Lieveheersbeestjes inzetten tegen bladluis | ECOstyle – ECOstyle Belgium
Larven lieveheersbeestje: handige bestrijder tegen bladluis

Larven lieveheersbeestje: handige bestrijder tegen bladluis

Lieveheersbeestjes zijn over het algemeen zeer welkome insecten in jouw tuin. Ze zien er bovengemiddeld leuk uit, maar hebben ook nog een bijzondere functie. Ze eten namelijk bladluizen. Alles over de inzet van lieveheersbeestjes als natuurlijke vijand lees je hier.

Bladluis en andere plagen bestrijden

Bekijk alle natuurlijke vijanden 

Bekijk alle natuurlijke vijanden 

Wat doen lieveheersbeestjes?

Je herkent lieveheersbeestjes aan hun doorgaans rode schild met zwarte stippen, maar ze willen ook nog weleens geel, oranje of blauwgekleurd zijn. Hun naam danken ze overigens aan hun goddelijke voorkomen: vroeger werd de kleur rood én het getal zeven - het aantal stippen - gerelateerd aan de heilige maagd Maria.

Wat eten lieveheersbeestjes?

Lieveheersbeestjes, en vooral de larven ervan, eten bladluis. Bladluis is één van de meest voorkomende plagen in jouw planten. Zowel in kamerplanten als in de tuin komen de beestjes voor. Bij bladluis bestrijden kun je de hulp inschakelen van de lieveheersbeestjes larve.

Veelgestelde vragen over bladluis bestrijden

Wat doen bladluizen?

Bladluizen zijn hele kleine, hongerige insecten die zich voeden met de sappen en voedingsstoffen van planten. Die sappenstromen door de zeefvaten van planten en staan onder hoge druk. Bovendien zit er bovengemiddeld veel suiker in deze sappen, iets wat het spul echt verslavend maakt voor de bladluis.

Ondertussen laten ze ook speeksel achter in de plant. In dit speeksel zitten virussen die de cellen van je plant aantasten. Die virusoverdracht is ontzettend schadelijk voor jouw planten.

Welke schade richt bladluis aan?

De virussen die in het speeksel van de bladluis zitten, kunnen schade aanrichten aan jouw planten. De virussen zitten in de cellen die in het sap van de plant zit. Maar dat sap is hard nodig om gezond te blijven. Nu het sap niet meer in orde is, zal je plant snel vergelen of zelfs verwelken. Ook kan er door de uitwerpselen van de bladluis, de zogenaamde honingdauw, schimmel ontstaan.

Het grote gevaar zit hem vooral ook in de snelle vermenigvuldiging van de bladluis, waardoor binnen no-time de hele plant eronder zit. En daar blijft het vaak niet bij, want er staan vast meer lekkere planten in de buurt voor de bladluis.

Wat hebben mieren en bladluis met elkaar te maken?

De uitscheiding van de sappen die bladluizen opnemen uit planten is een belangrijke voedingsbron voor bijen, wespen en mieren. Die uitscheiding noemen we namelijk honingdauw.

Mieren zijn wat dat betreft ontzettend slimme beesten. Zij weten dat ze de bladluis hard nodig hebben voor deze honingdauw, en daarom beschermen ze de bladluis actief tegen predatoren als lieveheersbeestjes.

De bestrijding van mieren en bladluis gaat daarom vaak hand in hand. Wil je mieren op een natuurlijke manier bestrijden? Zet dan aaltjes in. Deze microscopisch kleine beestjes dringen binnen tot de nesten van de mieren, maar die vinden dat niet zo prettig. Zodra ze de aaltjes zien, roepen ze alle troepen bij elkaar om te zoeken naar een nieuwe plek om te huisvesten. Hopelijk ver weg van jouw planten, zodat ze de bladluizen niet meer kunnen beschermen.

Hoe bestrijd je bladluis?

Dé manier om bladluis op een natuurlijke manier te bestrijden, is met de larven van lieveheersbeestjes. Ze eten namelijk bladluizen alsof het niets is. Ze kunnen er soms wel 120 op één dag op. 

Wanneer de larve eenmaal verpopt tot lieveheersbeestje, legt deze continu eitjes waar ook weer larven uit groeien. En die larven worden vanzelf óók weer lieveheersbeestjes die eitjes leggen. Zo houd je de cyclus in stand en heb je binnen no-time een heel leger larven rondlopen. Zij beschermen je planten langdurig tegen bladluis.

Heb je een luizenplaag in je tuin? Je kunt zelf de larven van lieveheersbeestjes bestellen en bij de plaag inzetten, zij gaan snel en effectief voor je aan de slag. Dat is bestrijden zoals de natuur het bedoeld heeft!

Tips om lieveheersbeestjes naar de tuin te lokken

  1. Creëer een brandnetelhoekje: Als je tuin ruimte toelaat, laat dan ergens in een hoekje wat brandnetels staan. Lieveheersbeestjes zijn gek op deze planten en zullen er graag naartoe komen.
  2. Zorg voor voldoende bloemen : Plant bloemen in je tuin die gedurende het hele seizoen bloeien, zoals goudsbloemen, geraniums of lavendel. Deze bloemen bieden lieveheersbeestjes een continue bron van voedsel en vormen een aantrekkelijke reden om jouw tuin te bezoeken.
  3. Plant kruiden: Lieveheersbeestjes zijn dol op kruiden met gele of witte bloemen. Overweeg het planten van peterselie, bieslook, koriander, dille en venkel, die ze graag zullen bezoeken. Oregano en tijm zijn twee planten waar de beestjes zich graag in nestelen, dus deze kunnen ook helpen ze naar jouw tuin te lokken.
  4. Bied voldoende schuilplaatsen: Zorg voor voldoende schuilplaatsen in je tuin. Een insectenhotel is een geweldige toevoeging, omdat het lieveheersbeestjes een veilig onderkomen biedt bij slecht weer en een plek om te overwinteren. Daarnaast kun je schuilplaatsen creëren door bijvoorbeeld wat stro of losse bladeren onder je planten neer te leggen.

Door deze tips te volgen, geef je lieveheersbeestjes de perfecte omstandigheden om zich thuis te voelen in jouw tuin en te genieten van de beschikbare voedselbronnen.

Tuinkalender per maand

Tuinkalender per maand

Een mooie en gezonde tuin vereist het hele jaar door aandacht en onderhoud. Om je te helpen bij het plannen van de juiste tuinklussen op het juiste moment, hebben we een handige tuinkalender gemaakt. Zo weet je altijd wat je te doen staat!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.