IJsheiligen: wat en wanneer is het? | ECOstyle ❄️ – ECOstyle Belgium

IJsheiligen: wat is het en wanneer vindt het plaats?

Isabelle van Geenen07/05/2024
IJsheiligen: wat is het en wanneer vindt het plaats?

Hoe zat het ook alweer? Wat is IJsheiligen eigenlijk? Zijn het heiligen die van ijs houden? Hint: het heeft iets te maken met jouw tuin! We leggen het je allemaal haarfijn uit in deze blog!


Wat is IJsheiligen?

Er zijn vier katholieke heiligen Mamertus (11 mei), Pankratius (12 mei), Servatius (13 mei) en Bonifacius (14 mei). Zij worden op deze vier dagen vereert. Geen zorgen, je hoeft dat gelukkig niet te onthouden.⁠ Het belangrijkste om te weten, is dat deze katholieke feestdagen rond half mei vallen. Laten dit nou vaak precies de laatste dagen in het voorjaar zijn waarop er nog nachtvorst voorkomt. Daarom worden deze dagen ook wel gebruikt als vast moment waarop je met alles aan de slag kunt gaan in de tuin.⁠

IJsheiligen 2024

Mocht jij je afvragen: wanneer is IJsheiligen? IJsheiligen is elk jaar van 11 mei tot en met 14 mei. Zet 'm maar alvast in je agenda.

Zet de bloemetjes maar buiten

IJsheiligen is dus het moment waarop je hélemaal los kunt gaan in de tuin. Vanaf dit moment verdwijnt de laatste vorst uit de lucht. Een handig ezelsbruggetje is dan ook dat je ná IJsheiligen je tuin vol kunt zetten met eenjarige zomerbloeiers én kunt zaaien in de volle grond. Het is dan warm genoeg voor ze.

Maar laat je niet helemaal in de maling nemen, het komt toch nog regelmatig voor dat het op een later moment vriest. Gelukkig is de kans wel héél klein. Houd voor de zekerheid dus altijd de weersvoorspellingen in de gaten. Dan komt het vast helemaal goed!⁠

IJsheiligen: houd rekening met het klimaat

We wonen nou eenmaal niet in een land met een Mediterraan klimaat, maar we houden wel van Mediterrane planten... Prachtig zijn ze natuurlijk, maar helaas zijn dit vaak ook de planten die niet goed tegen vorst kunnen. Denk aan palmbomen, bananenplanten, agaven, eucalyptus en kleine olijfbomen.

Ook in de moestuin kunnen we beter voorzichtig zijn met sommige planten. Zo houden de courgette, sperziebonen, tomaten en Mediterrane kruiden zoals basilicum, rozemarijn en tijm niet van vorst. Het best is om deze dan ook pas na IJsheiligen in de volle grond te zetten.

planten beschermen tegen vorst

Vorstgevoelige planten beschermen

Laat je deze planten eerst afharden, dan wennen je planten geleidelijk aan de buitenlucht. Doe je dat niet, dan kunnen ze van schrik een groeistop krijgen. Want de nachten kunnen erg koud zijn vergeleken met de temperatuur in huis of in je kas. Wat kun je doen om jouw vorstgevoelige planten te beschermen tot ze dag en nacht naar buiten kunnen?

  1. Bedek je planten met afdekmateriaal, bijvoorbeeld van jute of schapenwol. Dit materiaal beschermt tegen vorst en wind. 
  2. Bedek je planten met een plastic zak of emmer. Dit werkt als een soort mini-kas en beschermt tegen vorst.
  3. Verplaats je planten naar een beschutte plek. Zet ze bijvoorbeeld tegen de muur van je huis aan of onder een afdakje.

Toe aan nog meer groene content?

  • Japanse duizendknoop bestrijden: zo doe je dat

    Japanse duizendknoop bestrijden: zo doe je dat

    Lees meer 

  • DIY: Ingelegde rode ui maken

    DIY: Ingelegde rode ui maken

    Lees meer 

  • Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis

    Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.