Mos in het gazon? Zo kom je er van af | ECOstyle – ECOstyle Belgium
Last van mos in het gazon? We helpen je er graag vanaf

Last van mos in het gazon? We helpen je er graag vanaf

Mos in het gazon? Tja, je bent niet de enige. Het is een veel voorkomend probleem. Gras en mos zijn geen goed duo. Het kan de groei van jouw gazon flink aantasten. Dat roept om een goede aanpak. Weten hoe de hark in de steel zit? We praten je graag bij over mos in het gazon.

Mos uit het gazon verwijderen met ECOstyle

Bekijk alles tegen mos 

Bekijk alles tegen mos 

Wat is mos?

Mossen zijn kleine spoorplantjes die graag gezellig tegen elkaar aan groeien. Mos kun je bijna niet vermijden. Het kan haast overal wel groeien, vooral op plekken waar weinig zon komt. Mossen zijn in de natuur super nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie, houden vocht en humus vast. Zo ontstaat een microklimaat voor de ontkieming van zaden en sporen in de natuur. Daarnaast bieden mossen een uitstekend leefmilieu voor insecten.

Alles over mos in het gazon 🌱

Waarom is mos in het gazon een probleem?

Mos is prachtig, maar in vele grasmatten is het een ongewenste gast. Waar je op andere plekken misschien graag mos laat groeien, is dat in het gazon wel anders. Door mos krijgt het gras geen schijn van kans om goed te groeien aangezien gras niet wortelt in mos. Daarnaast vormt mos een dikke bovenlaag waardoor het gras verstikt.

Wat is de oorzaak van mos in het gazon?

Mos in het gazon ontstaat vaak door een combinatie van verschillende factoren. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Je hebt een dichte of natte bodem met weinig zuurstof.
  • De bodem heeft een te lage zuurgraad.
  • Er zitten te weinig voedingsstoffen in de bodem.
  • Het gazon wordt te vaak te kort gemaaid.
  • Het gazon ligt (gedeeltelijk) in de schaduw.

Mos in het gazon verwijderen

Mos verwijder je het makkelijkst met een verticuteermachine of verticuteerhark. Als je verticuteert, dan haal je mossen, onkruid en dode grassen weg uit je grasmat. Door te verticuteren verwijder je ook direct de viltlaag. Deze laag moet je zo nu en dan verwijderen voor een gezonde groei van het gazon. Dan heb je minder kans op mos en ander onkruid.

Mos in het gazon voorkomen

Een slechte bodemconditie geeft mos meer kans om toe te slaan. Een bodem met een slechte structuur heeft weinig zuurstof en daardoor weinig bodemleven. Het mos grijpt zijn kans en nestelt zich in het gazon, wat daar ten koste van gaat.

Een slechte bodemstructuur kan komen door de grondsoort die je hebt. Zo is kleigrond van nature erg vast, waardoor water moeilijker kan weglopen na een flinke bui. Het blijft lang nat en daar doe je mos een groot plezier mee.

Maar ook een zandgrond is niet ideaal. Deze grond slaat sneller dicht en houdt moeilijker voeding vast. Een ander voordeel voor mos. Verbeter dus de structuur. Dit doe je door Gazon-Grond te strooien over het gazon. Dit wordt opgenomen door de bodem, waardoor er meer organische stof in de toplaag komt en de structuur verbetert. Daar kan mos slecht tegen, gras daarentegen groeit veel beter!

Bemest het gazon met voldoende Gazon-AZ+. Is de bodem te zuur? Dan kan er ook mos ontstaan. Meet de zuurwaarde van de bodem met de pH-Bodemtest. Bij een te zure bodem strooi je AZ-Kalk om de zuurgraad van de bodem te herstellen.

Let daarbij ook op de stand van je gras- of robotmaaier. Maai niet te kort, houd het op minimaal vier centimeter. En is het flink warm in de zomer? Houd dan vijf of zes centimeter aan. Zo kan het gras zichzelf beter beschermen, daar heb je alleen maar plezier van.

Schaduwplekken in het gazon zullen het altijd wat moeilijker hebben. Gras heeft nu eenmaal graag geregeld zon. Mos kan daar juist prima mee uit de voeten. Verticuteer zo nodig op die plekken een keer extra en strooi er graszaad. Zo houd je het gazon op een redelijk eenvoudige manier toch mooi.

4-stappenplan voor een groen gazon

Bij het onderhoud van je gazon zijn vier stappen belangrijk: verticuteren, inzaaien, kalk strooien en bemesten. Bekijk het stappenplan!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.