Wel of geen vlinderstruik in de tuin | ECOstyle 🌸 – ECOstyle Belgium

Wel of geen vlinderstruik in de tuin: snackbar of vlindermagneet?

30/10/20243 min lezen
Wel of geen vlinderstruik in de tuin: snackbar of vlindermagneet?

De vlinderstruik, ook bekend als Buddleja, is een populaire keuze voor tuiniers die graag kleurrijke vlinders naar hun tuin willen lokken. Deze struik, oorspronkelijk afkomstig uit Azië, staat bekend om zijn overvloedige bloei en aantrekkingskracht op volwassen vlinders, bijen en andere bestuivers. Maar is de vlinderstruik echt de beste keuze? Hier zijn de meningen over verdeeld, we vertellen je er graag meer over.


De vlinderstruik: onmiskenbare aantrekkingskracht

Het valt niet te ontkennen dat de vlinderstruik een magneet is voor vlinders en andere insecten. De lange bloemtrossen bieden niet alleen een overvloed aan nectar, maar vormen ook een ideaal landingsplatform voor verschillende soorten bestuivers. Deze struik bloeit uitbundig in de zomer en is relatief eenvoudig te onderhouden, wat hem aantrekkelijk maakt voor zowel ervaren als beginnende tuiniers. Omdat de vlinderstruik weinig eisen heeft kan de plant in stedelijke gebieden, waar de biodiversiteit vaak beperkt is, juist een bron van leven zijn.

Maar hoewel de vlinderstruik vlinders aantrekt, is het belangrijk om te beseffen dat hij slechts een deel van hun levenscyclus ondersteunt. De nectar van de struik voedt de volwassen vlinders, maar hun rupsen hebben specifieke waardplanten nodig. Veel vlinders zetten slechts op die specifieke planten hun eitjes af - en zonder eitjes geen rupsen en dus geen vlinders. Dit betekent dus dat een tuin vol vlinderstruiken er levendig en kleurrijk uitziet, maar dat hij misschien niet de beste ondersteuning biedt aan de volledige levenscyclus van deze prachtige insecten.

De kracht van inheemse planten

Inheemse planten, zoals brandnetels, look-zonder-look en inheemse grassen, bieden niet alleen voedsel voor volwassen vlinders, maar ook voor hun rupsen. Deze planten zijn door de eeuwen heen geëvolueerd samen met de lokale fauna, waardoor ze een onmisbare rol spelen in het behoud van biodiversiteit. Bovendien zijn inheemse planten vaak beter afgestemd op de specifieke behoeften van solitaire bijen en andere insecten, omdat hun bloeitijden en voedingsstoffen precies aansluiten bij wat deze insecten nodig hebben. Je zorgt zo dat niet alleen de volwassen insecten, maar ook hun nakomelingen de juiste voeding en leefomgeving vinden.

Vlinderstruik: ja of nee

Een nadeel van de vlinderstruik is dus dat hij alleen volwassen dagvlinders voedt en niet de rupsen. Sommige solitaire bijen hebben ook niets aan de vlinderstruik, omdat ze specifiek stuifmeel en nectar van inheemse planten nodig hebben voor hun kroost. Inheemse planten bieden vaak beter afgestemde bloeitijden voor deze bijen. De vlinderstruik fungeert dus eigenlijk als een soort snackbar: hij biedt snelle voeding, maar alleen op frituur kun je niet teren. De vlinderstruik biedt snelle suikers die ook heel snel verwerkt worden door de vlinder, ze kunnen hier dus niet lang op teren. 

Ook is het goed om in het achterhoofd te houden dat vlinderstruiken oorspronkelijk uit China komen. Bij ons vertonen ze steeds vaker invasief gedrag. Veel mensen vinden daarom dat de vlinderplant een bedreiging vormt voor onze inheemse planten. Er komen vanuit Vlaanderen steeds meer berichten dat de plant invasief is en andere planten verdringt. Inheemse planten zijn niet tegen deze plant opgewassen en verdwijnen daarom op deze plekken. Maar uitheemse soorten zijn niet alleen maar kommer en kwel, ze kunnen juist ook voor nectar zorgen als onze inheemse soorten nog niet bloeien of het tuinseizoen verlengen. Neem bloembollen of herfstanemoon als voorbeeld. 

Een weloverwogen beslissing

Hoewel de vlinderstruik een aantrekkelijke keuze lijkt voor wie snel en gemakkelijk vlinders naar de tuin wil lokken, is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de bloei en nectarproductie. Voor een tuin die echt bijdraagt aan de lokale biodiversiteit, is het essentieel om een mix van inheemse planten in je tuin te hebben. Maar dit hoeft niet te betekenen dat je alle uitheemse planten uit de tuin moet bannen, kies voor een mix tussen inheems en uitheems om zo de insecten en de volledige levenscyclus  te ondersteunen.

Toe aan nog meer groene content?

  • DIY: Zelf rozemarijn olie maken

    DIY: Zelf rozemarijn olie maken

    Lees meer 

  • Eucalyptus snoeien: zo houd je een sierlijke boom

    Eucalyptus snoeien: zo houd je een sierlijke boom

    Lees meer 

  • Klimroos snoeien: zo zorg je voor een prachtig bloeiende roos

    Klimroos snoeien: zo zorg je voor een prachtig bloeiende roos

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.