Onkruid in de moestuin? Los het op met onze tips | ECOstyle – ECOstyle Belgium
Onkruid in de moestuin? Los het op met onze tips

Onkruid in de moestuin? Los het op met onze tips

Zie jij planten in je moestuin die niets met groente of fruit te maken hebben? Grote kans dat dit onkruid is. Daar kom je het liefst zo snel mogelijk vanaf. Benieuwd naar de beste oplossingen? We hebben al onze tips voor je op een rijtje gezet.

Onkruid in de moestuin bestrijden

Bekijk alles tegen onkruid 

Bekijk alles tegen onkruid 

Wat is onkruid? 🌿

Onkruid: het is een subjectieve benaming. Er worden planten mee bedoeld die op ongewenste plekken groeien. Daarom kan de één het wel onkruid vinden, terwijl de ander dat niet vindt. In principe kan álles dus onkruid zijn. Ligt maar net aan je perceptie. Over het algemeen is onkruid lastig te bestrijden: het groeit op plekken waar je het niet wilt hebben én het verspreidt zich razendsnel.

Veelgestelde vragen over onkruid in de moestuin 🫛

Hoe komt onkruid in de moestuin terecht?

Wil je onkruid in jouw moestuin bestrijden? Dan is het handig om te weten waar het onkruid in eerste instantie vandaan komt. Dit kan komen door:

  • Voedselrijke grond: niets mis mee natuurlijk, maar groeit onkruid wel in rap tempo op.
  • Door de wind: Tja, lastig om te voorkomen maar de zaden van onkruid verspreiden zich snel door wind en vogels. Ze belanden vervolgens in jouw moestuin waar ze ontkiemen.
  • Stikstof: de aanwezigheid van bepaalde soorten onkruid wijst vaak op een té stikstofrijke bodem.

Waarom is onkruid in de moestuin een probleem?

Check, we weten nu dus hoe onkruid in de moestuin terecht komt, maar waarom zou je eigenlijk geen onkruid in de moestuin willen?

  • Onkruid vormt competitie voor jouw andere plantjes. Zij nemen snel de ruimte in waardoor jouw plantjes verstikken, ook nemen ze het water en de voedingsstoffen op die zijn bedoeld voor groenten, kruiden of fruit.
  • Ze zijn moeilijk te bestrijden, want ze hebben vaak sterke wortels. Laat je een stukje wortel zitten dan kan er gewoon weer een nieuwe plant uit groeien.
  • Onkruid plant zich snel voor en zijn echte woekeraars waardoor ze snel jouw tuin overnemen.
  • Onkruid kan bepaalde plaagbeesten aantrekken.

Welk onkruid komt veel voor in de moestuin?

Onkruid, dat wil je dus niet als je een goede oogst uit de moestuin wilt. Er zijn een aantal soorten onkruid dat veel in de moestuin voorkomt. Dit zijn:

  • Akkerdistel
  • Brandnetel
  • Boterbloem
  • Paardenbloem
  • Straatgras
  • Zevenblad

Hoe verwijder je onkruid in de moestuin?

Er zijn twee manieren om onkruid in de moestuin te verwijderen.

  • Met de hand: Verwijderen met de hand. Ja echt! Het geeft het beste resultaat. Zo geef je onkruid geen kans om te groeien. Verwijder het gelijk, zo jong mogelijk. Zo is de kans groter dat je het plantje met wortel en al eruit trekt en heeft het onkruid zich no niet voor kunnen planten. Het gewas wat je teelt houdt de optimale ruimte om lekker door te groeien.
  • Schoffelen: Schoffel de grond lekker door. Zo maak je de aarde los en komt het onkruid los te zitten. Zo haal je de ongewenste plantjes er makkelijk uit. Zo gepiept! Let natuurlijk wel goed op bij je moestuinplantjes zodat je deze geen schade aanbrengt. Doe het tussen de kwetsbare plantjes dus toch liever met de hand.

Hoe voorkom je onkruid in de moestuin?

Helaas voorkom je onkruid lastig door zijn sterke overlevingsdrang... Toch zijn er dingen die je kunt doen om het zo veel mogelijk te beperken.

  • Mulchen, uhm wattes? Mulchen is een manier om de grond af te dekken. Strooi vanaf eind mei een laagje grasmaaisel tot ongeveer vijf centimeter dik tussen de moestuinplanten. Zo zorg je dat onkruid lastiger door de mulchlaag groeit. Hierdoor raakt het onkruid ontmoedigd. Mulchen heeft nog meer voordelen. Het beschermt de bodem tegen het weer, houdt het vocht goed vast en er komen bij de vertering van het materiaal ook nog wat voedingsstoffen vrij.
  • Je kunt de grond ook bedekken met materialen zoals stro, hooi, cacaodoppen of boomschors.
  • Verbeter de kwaliteit van je bodem en zorg dat je bodem niet een overschot aan stikstof bevat.
  • Laat onkruid nooit bloeien en zorg dat je het onkruid zo jong mogelijk verwijdert om verspreiding tegen te gaan.

Problemen in de moestuin

Ga wel goed na of je écht een compleet onkruidloze moestuin wil hebben. Sommige soorten onkruid zijn zelfs mooi, zoals boterbloempjes, paardenbloemen of madeliefjes. Ook trekken ze bijen aan of vormen ze soms een plek waar vlinders hun eitjes leggen. Daarom draagt onkruid dus ook bij aan de biodiversiteit in je tuin, het is niet alleen maar kommer en kwel.

Zorg vooral dat onkruid niet de overhand krijgt. Heb je last van nog meer problemen in de moestuin? Balen! Voorkom en verhelp ziekten en insecten die jouw oogst in gevaar brengen in jouw moestuin. Kom daarom op tijd in actie.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.