Gazon bemesten in het najaar | ECOstyle - duurzaam tuinieren – ECOstyle Belgium

Hoe is jouw gazon de zomer doorgekomen?

Herstel nu, voor een groen gazon in het voorjaar

Een goede najaarsbemesting zorgt voor een gezonde grasmat de hele winter lang. Het gras komt hierdoor sterker terug in het voorjaar. Dus ga in het najaar aan de slag met het verzorgen van het gazon. Met ons stappenplan boks je dit in 4 stappen voor elkaar.

Gazon onderhoud in het najaar

Geef het gazon een najaarsbemesting. Zo weet je zeker dat het gazon nodig sterk de winter ingaat.

Bemest het gazon met Gazon-AZ+ Najaar, deze mest is rijk aan kalium en kalk. Het zorgt voor een extra beschermlaag waardoor het gazon beter bestand is tegen de vorst en voorkomt mos. De kale plekken in het gazon zaai je in met Graszaad-Herstel of SowEazy. Het najaar is een uitstekend moment om het gazon bij te zaaien omdat graszaad snel ontkiemt door de warme bodem en vochtige omstandigheden.

Steek de handen uit de mouwen en geef je gazon een najaarsbemesting. Zo profiteer je in het voorjaar van een prachtig groen gazon.

Bekijk de stappen voor najaarsonderhoud

Ga aan de slag en zorg voor een topfit gazon de hele winter lang

  • Stap 1 Maaien
  • Stap 2 Kalken
  • Stap 3 Bemesten
  • Stap 4 Zaaien

1. Het gras maaien

Najaarsonderhoud van het gazon begint met maaien. Je zal merken dat het gras de komende maanden steeds minder snel gaat groeien. Daardoor hoef je ook minder vaak te maaien. 

Geef je gazon daarom op een mooie droge herfstdag een maaibeurt. Stel de maaihoogte wat hoger in, zodat het gras niet korter wordt dan vijf centimeter. Langer gras blijft niet alleen sterker in de koudere maanden, maar het kan het weinige zonlicht ook beter aan. Zo gaat het gazon met een frisse coupe de herfst in.

2. Kalken

Gras groeit niet goed op een te zure grond. Om dit probleem aan te pakken, kun je kalk gebruiken. De pH-waarde van de ondergrond wordt zo verhoogd. Dit bevordert de opname van meststoffen door het gazon, waardoor het gras beter groeit en de kans op mos wordt verminderd.

Het is aan te raden om kalk in het najaar of de winter te strooien, zodat het voldoende tijd heeft om in te werken. Gebruik je Gazon-AZ+ Najaar? Dan is extra kalk niet nodig, er zit namelijk al kalk in deze meststof. 

3. Het gazon bemesten

Geef het gazon een najaarsbemesting. Dit doe je met Gazon-AZ+ Najaar. Na de warmte van de zomer en het intensieve gebruik heeft het gazon wel een oppepper nodig.

Door het gras te bemesten met Gazon-AZ+ Najaar verhoog je de weerstand en krijgt mos minder kans om te groeien. De speciale najaarsmest is rijk aan kalium, dit geeft het gazon extra bescherming tegen de koude winter. Bovendien is aan de mestkorrel kalk toegevoegd, dit voorkomt de verzuring van de bodem en zorgt dat voedingsstoffen beter worden opgenomen.

4. Gras zaaien najaar

Zie je kale plekken in het gazon? Het najaar is een goede tijd om dit aan te pakken. De bodem is nog lekker warm en er valt genoeg regen. Dit zorgt ervoor dat het graszaad snel ontkiemt.

Met SowEazy of Graszaad-Herstel zorg je voor een optimaal herstel. Het graszaad kiemt snel waardoor je gazon snel dichtgroeit. SowEazy is gemakkelijk in gebruik en zorgt daarnaast dat het graszaad optimaal opkomt. Zo krijg je een mooi dicht gazon. 

Zo verzorg je het gazon in het najaar

Het gazon bemesten in het najaar

In de zomer heeft het gazon het vaak zwaar te verduren gehad: spelende kinderen, een zwembad, weinig regen en de hete zon. In het najaar kan het gazon daarom wel wat extra aandacht gebruiken. Ga daarom aan de slag met het bemesten van het gazon in het najaar.

Waarom moet ik mijn gazon in het najaar bemesten?

Naast het herstellen van het gazon is een bemesting in het najaar ook dé manier om het gazon te wapenen tegen vorst en regen. Met een najaarsbemesting geef je het gazon namelijk een flinke boost. Je zorgt voor sterke wortels en een hoge weerstand van het gras. Dat is onwijs belangrijk tijdens de koude wintermaanden. 

Een gazon dat een goede najaarsbemesting heeft gehad doorstaat de winter zonder problemen. Dus haal alles voor de najaarsbemesting in huis en ga snel aan de slag. 

Kalk en gazonmest tegelijk gebruiken

Doordat onze AZ-Kalk de unieke eigenschap heeft om te binden met het water in de bodem spoelt onze kalk niet uit. De bodem gebruikt de kalk die het nodig heeft, de rest blijft liggen totdat deze weer nodig is. Je hoeft dus niet te wachten totdat de kalk zijn werk heeft gedaan voordat je gaat bemesten. Hierdoor kun je met ECOstyle kalken en bemesten op 1 dag.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.