Toe aan nog meer groene content?
-
Japanse duizendknoop bestrijden: zo doe je dat
-
DIY: Ingelegde rode ui maken
-
Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis
Met het veranderende klimaat zien we steeds vaker perioden van droogte afgewisseld met intense regenbuien. Deze wisselende omstandigheden zijn niet ideaal voor je tuin. Daarom is het tijd om een aantal eenvoudige, waterbesparende tips toe te passen. Hieronder geven we 5 tips.
Het is altijd een goed idee om je planten 's ochtends of 's avonds water te geven. Overdag, wanneer de zon fel schijnt, verdampt water extra snel waardoor je planten niet al het water kunnen benutten.
Een kale bodem droogt sneller uit en vereist meer water. Het is daarom essentieel om je grond goed te verzorgen. Overweeg bodembedekkers toe te voegen, breng een goede mulchlaag aan om water beter vast te houden of gebruik onze afdekmaterialen als hulpmiddel.
Een voor de hand liggende manier om water te besparen is door regenwater op te vangen. Sluit een regenton aan op een regenpijp of plaats bakken of emmers in je tuin tijdens een regenbui. Zo kun je op de droge dagen regenwater herbruiken om je planten te bewateren.
Ga tegelwippen! Als je tuin nog vol tegels ligt, is het tijd om deze te vervangen door groen. Water kan moeilijker weglopen tussen tegels, maar wordt sneller opgenomen door planten en gras.
Water is kostbaar, dus gebruik het zo efficiënt mogelijk. Is het water in je thermoskan koud geworden? Gebruik het voor je gieter. Wil je nog een stapje verder gaan? Vang het koude douchewater op in een bak. Hiermee kun je je planten water geven terwijl je zelf geniet van een warme douche.
Een wadi (Water Afvoer Drainage en Infiltratie) is geïnspireerd op de Arabische naam voor een droog rivierdal. Het aanleggen van een wadi in je tuin helpt bij het opvangen en geleidelijk afvoeren van regenwater, wat de kans op wateroverlast vermindert. Bovendien is een wadi ideaal voor waterminnende planten en dieren, en hoef je je tuin minder vaak van water te voorzien.
Met deze tips kun je effectief water besparen en opvangen in je tuin. Met welke van deze tips ga jij aan de slag?