Last van tuin problemen: lees onze tips en adviezen | ECOstyle – ECOstyle Belgium
Problemen in de tuin: Zo los je ze op

Problemen in de tuin: Zo los je ze op

Last van problemen in de border? Dat is flink balen! Helaas duiken er soms verschillende problemen op. Denk dan aan schimmelziekten en insecten, maar ook onkruid of mos kan de loop nemen in jouw border. Doe je hier niks aan? Dan gaat jouw border steeds verder achteruit. Kom daarom op tijd in actie. We vertellen je graag alles over problemen die zich in de border kunnen voordoen en hoe je deze verhelpt.

Plagen en problemen bestrijden met ECOstyle

Bekijk alle bestrijdingsmiddelen 

Bekijk alle bestrijdingsmiddelen 

Hoe ontstaan problemen in de border?

Veel problemen in de border hebben te maken met omdat de balans is verstoord. Als het evenwicht weg is kunnen schadelijke insecten en schimmelziekten de vrije hand krijgen om jouw border aan te tasten. Door je border goed te verzorgen kun je zoveel mogelijk doen om balans te brengen in je tuin en problemen te voorkomen.

Welke problemen doen zich voor in de border? 🪲

Bladluis

Bladluizen, het is een veel voorkomend probleem in de border. Ze verstoppen zich graag in rozen, klimop en de hortensia. Goed nieuws: ze zijn gelukkig makkelijk te bestrijden, omdat ze goed te zien zijn. Bladluizen zijn meestal groen, maar soms zijn ze ook wit, zwart, geel, rood of paars. Houd vooral de nieuwe groeipunten van jouw plant goed in de gaten. Dit is waar bladluizen zich graag schuil houden. Check daarnaast ook de bladstelen of de onderkant van een blad.

De bladluis bijt zich vast in de plant en zuigt zo sappen uit de sapstroom van de plant op. Hierdoor maakt de bladluis een wond in de plant waardoor deze ook een stuk gevoeliger is voor andere infecties. Ook neemt de plant minder goed voedingsstoffen en water op. Gelukkig zijn bladluizen gemakkelijk te bestrijden:

  • Ga aan de slag met lieveheersbeestjes. De larven eten graag bladluizen op. Je zet ze in bij de bladluizenplaag en de natuur doet de rest. Hoe makkelijk is dat?
  • Spuit bladluizen af met een krachtige, koude straal water.
  • Gebruik de effectieve spray op basis van vetzuur Savo-Net

Meeldauw

Meeldauw, ook wel witziekte genoemd, is een schimmelziekte. Hierbij zie je wit poeder op of onder het blad (echte of valse meeldauw). Het begint met een paar kleine plekjes, maar groeit al snel uit tot een grote plek. Uiteindelijk kan meeldauw zelfs het hele blad wit maken. De schimmel is niet in staat om elementen om te zetten in voeding, zoals een plant dat doet. De minuscule schimmel is slim genoeg en haalt daardoor rechtstreeks voedingsstoffen uit het blad van de plant.

Zorg dat jouw plant een hoge weerstand heeft tegen schimmelziektes. Geef de plant genoeg organische voeding.

Mieren

Mieren hebben een functie in de natuur. Ze ruimen organisch materiaal op en vormen niet gelijk een probleem in de border. Maken ze bijvoorbeeld een nest in de border of worden het er wel heel erg veel? Dan is het soms nodig om mieren te bestrijden. Dit doe je op de volgende manier.

  • Gebruik MiroMax mierenpoeder. Dit is geschikt om mieren snel en effectief te bestrijden. Je kunt het poeder strooien, maar ook oplossen in water en zo in de grond gieten waar je het nest vermoedt.
  • Zet nuttige aaltjes in. De mieren tolereren de aaltjes niet in hun leefomgeving en verplaatsen hierdoor hun nest. Zet aaltjes het liefst in bij een beginnende mierenplaag.

Lees alles over mieren.

Mos

Mos in de border? Helaas… Je bent niet de enige. Mos tast de groei van jouw border flink aan. Het vormt een dikke bovenlaag waardoor er minder zuurstof in de bodem terecht komt. Ook biedt mos de ideale plek om onkruid te laten ontkiemen of waar plaagdieren zich schuil houden. Gelukkig is mos makkelijk te verwijderen en voorkomen:

  • Zorg voor voldoende afvoer van het water.
  • Schoffel en woel de bodem van je border goed door.
  • Leg een mulchlaag aan met bodembedekkers om het mos zo te onderdrukken.
  • Verbeter de structuur van de grond door het regelmatig te bekalken. Zo heeft mos geen kans om te groeien.

Lees alles over mos in de border.

Onkruid

Last van onkruid in de border? Dan heb je te maken met planten die op plekken groeien waar jij ze niet wilt hebben. Het lastige aan onkruid is dat het lastig te bestrijden is en zich razendsnel verspreidt. Dit doe je het best tegen onkruid in de border:

  • Wied het onkruid met de hand. Zo is de kans het grootst dat je ook daadwerkelijk de wortels verwijdert. Zo groeit het minder snel terug.
  • Diepgeworteld en hardnekkig onkruid? Dan verwijder je deze het best door te steken. Zo verwijder je het onkruid met wortel en al.
  • Schoffel de grond, zo maak je de bovenlaag van de bodem goed los. Onkruid trek je er zo makkelijk uit en jonge plantjes hebben daarna minder kans om goed te wortelen.
  • Blijft het onkruid terugkeren? Gebruik dan een spuitmiddel, zoals Ultima Quick. Zo bestrijd je onkruid effectief.

Lees alles over onkruid in de border.

Slakken

Slakken glibberen graag door jouw border. Ze brengen veel schade aan met hun tong, die bestaat uit duizenden kleine tanden. Die werkt als een soort vijl om bladeren in kleine stukjes te scheuren. Slakken zijn als het ware de opruimdienst van de natuur, en zorgen niet direct voor een probleem in de tuin. Voor een groot deel eten ze dode bladeren, maar ook houden ze van sierplanten zoals de dahlia, petunia, hosta of zonnebloem. Heb je last van een grote slakkenplaag in de border? Zo ga je te werk:

  • Plaats koperen ringen rondom je gevoelige planten in de border. Het koper geeft de slak een elektrisch schokje. Het werkt dus als een soort schrikdraad waardoor de slak niet verder kruipt.
  • Gebruik de slakkenkorrels Escar-Go, deze bestaan uit ijzersulfaat. Een stof die van nature in de bodem voorkomt.
  • Is de plaag te groot? Kies dan voor natuurlijke bestrijding met aaltjes. Besproei de aangevreten planten met het mengsel. De aaltjes infecteren de slak wanneer ze hier van eten.

Lees alles over slakken.

Taxuskever

De taxuskever, ook wel snuitkever genoemd, is een vervelende plaag. Deze kever valt op door zijn, jawel... unieke snuit! Ze zijn lastig te bestrijden, want ze leggen héél véél eitjes in één zomer. De schade van de taxuskever herken je aan ronde hapjes aan de bladrand. Het liefst snoepen ze van de azalea, fuchsia, rododendron en natuurlijk de taxus. De larven vreten daarnaast aan de wortels. Dit brengt veel schade aan. Op tijd bestrijden is daarom belangrijk. Doe dit wel altijd natuurlijk en effectief. Zet voor de larven van de taxuskever aaltjes in.

Lees alles over de taxuskever.

Hoe voorkom ik problemen in de border?

De bodem is als het ware het hart van jouw border. Is de bodem in slechte conditie? Dan zie je dit ook terug in de conditie van je planten. Je border is dan namelijk vatbaarder voor ziekten en plagen. Zorg daarom voor een goede bodemstructuur, genoeg voeding en de juiste zuurgraad. Als de basis klopt is er al veel gewonnen!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.