Tuin bemesten? Zo ga je aan de slag | ECOstyle 🌱 – ECOstyle Belgium
Je tuin bemesten? Zo ga je aan de slag!

Je tuin bemesten? Zo ga je aan de slag!

Net als jij en ik, hebben planten voeding nodig om te groeien. Maar waar begin je? En welke voeding geef je ze dan? We snappen dat je veel vragen hebt over het bemesten van de tuin. Om je een handje op weg te helpen delen we onze beste tips met je.

Tuin bemesten met ECOstyle

Bekijk alle tuinmest 

Bekijk alle tuinmest 

Waarom moet ik mijn tuin bemesten? 🌺

Net zoals wij eten en drinken nodig hebben om te leven en groeien, hebben bloemen, planten of bomen dit ook nodig. Geef je jouw tuin de juiste meststoffen? Dan kleuren bloemen mooier en groeien er meer bloemknoppen. Ook kleurt het blad groener en wordt nieuwe groei gestimuleerd.

Niet alleen zorgt het voor meer groei en bloei, maar ook zorgt het bemesten van de tuin dat planten weerbaarder worden. Zonder genoeg voeding zijn ze sneller vatbaar voor ziekten of plagen. Daarnaast overleven planten de Nederlandse winters beter waardoor ze in het voorjaar sterker tevoorschijn komen. Kortom: genoeg redenen om de tuin te bemesten!

Waarmee moet ik mijn tuin bemesten?

Een bodem met de juiste hoeveelheid voedingsstoffen is nodig om de planten, bloemen en bomen in de tuin lekker te laten groeien. Geef de planten in de border daarom zo nu en dan wat te eten. Let daarbij goed op de voedingsstoffen in de plantenvoeding. Het is voor de gezondheid van plant en bodem belangrijk om te kiezen voor een natuurlijke, organische meststof. Geen kunstmest dus. 

Meststof voor de tuin moet in ieder geval de volgende voedingsstoffen bevatten:

  • Stikstof (N): Bevordert de groei van de stengels en het blad en zorgt voor een mooie groene kleur.
  • Fosfor (P): Voorziet de plant van energie. Stimuleert de bloei en speelt een belangrijke rol bij het groeien van veel gezonde wortels.
  • Kalium (K): Zorgt voor een betere vochtopname in de wortels en verlaagt de vochtafgifte van het blad. Hierdoor is de plant beter beschermd tegen wisselende weersomstandigheden zoals vorst en droogte. Ook zorgt het voor de stevigheid van de plant.

Meststof voor de hele tuin

Welke mest moet je dan in de tuin gebruiken? Er zijn heel wat verschillende soorten voeding beschikbaar. Dit maakt kiezen lastig. De ene plant geef je liever stevige stengels en de andere uitbundige bloemen. Hierdoor is er haast voor iedere plant wel een eigen voeding te krijgen.

Maar we snappen ook dat je geen zin hebt in tien verschillende open verpakkingen. Hierom zijn er ook hele handige mest te koop, speciaal voor alle planten in de tuin. Deze voeding is geschikt voor alle soorten vaste tuinplanten in de border. De meststofverhouding is in dit geval niet afgestemd op de behoefte van één bepaalde plant. Zo doe je dus elke plant in de border een plezier.

Planten in de tuin bemesten 🌹

Coniferen en taxus

Heb je prachtige coniferen of taxussen in de tuin staan? Helaas hebben deze nog wel eens de neiging om bruin te worden. Door ze te voeden met speciale voeding waar voldoende stikstof en magnesium in zit, voorkom je bruine naalden en bladeren. Blijven ze er lekker groen uit zien.

Haag

Een heg houd je natuurlijk het liefst mooi en sterk. Geef daarom een organische meststof die geschikt is voor alle soorten hagen. De voeding moet rijk zijn aan stikstof. Dit zorgt namelijk voor de diepgroene kleur van de haag. Met voldoende voeding hebben ze daarnaast een hogere weerstand tegen kou en plaagdieren. En dat is belangrijk, ook voor het snoeien wat je minimaal een keer per jaar doet. Een mooie en sterke heg, daar heb je veel plezier van.

Hortensia

Hortensia’s fleuren de border in een mum van tijd op. Het zijn enigszins zuurminnende planten. Dit houdt in dat ze graag op een iets zuurdere grond staan dan andere planten. Daar blijven ze mooi en uitbundig van bloeien. Ga voor een voeding die naast een hoog gehalte kalium, ook ijzer en magnesium bevat. IJzer geeft de hortensia mooie gekleurde bloemen en magnesium zorgt voor een diepgroen blad.

Rhododendron en azalea

Met de juiste voeding voor Rhododendron en Azalea krijg je prachtige bloemen. De voeding is speciaal gericht op is deze zuurminnende planten. Kies voor een voeding die extra ijzer en magnesium bevat. Met deze voedingsstoffen krijgen de bloemen een nog intensere kleur.

Rozen

Uitbundig bloeiende rozen? Zo gepiept! Daarvoor hebben rozen wel wat extra aandacht nodig. Door voeding te geven die perfect op hun behoefte is afgestemd, groeien en bloeien ze uitbundig. Zorg voor een voeding met extra kalium, dit zorgt voor extra stevigheid. Een voeding rijk aan fosfor zorgt daarnaast voor een rijke en uitbundige bloei.

Tip: Zijn jouw rozen gevoelig voor schimmelziekten zoals meeldauw? Gebruik vanaf het voorjaar Plant Vitaal. Plant Vitaal zorgt voor een beschermlaagje op de bladeren, waardoor schimmelsporen moeilijk kunnen binnendringen in de plant. Zo worden schimmelziekten vaak voorkomen.

Tuinkalender per maand

Tuinkalender per maand

Een mooie en gezonde tuin vereist het hele jaar door aandacht en onderhoud. Om je te helpen bij het plannen van de juiste tuinklussen op het juiste moment, hebben we een handige tuinkalender gemaakt. Zo weet je altijd wat je te doen staat!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.