Vilt in het gazon: oorzaak, voorkomen en tips | ECOstyle – ECOstyle Belgium
Vilt in het gazon verwijderen? Zo doe je dat

Vilt in het gazon verwijderen? Zo doe je dat

Heb je een gazon? Dan kom je vroeg of laat vast een viltlaag tegen. Deze laag kan verschillende problemen met zich meebrengen. Met geel gras, mos, onkruid en kale plekken tot gevolg. Een viltlaag wil je dus koste wat het kost voorkomen. Wat een viltlaag precies is, hoe je het verwijdert en hoe je het voorkomt vertellen we je graag.

Een sterk gazon met ECOstyle

Bekijk alles voor gazon 

Bekijk alles voor gazon 

Wat is vilt in het gazon?

Dat een viltlaag niet de bedoeling is in je gazon staat vast, maar wat is het eigenlijk? Zie de viltlaag als een soort deken die tussen de grassprieten ontstaat. De viltlaag bestaat uit allerlei natuurlijke materialen die in het gras blijven hangen. Hierbij kun je denken aan dode grasstengels, wortels, mos, onkruid, afgestorven gazonmaaisel en andere dingen die uit de omgeving komen aanwaaien.

Een viltlaag kun je niet voorkomen, vroeg of laat krijg je er vaak toch mee te maken. Door jouw gazon regelmatig te verticuterenbekalken en bemesten onderhoud je het gazon optimaal. Je haalt het bestaande vilt weg en voorkomt vorming van nieuw vilt

Veelgestelde vragen over vilt in het gazon

Waarom is vilt in het gazon een probleem?

Een viltlaag zorgt vaak voor problemen... met kale plekken, onkruid en verkleurd gras tot gevolg.

Deze problemen veroorzaakt de viltlaag in het gazon:

  • Het gras verstikt
  • Regenwater bereikt de bodem minder goed
  • Gras wortelt slechter of helemaal niet
  • De voedingsstoffen bereiken de wortels van het gras moeilijker

Vilt verwijderen uit het gazon

Je raakt dus het liefst zo snel mogelijk van je viltlaag af. Dit doe je door te verticuteren. Dit kan met een verticuteermachine of verticuteerhark. Gebruik een verticuteermachine bij grotere oppervlakten, het is namelijk een arbeidsintensieve klus. Klein gazon? Dan is een verticuteerhark voldoende.

Door het gazon te verticuteren verwijder je ook het aanwezige mos en onkruid. Zo krijg je meer lucht in het gazon waardoor het gras beter groeit.

Gazon herstellen na vilt verwijderen

Schrik tijdens het verticuteren niet van het effect op jouw gras! Je maakt het gazon als het ware stuk, klinkt misschien raar maar het kan geen kwaad. Het gazon herstelt zich snel, de wortels worden geactiveerd om te groeien.

Heb je veel kale plekken? Strooi dan graszaad. Bekalk met AZ-Kalk en bemest met Gazon-AZ+ je gras na het verticuteren; zo zorg je voor een sterk wortelstelsel en een verhoogde opname van voedingsstoffen. Gazon-AZ+ bevat actief bodemleven, wat ervoor zorgt dat er een natuurlijke kringloop ontstaat in je gazon.

Je kunt het grasmaaisel laten liggen, dit wordt snel omgezet tot bruikbare plantenvoeding. Daarnaast zorgt het bodemleven ervoor dat een nieuwe viltlaag wordt voorkomen. Dit soort materialen die op het gazon terecht komen worden gelijk omgezet.

Hoe vaak moet je vilt verwijderen?

Verticuteer in het voorjaar en start vervolgens met het vierstappenplan. De natuurlijke kringloop wordt in gang gezet, het gras krijgt de juiste voeding en groeit mooi dicht. Daar hebben jij en je gazon veel plezier van!

Hoe voorkom ik vilt in het gazon?

Een viltlaag is te voorkomen door je gazon goed te onderhouden. Zorg voor een goede bodemstructuur met GazonGrond, de juiste zuurgraad met AZ-Kalk en de juiste natuurlijke voedingsstoffen inclusief bodemleven met Gazon-AZ+.

4-stappenplan voor een groen gazon

Bij het onderhoud van je gazon zijn vier stappen belangrijk: verticuteren, inzaaien, kalk strooien en bemesten. Bekijk het stappenplan!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.