Plagen in de moestuin: tips en oplossingen | ECOstyle – ECOstyle Belgium
Plagen in de moestuin? Ga aan de slag met onze oplossingen

Plagen in de moestuin? Ga aan de slag met onze oplossingen

Luizen, mieren, slakken, rupsen en witte vliegen: het is maar een kleine greep van beestjes die je liever niet in je moestuin ziet. Doe je hier niks aan? Dan kan dit het einde van jouw moestuin betekenen. In rap tempo eten ze jouw hele moestuin kaal of zuigen de sappen uit de planten. Gelukkig hebben wij handige tips om van deze plaagdieren af te komen. Lees je mee?

Plagen in de moestuin bestrijden met aaltjes

Bekijk alle aaltjes 

Bekijk alle aaltjes 

Hoe komen plagen in de moestuin? 🐛

Veel problemen in de moestuin hebben te maken met onderhoud in combinatie met weersomstandigheden. Dit kan ervoor zorgen dat jouw moestuin niet in topconditie is waardoor ongedierte gemakkelijk toe kan slaan. Goed onderhoud aan je moestuin is daarom essentieel. Lees daarom meer over het onderhouden van jouw moestuin zodat insecten niet toeslaan!

Verschil tussen nuttige en schadelijke beestjes

Bij insecten denk je misschien al snel aan die vervelende beestjes die aan jouw tuin knagen. Zoals slakken die jouw hele krop sla verorberen. Maar lang niet alle insecten zijn schadelijk, ze zijn juist ook héél nuttig voor jouw moestuin. Zo eten lieveheersbeestjes graag bladluizen en sluipwespen graag witte vlieg. Ook zorgen veel vliegende insecten voor het bestuiven van de planten in jouw moestuin waardoor ze vruchten maken.

Elk beestje, hoe klein ook, heeft zo zijn doel in de natuur. Wanneer de tuin in evenwicht is, groeien schadelijke insecten niet uit tot een plaag. Nuttige beestjes houden zo het aantal binnen de perken.

Toch kan de natuur in jouw tuin op een gegeven moment uit balans raken. Hierdoor ontstaat er makkelijker een plaag. Zorgt de plaag voor té veel overlast? Kies er dan voor om de plaag op natuurlijke wijze te bestrijden.

Welke plagen kom je tegen in de moestuin? 🐌

Bladluis

Bladluizen zijn een veel voorkomend probleem in de moestuin. Ze zijn gelukkig makkelijk te bestrijden, omdat ze goed te zien zijn. Bladluizen zijn meestal groen, maar ook kunnen ze wit, zwart, geel, rood en paars zijn. Ze houden zich graag schuil in de nieuwe groeipunten van jouw plant, aan bladstelen of op de onderkant van een blad. De bladluis bijt vast in de plant om de sappen uit de sapstroom van de plant op te zuigen. Om dit te doen maakt de bladluis een wond, hierdoor is de plant ook een stuk gevoeliger voor andere infecties. Gelukkig zijn bladluizen gemakkelijk te bestrijden:

  • Spuit bladluizen af met een krachtige, koude straal water.
  • Ga aan de slag met de natuurlijke vijanden tegen de luizen: gebruik de larven van gaasvliegjes en lieveheersbeestjes. Zij eten graag bladluizen.
  • Stimuleer de aanwezigheid van vogels, zij eten graag luizen. Vogelhuisjes en water helpen daarbij.
  • Gebruik de spray op basis van natuurlijke vetzuren, zoals Savo-Net.

Engerlingen

Engerlingen zijn larven van bladsprietkevers, zoals de mei-, rozen- en junikever. Ze komen in de zomer en herfst voor. Ze voeden zich onder de grond met wortels van verschillende planten zoals sla, aardbeien, en granen. Je komt ze ook vaak tegen in het gazon, waar ze voor flinke kale plekken kunnen zorgen. De engerlingen tasten de wortels van de gewassen aan waardoor de plant geen voedingsstoffen en water uit de bodem op kan nemen.

Engerlingen bestrijd je met aaltjes, deze microscopisch kleine beestjes leven in de grond en zijn de natuurlijke vijanden van deze plaag.

Mieren

Mieren, je kent ze wel. Mieren vormen niet meteen een probleem in de tuin. Heb je er te veel? Dan brengen ze schade aan. Ze maken bijvoorbeeld een nest in de moestuin of brengen schade aan door de gangen die ze graven. Ook verzorgen mieren bladluizen, ze leven goed samen en houden de bladluiskolonies in stand. Vormen de mieren een plaag? Dan bestrijd je ze op de volgende manier:

  • Gebruik MiroMax mierenpoeder. Dit is geschikt om mieren snel en effectief te bestrijden. Je kunt het strooien op loopwegen en plekken waar je veel mieren ziet. Maar ook kun je het poeder oplossen in water. Zo is het makkelijk in de buurt van nesten in de bodem gieten.
  • Zet aaltjes De mieren tolereren de aaltjes niet in hun leefomgeving en verplaatsen hierdoor hun nest. Aaltjes zijn heel geschikt om in te zetten bij een beginnende mierenplaag.

Rupsen

Rupsen, ze eten graag aan de gewassen in jouw moestuin, denk bijvoorbeeld aan verschillende kolen of sla. Een rups is een larve van een vlinder of mot. De meeste rupsen ontpoppen zich tot prachtige vlinders, die juist een aanwinst zijn voor de biodiversiteit. Laat rupsen daarom liever, als het even kan, met rust. Bestrijd rupsen alleen wanneer ze een plaag vormen en te veel schade aanrichten aan bijvoorbeeld koolgewassen. Natuurlijk bestrijden doe je op de volgende manieren:

  • Bestrijd rupsen, die langs de stam omhoogklimmen, met een Lijmband. Deze barrière voorkomt dat de rupsen de bladeren bereiken en daar schade aanbrengen.
  • Haal bij een beginnende plaag de rupsen met de hand weg.
  • Gebruik feromoonvallen, zij signaleren in een vroeg stadium de motten. Zo weet je dat de rupsen in aantocht zijn en kun je voorkomen dat de rupsen uitgroeien tot een plaag.
  • Buxusrupsen, maar ook andere soorten rupsen én aardrupsen bestrijd je met aaltjes. Deze microscopisch kleine beestjes zijn de natuurlijke vijand van de rups. Het aaltje gaat in de rups zitten, en laat een bacterie los waardoor de rups sterft. Gebruik de aaltjes bij een plaag. Andere dieren hebben er geen hinder van als deze rupsen eten.
  • Stimuleer de aanwezigheid van vogels; zij zijn fan van rupsen.

Slakken

Slakken, ze glibberen graag een weg door jouw moestuin. Ze brengen veel schade aan met hun tong, die werkt als een soort vijl. Zo scheuren ze bladeren in kleine stukjes. Slakken zijn juist ook heel nuttig, ze zijn de opruimdienst van de natuur. Voor een groot deel eten ze dode bladeren en ander organisch materiaal. Maar ook houden ze wel van een verse maaltijd. Zoals sla, courgette of sperziebonen. Heb je last van een grote slakkenplaag in de moestuin? Dit kun je doen:

  • Heb je groenten en kruiden in potten? Slakken weer je door koperen ringen rondom je potten te plakken. Het koper geeft de slak een elektrisch schokje. Het werkt dus als een soort schrikdraad waardoor de slak niet verder kruipt.
  • Gebruik de slakkenkorrels Escar-Go, deze bestaan uit ijzersulfaat. Wanneer de slak van de korrels eet, werkt dit op zijn kropklier en stopt hij met eten. De slak trekt zich terug in zijn schuilplaats en gaat daar dood. Je vindt dus geen dode slakken of slijmsporen. Andere (huis)dieren worden niet ziek van de korrels of wanneer ze de slak opeten.

Witte vlieg

Witte vliegen zijn verre familie van de bladluizen. Ze leven met name aan de onderkant van het blad waar ze aan de sapstroom van de plant zuigen. Hierdoor ontstaan er gele vlekken op het blad. Witte vlieg komt voornamelijk voor op tomaten- of aubergineplanten. De plant verliest zo voedingsstoffen waardoor hij niet optimaal kan groeien. Ook scheiden witte vliegen honingdauw uit waardoor weer gemakkelijk schimmels ontstaan. Tijd om de witte vlieg aan te pakken dus!

Witte vlieg bestrijd je met de sluipwesp. Deze sluipwesp legt haar eitjes in de larven van de witte vlieg. Hierdoor gaan de eitjes van de larve dood. Een enkele sluipwesp kan zo in twee à drie weken, zo’n 300 witte vlieg larven doden.

Waarom natuurlijk bestrijden?

Door bewust en selectief te bestrijden lever je zo veel mogelijk maatwerk. Gebruik dus vooral geen gif. Anders bestrijd je niet alleen de slak, maar vergiftig je ook de vogel die de slak vervolgens opeet.

Je kunt nuttige insecten inzetten of gebruikmaken van de bestrijdingsmiddelen van ECOstyle.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.