Toe aan nog meer groene content?
-
DIY: Zelf rozemarijn olie maken
-
Eucalyptus snoeien: zo houd je een sierlijke boom
-
Klimroos snoeien: zo zorg je voor een prachtig bloeiende roos
Last van zevenblad in de tuin? Dat kan knap vervelend zijn… Het kruid is onwijs hardnekkig. Doe je niks? Dan neemt het in een mum van tijd de hele tuin over. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervan af te komen. Benieuwd hoe je zevenblad kunt herkennen, verwijderen en bestrijden? We vertellen het je állemaal.
Wat is zevenblad in de tuin? Zevenblad is een (on)kruid dat in veel tuinen voorkomt. Omdat het zich zeer snel weet te verspreiden en zo hardnekkig is zien veel mensen het als een vervelend onkruid. De wortels kunnen tot wel drie meter lang zijn. De wortels vormen ondergronds kiempunten waaruit nieuwe planten groeien. Zo bereiken de wortels en vervolgens de zevenblad planten gemakkelijk en snel je hele tuin. En breekt de wortel ergens af? Dan groeit de zevenblad plant vanuit een kiempunt gewoon weer opnieuw uit.
Zevenblad is makkelijk te herkennen aan het zevendelige blad. Heel typerend is het topblad dat uit drie blaadjes bestaat met daaronder twee andere blaadjes die ook weer uit twee of drie kleinere deelblaadjes bestaat. Ook maakt de plant wit-roze bloemetjes die vanuit één punt ontspringen.
Zevenblad is één van de meest hardnekkige onkruidsoorten dat er is. De ondergronds kiemen die de plant vormt zijn soms wel 40 centimeter diep. Je ziet dit niet en maakt het bestrijden erg lastig. Benieuwd hoe je zevenblad verwijdert? Dat lees je hieronder.
Hoewel het een vervelende klus is, is het ook wel de meest voor de hand liggende methode. Zevenblad verwijderen met een spitvork of riek. Je kunt de grond losmaken en de plant er zo in zijn geheel, dus met wortels en inclusief de kiempunten, verwijderen uit de grond. Doe je dit niet dan zal elk kiempunt al gauw uitgroeien tot een nieuw plant. Het een tijdrovende klus is, is het wel een effectieve manier. Verwijder je zevenblad op de goede manier, dan is de kans groot dat het niet meer terugkomt. Maar dan moet dus wel de hele wortel eruit zijn getrokken. Dat is vaak nog lastiger dan het lijkt. Breekt er een stukje af, dan begint het helaas weer van voor af aan.
Is je hele tuin bezaaid met zevenblad en is het hierdoor haast onmogelijk om alles te verwijderen? Ga dan aan de slag met het speciale bestrijdingsmiddel Ultima, op basis van vetzuren. Dit middel spuit je op het blad. Door de vetzuren sterft de plant bovengronds binnen enkele uren af.
Wanneer je bodembedekkers plant zorgt je ervoor dat er geen zonlicht op de bodem komt, waardoor zevenblad minder kans krijgt zich te ontwikkelen. Zo kun je proberen er preventief iets tegen te doen. Maar ook dan zal het niet altijd lukken de groei en verspreiding van deze ongenode gast te voorkomen.
Gelukkig is zevenblad niet alleen maar kommer en kwel. Wist je bijvoorbeeld dat zevenblad tot dezelfde familie als de selderij, peterselie en wortel behoort? Dit maakt zevenblad naast alle negativiteit toch ook een heerlijk kruid dat een goede toevoeging is aan bijvoorbeeld een salade. Ook kun je er een heerlijke thee van maken. Daarnaast is zevenblad een waardplant voor veel verschillende vlinders. Dit zijn planten waar vlinders graag eitjes op afzetten. De rupsen smullen van de plant en ontwikkelen zich tot vlinder. Maar ook wilde bijen, kevers, wantsen en zweefvliegen bezoeken graag het heerlijke stuifmeel van de bloem. Ervaar je weinig overlast van deze plant? Laat hem dan liever gewoon staan!