Egels naar de tuin lokken: egelhuisje plaatsen 🦔 | ECOstyle – ECOstyle Belgium
Egels naar de tuin lokken: egelhuisje plaatsen

Egels naar de tuin lokken: egelhuisje plaatsen

30/10/20246 min lezen

Heb jij al eens een egel in je tuin gespot? Lucky you! Deze schattige stekelige beestjes zijn namelijk niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook ontzettend nuttig. Ze helpen je tuin op natuurlijke wijze in balans te houden door onder andere slakken, rupsen en kevers op hun menu te zetten. En laten we eerlijk zijn: wie wil er nou niet een klein tuinhulpje dat elke nacht tientallen slakken wegwerkt? Helaas hebben egels het in Nederland steeds zwaarder. Ze vinden steeds minder leefruimte en kunnen alle hulp gebruiken die ze kunnen krijgen. Gelukkig kun je zelf eenvoudig een egelvriendelijke tuin creëren en egels een handje helpen door ze een veilige plek te bieden. In deze blog geven we een aantal handige tips


Waarom egels zo welkom zijn in je tuin 🦔

Egels zijn de perfecte natuurlijke ongediertebestrijders. Een volwassen egel kan namelijk wel 40 slakken per nacht wegwerken! Daarnaast smullen ze van andere insecten zoals rupsen en maden, waardoor jouw tuin gezond blijft en niet overgenomen wordt door deze beestjes. Kortom: een egel in je tuin zorgt voor een natuurlijk evenwicht. Alle reden dus om ze met open armen te verwelkomen!

5 tips om egels naar je tuin te lokken

Egels zijn altijd op zoek naar een veilige en rustige plek. Met deze 5 tips kun jij ervoor zorgen dat jouw tuin dé ideale locatie wordt voor deze leuke tuinbewoners.

1. Zorg voor een toegankelijke tuin

Egels kunnen flinke afstanden afleggen op zoek naar eten of een geschikte plek om te slapen. Ze moeten dus gemakkelijk van tuin naar tuin kunnen lopen. Maak een opening van ongeveer 12 x 12 cm in je schutting of poort, zodat ze makkelijk toegang hebben tot jouw tuin. Een haag als erfafscheiding is nog beter, want daar kruipen ze eenvoudig doorheen.

2. Trek voedsel aan voor egels

Egels zijn dol op insecten en andere kleine beestjes. Door inheemse struiken zoals kamperfoelie, sleedoorn of meidoorn te planten, trek je veel insecten aan die vervolgens als voedsel voor de egels dienen. Zo wordt jouw tuin een waar buffet voor ze.

3. Laat bladeren en takken liggen

Egels houden van rommelige hoekjes waar ze lekker kunnen scharrelen. Maak een stapeltje takken of laat bladeren liggen. Dit trekt insecten aan en biedt egels ook nog eens een warme, veilige plek om te overwinteren. In de herfst en winter is het dus slim om de tuin niet té netjes te maken. Scheelt jou ook weer werk!

4. Voer de egels bij

Vooral in de maanden oktober (voor de winterslaap) en maart (net na de winterslaap) kunnen egels wat extra voer gebruiken. Speciaal egelvoer is het beste, maar kattenbrokjes kunnen eventueel ook. Vergeet niet om er een kommetje water bij te zetten. Geef egels vooral géén brood of melk, want dat is slecht voor hun gezondheid.

5. Plaats een egelhuisje

Een egelhuisje biedt egels een veilige plek om te slapen en te overwinteren. Je kunt een kant-en-klaar egelhuisje kopen, maar zelf een egelhuisje maken is ook een leuke optie. Let er wel op dat het huisje aan de juiste specificaties voldoet, zodat het een comfortabele en veilige plek is voor de egel. Er zijn helaas veel slechte egelhuisjes in omloop, dit kan grote gevolgen hebben voor de egel...

Wil je zelf een egelhuisje maken? Leuk! Op de website van de Egelbescherming vind je een goed design met bouwtekening. Zo kan je meteen aan de slag!

Hoe plaats ik een egelhuisje?

Je kunt het hele jaar door een egelhuisje plaatsen, maar de beste tijd is voor of uiterlijk in oktober, omdat egels dan hun plek zoeken om te overwinteren. Lukt dat niet? Plaats het huisje dan vóór februari. Volg deze stappen om het huisje egelproof te maken:

  1. Bedek de bodem met een flinke laag kranten (minstens 3 à 4 lagen) en vouw de randjes om naar de wand. Dit voorkomt viezigheid op de bodem.

2. Vul het huisje met een mengsel van droog blad, hooi of stro tot driekwart vol. Zorg dat de vulling goed droog is om schimmelvorming te voorkomen.

3. Zorg voor een stevige ondergrond, zoals een stoeptegel, zodat het huisje niet wegrot.

4. Plaats het egelhuisje op een beschutte plek, uit de buurt van drukte en huisdieren, bijvoorbeeld in een hoek van de tuin tussen de struiken.

5. Bedek het huisje met afgevallen blad voor extra isolatie en veiligheid.

Hoe vaak moet ik een egelhuisje schoonmaken?

Als je geluk hebt en een egel heeft jouw egelhuisje gevonden, laat het huisje dan tijdens zijn verblijf altijd met rust. Het verstoren van een egel in winterslaap kan dodelijk zijn. Wil je het huisje schoonmaken? Doe dat pas als je zeker weet dat het leeg is (eind mei is een goede periode) en laat het huisje daarna goed drogen in de zon.

Wat mag een egel eten?

Egels eten voornamelijk insecten, maar je kunt ze van maart tot december bijvoeren met speciaal egelvoer of kattenbrokjes. Zet er altijd een schaaltje water bij en geef nooit melk of brood, want dat kan hun maag en darmen ernstig beschadigen.

Maak jouw tuin egelproof!

  • Een veilige tuin is essentieel voor egels. Let bijvoorbeeld extra goed op als je het gras maait: een verstopt egeltje kan snel over het hoofd worden gezien met grote gevolgen.
  • Gebruik nooit chemische bestrijdingsmiddelen. Slakkenkorrels op basis van de bodem-eigen stof ijzerfosfaat hebben geen effect op egels, omdat de stof werkt op de kropklier van slakken. Een klier die egels niet hebben.
  • Heb je een vijver in de tuin? Zorg dan voor een diervriendelijke vijver door een helling te maken waar egels makkelijk in en uit kunnen klimmen. Ja, egels houden van zwemmen en kunnen het ook onwijs goed!

Met deze tips maak jij jouw tuin helemaal egelproof! Hopelijk kun je binnenkort genieten van je eigen kleine stekelige tuinhulpje. 🦔 


Ontdek ons assortiment

Toe aan nog meer groene content?

  • Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm

    Lees meer 

  • Heide snoeien: zo houd je deze plant in topvorm

    Heide snoeien: zo houd je deze plant in topvorm

    Lees meer 

  • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

    Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.