Gebruik van organische meststoffen: Zuurminnende planten hebben specifieke voedingswensen. Geef daarom een zacht werkende organische meststof, zoals Rhodo & Azalea-AZ. Deze is speciaal afgestemd op de wensen van alle soorten zuurminnende planten.

Het hebben van zuurminnende planten in de tuin hoeft niet moeilijk te zijn en voegt juist prachtige soorten toe. Door rekening te houden met de specifieke behoeften van deze planten, kun je een prachtige en gezonde tuin creëren met levendige kleuren. Neem de tijd om de pH van je grond te begrijpen en test deze regelmatig met behulp van een pH-Bodemtest. Zo weet je precies of jouw zuurminnende planten het nog naar hun zin hebben.

5 zuurminnende planten

Twijfel je of je zuurminnende planten in de tuin hebt? Hieronder vind je een lijstje van 5 populaire zuurminnende planten.

Azalea

Deze prachtige bloeiende struiken staan bekend om hun opvallende bloemen en groeien het best in zure grond.

Rhododendron

Net als azalea's hebben rhododendrons een voorkeur voor zure bodems. Ze zijn geliefd om hun grote, kleurrijke bloemen.

Hortensia

Hortensia's groeien goed in lichtzure tot zure grond. Wist je dat je de kleur van de hortensia bloemen zelf kan beïnvloeden? Een hortensia in een erg zure grond kleurt vaak blauw.

Camelia

Camelia's zijn wintergroene struiken met prachtige, vaak roze of rode bloemen. Ze groeien optimaal in zure tot neutrale grond.

Heide

De schilderachtige bloei van heide voegt veel schoonheid toe. Deze plant groeit bij uitstek in zure grond.

Het hebben van zuurminnende planten in de tuin hoeft niet moeilijk te zijn en voegt juist prachtige soorten toe. Door rekening te houden met de specifieke behoeften van deze planten, kun je een prachtige en gezonde tuin creëren met levendige kleuren. Neem de tijd om de p pH-Bodemtest. Zo weet je precies of jouw zuurminnende planten het nog naar hun zin hebben.

Toe aan nog meer groene content?

 • Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

  Lees meer 

 • Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Winterharde planten: deze soorten overleven de koude maanden

  Lees meer 

 • hortensia snoeien

  Hortensia snoeien: waarom, hoe en wanneer

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.